Blogg v 10

Hej Bloggen

Äntligen är vädret lite mildare så vi har kunnat vara ute lite längre = gått ifrån gården och tagit med oss madrasserna och stjärtlapparna! Bästa backen att åka i för oss är Sabbatsbergsparken. Den är tillräckligt brant för att få upp fart i och inte för brant så att de inte kan åka själva, den har en suverän trappa som alla barn kan ta sig upp för på egen hand efter varje åk och det finns inga träd som står i vägen, heller inga hundar med mattar och hussar som vi måste ha koll på.

”-De där hundarna springer ju huller och buller, varför håller dom vuxna inte reda på dom?” som ett av barnen sa när vi var vid en annan backe och åkte. Så mycket motorisk -och konditionsträning liksom kompisanda en förmiddag i pulkabacken ger!

Den här veckan har vi Författarvecka på Björnen. Storbjörnarna har Ulf Nilsson och vi Panda – och Isbjörnarna läser och pratar om olika böcker som Astrid Lindgren har skrivit. 

Vi har pratat om  vad en författare gör, att hen skriver berättelser/ sagor om människor, djur och fantasifigurer. Oftast har barnböckerna mycket bilder, och att de kallas för bilderbok. Det är illustratören som ritar bilderna. Ett av barnen ville bli illustratör! Att vi just valde Astrid Lindgren är framför allt för att hon är en av våra största barnboksförfattare och att det passar bra in på vårt projekt ”Jag och min familj” då det finns så många olika familjekonstellationer i hennes sagor.

Samlingarna dessa veckor har gått i matematikens tecken. Vi har lekt med siffror, olika längder och färger, antal ihop med siffra o s v. Att kunna räkna 1,2 3 …betyder inte att man vet hur en etta ser ut eller innebörden av det. 

Inom natur/ teknik och kemi har vi denna vecka gjort ett experiment (vattnets densitet) en apelsin, äpple och ett russin där vi ville fokusera på hur apelsinen betedde sig med skal och utan skal och vilken roll skalet hade. Med hjälp från ett äldre syskon fick vi reda på varför apelsinen sjönk. Koncentrationen räckte inte riktigt hela vägen fram, så detta experiment gör vi helt klart om och ser om frukterna ter sig lika dant som denna gång.

Nu tar vi helg och ser fram emot en ny vecka, trevlig helg!

Madde Bettan Anna

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner till “Blogg v 10”

  1. Vilket spännande experiment!
    Och vad roligt att ni har författarveckor. Inte illa att få träffa Ulf Nilsson! ⭐️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *