Bloggen vecka 37

Hej allesammans!

Nu har vi haft förskolan öppen drygt en å blir gruppen komplett. Det är ju inte helt enkelt att vara liten och ny och då känns det så bra att se att de äldre och mer erfarna kompisarna engagerar sig, genom att vilja visa på hur vi gör här på förskolan och försöka trösta om längtan efter mamma och pappa blir för stor. Att vi jobbar mycket med värdegrunden och vikten av vänskap ser vi så tydligt hos barnen. Att vi förmedlar att det är viktigt att vara en bra kompis är i mångt och mycket grunden till att vi får socialt kompetenta barn.

 

På samlingen så har vi lekt gruppstärkande lekar för att få in känslan av att alla ska vara en del av vår lilla grupp, och att alla är viktiga. Vi dansade runt till en sång och när man sjunger stopp ska alla lägga sig ner och blunda. Ett barn (eller vuxen) får en filt över sig och ska sen ligga kvar där. De andra barnen reser sig upp och ska sen gissa vem som finns gömd. Man måste vara riktigt uppmärksam försatt klura ut vem som inte syns.

Samma lek tog vi med oss ut i skogen och det var spännande att ligga under filten och småfnissa medan kompisarna försökte att lista ut vem som var försvunnen.

I början av veckan så hade vi fått ett brev av Igelkott och Kanin (som är huvudpersonerna i våra kompisböcker). De var lite hemlighetsfulla och hade skickat med röd färg, penslar och två jättestora papper, som de ville att vi skulle måla. Sagt och gjort. Det blev ett härligt samarbete där det målades med stora och små drag och olika tekniker. Barnen gissade på att de ville nog bygga sig en koja. Vad det skulle användas till fick vi veta först några dagar senare………

Det visade sig att de hade tänk att de skulle ut och resa och att de då ville ha en buss. De stora röda pappren fick fönster och ja, det såg ju faktiskt ut som en riktig buss. Sen fick barnen komma med sina egna tankar om vad det behövs för att kunna åka med bussen.

-Man behöver biljett, alltså ett kort.

-Och en som kör. En busschaufför.

– Och stolar, säten.

Vi hjälptes åt att komma på lite mer. En ratt, säkerhetsbälten, däck, knapp att trycka på då man vill av, kläder till busschauffören, kortläsare (blipp) och busshållplats.

Vi pratade om att man står i kö, man sätter sig på ett säte och finns det inget ledigt säte så får man ståplats på bussen. Om man vill ha en sittplats så ser man till att vara långt fram i kön nästa gång.

Det kommer säkert att dyka upp mer vartefter.

Bakgrund: Då vi sett att barnen ofta väljer att leka att de är ute och reser så valde vi att fånga upp detta. Vi får se om det är något som kommer att fortsätta att vara intressant och kul eller om leken styr in åt något annat håll.

Hoppas att ni får en riktigt skön helg i höstsolen!

Bettan, Cissi och Madde

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *