Hej Bloggen
Gumman Tö, gumman Tö, kom nu genast och ta bort all snö! Nja, så gick ju inte texten riktigt i Elsa Beskows bok ”Olles skidfärd”, men i slutet av förra veckan kom hon och slaskade till det ordentligt. Tror att vi alla blev lite tagna på sängen, för så blöta som vi blev, var det längesedan vi blev. Vissa plagg hann inte ens torka till att det var hemgång!
Den här veckan och förra har vi fortsatt att arbetat med vatten då barnen påvisat fortsatt stort intresse för det. Vid ett av flera undervisningstillfällen repeterade vi vattnets kretslopp med de äldre Isbjörnarna, men med en annan tvist på det hela. De fick nämna och använda fyra av våra sinnen. Smak, lukt, syn och känsel. Det första var att titta på de två glasen med vatten i. Hur såg vattnet ut i de båda glasen? Sen fick de smaka lite ur de båda glasen. Ena glaset innehöll sötvatten (vanligt vatten) och det andra innehöll saltvatten.
Vi pratade om att det finns både sötvatten och saltvatten på vår jord och att det är bergen som gör vissa hav salta. Några av barnen kom ihåg att de badat i vatten som var lite salt och att de fått det i näsan. ”- de va inte skönt” (berättade hen medan hen rynkade på näsan).
Nu kom vi till den praktiska delen i denna undervisning och det var att de fick måla med saltvatten på ett svart papper .
”-titta, det blir svart bara”
”-ja målar lite mer”
”-jag vill måla hela papperet”
Den sistnämnda önskan nappade även de andra på och vips hade alla målat sitt papper med saltvattnet. ”-titta, de är jätteblöta”. Sen fortsatte de måla med ytterligare ett lager saltvatten. Känslan var att de inte ville sluta måla. De penslade på mer och mer saltvatten till papprena var helt mättade. Tillslut var det saltvatten över större delen av bordet och vi kom överens om att papprena behövde torka.
På eftermiddagen samlades vi igen för att titta på saltvattensmålningarna och de fick tala om hur de trodde de såg ut nu när de torkat. Det tog lite tid innan en av de sa ”- tror inte någonting, men det är nog svart”. När vi tog fram de ropade en av kompisarna glatt till ”-titta, det ser ut som spökvatten! ”, ”-det ser ut som glitter”. Vi kände på ytan, lite konstigt kändes det. ”- det är inte mjukt”.

Precis som de fick göra i början, smaka på något, så fick de innan vi avslutade smaka på sin målning genom att slicka på papperet. ”- va, det smakar ju salt”.

Ja, men varför är papperet salt? Alla svarade i kör; ”- vattnet har avdunstat”, ” – det har gått upp till molnen. Sen kommer det ner som regn. I det stora hela har de verkligen tagit till sig läran och förståelsen för och om vattnets kretslopp.
Vi avslutade med att titta på ett barnprogram där tigern Tiggy också målade med saltvatten. Genom att titta på programmet erbjöds det ett annat sätt att reflektera kring det de upplevt i denna undervisning. Vanligtvis sammanfattar vi tillsammans där de berätta vad vi gjort och vad de tyckt om det. Nu berättade de för Tiggy att de också hade gjort likadant och vad som skulle hända med saltvattnet.
De yngsta har fortsatt i traktorns spår och efter att vi tillsammans har studerat traktorer har de skapat sina egna. För att de yngsta ska få något hum om teknik gäller det att presentera saker som de har bekantat sig med. Så först gjorde de traktorer med olika former och vi tittade bla på hjulen och de såg att de flesta traktorer har två stora hjul bak och två mindre fram. Sen har några en hytt där man sitter och kör.
Nästa steg blev att skapa en i 3 D, och då var första steget att få välja på stor eller liten kaross, och dekorera den. Sen testade vi att köra runt lite, men barnen kom på att traktorn skulle vara lättare att köra om den hade hjul, så det är så de kommer in på teknik. För att hjulen ska rulla behövs en hjulaxel- vilket är överkurs, men de förstår att hjulen ska sitta på ordentligt. Nästa steg kanske blir en hytt och kanske någon som kör traktorn, men det får konstruktörerna fundera på hur de vill att just deras traktor ska se ut.
Vad används traktorn till? Jo, att tex så och skörda havre med. I onsdags när vi var vid Hälsingehöjden gav de äldsta isbjörnarna sin fågelmat till småfåglarna som de har gjort av havre, solrosfrön och matfett.

Nu tar vi alla helg och önskar Er en fin en! Ses nästa vecka!
Betta Cissi Emma Nathalie Tina