Blogg v 10

Hej Bloggen,

Jaha så blev det vinter och snö igen. Ja ja vi fick iallafall några härliga dagar med sol förra veckan. Och den kommer väl förhoppningsvis tillbaka😊

I vårt rymdenprojekt har vi som ni vet mycket funderingar kring om det finns flera solsystem som vårt där ute någonstans. Det fantiseras om alla möjliga planeter. Vi har därför fångat upp detta och nu i två grupper skapat olika fantasiplaneter. Dessa gjordes av gipsbindor som lindades runt en skål.

Medans den stelnade diskuterade vi tillsammans i grupperna vad det är för planer vi gör tillsammans. Vart ligger den? Finns det flera planeter nära den här planeten? Vilka lever på planeten? Det blev ”Guldplaneten” och en ”Allplaneten”. På Guldplaneten bor det prinsessor, pepparkakor och Minioner. Det finns studsmattor och en stor vulkan. Det finns godis och bananer, för det äter Minioner. Efter det målade vi våra planeter.

Vad behöver vi blanda för färger för att det ska bli guldfärg, hm klurigt🤔 I veckan har barnen skapat allt som ska finnas på planeterna i lera. Vi använder oss av en lera som lufttorkar. Den var riktigt härlig att jobba med.

Den här veckan var det dags för gympa på Friskis igen. Första gången för i år. Och det märktes när vi kom dit. Alla var såå sugna på att gympa igen. Vilken lycka att få springa runt i den stora salen. Vi gympar tillsammans med våra fyra äldsta isbjörnar på förskolan. I gympaundervisningen brukar vi plocka in de pågående projektet på olika sätt. Så efter vår uppvärmning lekte vi ”vattenmolekyler” eftersom att våra isbjörnskompisar har jobbat med vatten ett par veckor. När man hör en vissling förvandlas vi till kallt vatten och rör oss långsamt i salen. När vi hör två visslingar förvandlas vi till snabba vattenmolekyler och studsar runt i salen. När vi hör tre visslingar blir vi till ånga och kopplar ihop oss tre och tre i rockringarna som ligger utspridda på golvet. Vi var även på besök ute i rymden. Vi var på ”hoppa på ett ben planeten”, ”slalomplaneten”, ”kasta prickplaneten” och den kluriga ”balanseraplaneten”.

Efter det sprang vi i en utmanande hinderbana tillsammans. Vi klättrar över och kryper under. Vi hoppar harhopp över stepbrädor och hoppar över hinder.

Vi avslutade vårt gympapass med lite skön och välbehövlig avslappning.

Vi ser mer och mer att barnen intresserar sig för skriftspråket och därför har vi ordnat en skrivhörna. Där finns blyertspennor, skrivböcker, suddgummin och bokstäver i olika material. Många barn har kommit igång med att ljuda och tycker att det är fascinerande att små bokstäver ihop faktiskt blir ord som kan bli en hel bok!
Ett första steg i läs- och skrivutveckling är ju att känna igen sitt namn och att efter detta även andras namn.
Som vi berättat om tidigare så tillverkade vi ju ordlådor för en tid sedan, och dessa finns nu i skrivhörnan. Vi presenterar några ord varje vecka och de som vill skriver, och lägger de nya orden i sin låda.

Här på S-E Björnen så tycker vi ju att det är viktigt att barnen ska få möjligheten att ta del av olika slags kultur, och dessvärre är det ju lite knepigt att få till rent fysiskt i dagsläget. Därför blev vi extra glada då vi såg att vi kunde få se en livestreamad konsert från konserthuset nu i veckan som var. Det var en symfoniorkester som spelade på en mängd olika instrument till en saga som heter ”Drillar och draköron” . För att göra det lite mer likt konserthuset så placerade vi ut stolar i rader och kopplade upp oss på projektorn. Det blev en bekantskap med nya instrument och vi fick lära oss att den som leder orkestern är en dirigent.

På eftermiddagen så samlades vi och pratade om instrumenten och lyssnade på olika sånger skrivna av Lennart Hellsing. Den som var ny för de flesta barnen, och som vi lärde oss, var tungvrickarlåten Nicko Ticko Tinn.

Då vi har engelska så väver vi även där in projektet. Vi har tidigare pratat om planeternas engelska namn och andra termer som rör rymden. Denna gång blev det dock en stund med Morris då han lärde oss vad veckodagarna heter på engelska. Uppdraget denna gång blev att rita något som man gör på sin favoritdag och skriva namnet på dagen på engelska. Vissa hade en bestämd uppfattning om vilken som var veckans bästa dag medan någon tyckte att ; ” Jag älskar alla dagar”.

Nu återstår bara att önska er alla en härlig helg.
Lotta, Madde och Thelma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *