Blogg v.37

Här kommer nu ett första blogginlägg från oss, denna gången kommer inlägget handla om vad vi under veckan gjort med de äldre barnen.

Vi har som många av er redan förstått ett pågående projekt kring kroppen. Barnen är väldigt intresserade av vad kroppens inre organ heter och vart i kroppen de sitter. Tillsammans har vi därför gjort en egen ”Molgan” som varje vecka får ett nytt organ i sin kropp. Han sitter på samlingsväggen för beskådning. Vi har pratat om hjärtat, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen, levern och lungorna. Barnen sjunger om de olika organen för att lära sig vad de har för uppgift i kroppen. Är det någon av er som hört ert barn sjunga hemma på någon ”kroppssång”?

I måndags fick barnen rita egna självporträtt. Vi pratade om vad ett porträtt är och tittar i små speglar hur just jag ser ut i ansiktet. Vad har jag för färg på ögonen? Vart sitter ögonbrynen? Vi benämner ansiktets delar och pratar om vart de sitter. Näsan sitter ovanför munnen och så vidare.
När katten ”Morris” kom på besök i veckan fick barnen träna på vad de olika ansiktsdelarna heter på engelska. Morris är en katt som bara pratar engelska. Han kommer på besök nästan varje vecka. Vi sjöng om kroppen tillsammans, head, shoulders knees and toes. Barnen fick sedan rita och klippa ut ett ansikte samt sätta dit de olika delarna på rätt plats i ansiktet. Det var lite klurigt. När alla delar var på plats tränade vi på att skriva orden på engelska. Porträtten sitter uppsatta på väggen för beskådning. Barnen blev väldigt stolta när de var klara med uppgiften.

Är det någon av er som hört talas om Barr och Pinne hemma?
I veckan fick vi lära oss att ”Skräp är farligt för djuren, tänk på det och släng inget skräp i naturen.”
Vi fick i uppdrag att skriva en saga tillsammans som skulle handla om ett djur som skadade sig i naturen. Barnen kom då på en saga om en hare, en myra och en räv. Räven skadade sig på en glasbit som människorna slängt i skogen. Samtidigt som vi sitter där alla tillsammans på berget och skapar denna saga sitter det en tjej en bit bort och pluggar. Hon har en flaska med vatten med sig. Efter en stund när vi är klara med vår saga och baren fortsätter med sitt kojbygge, går några av barnen fram till tjejen och ber henne att ta med sig flaskan hem när hon går. Jag lovar svarar hon barnen då. Bra för man får inte slänga skräp i naturen svarar de tillbaka och går där ifrån. 🙂

Vi har även hunnit med att presentera två Ozobot för barnen. Det är små robotar som barnen programmerar med olika färgkombinationer. Barnen ritar egna banor som roboten sedan åker på. Banorna ritas antingen på vanligt papper eller på en lärplatta. Barnen lär sig då mer om datavetenskap, robotteknik och kodning. Vi kommer arbeta mer med dessa två robotar nästa vecka.

Det här var allt för denna gång, på onsdag åker vi till Skansen och tittar om vi ser några rävar eller björnar. Hoppas inte de har hunnit gå att lägga sig för vintern.

Trevlig helg!
Lotta & Cissi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *