Blogg v. 45

Hallå allihopa,

Då har vi gått in i årets näst sista månad. En månad som brukar vara en kylig månad, men i år har denna månad börjat med värmechock. Hade månaden hetat Juli eller Augusti, är vi ganska säkra på att vi alla haft på oss betydligt tunnare och lättare kläder, i alla fall några av veckans dagar. Vinterkängor, överdragsbyxor, fleecetröja och tjockare jacka…ja, götapetter så det kan bli ibland.

November eller september spelar ingen roll när det kommer till projekten. De rullar på oavsett namn på månad. Våra bondgårdsdjur finns närvarande i allt vi gör, både i den fria leken samt de planerade aktiviteterna som präglar våra dagar. Med de yngsta Isbjörnarna har vi pratat och tränat på vad bondgårdsdjuren äter. Vi har benämnt, luktat och känt på det som djuren äter som hö, pellets och frön. Då vi inte kommer till Skansen eller Stora Skuggans 4H gård i dagsläget, så matar vi istället djuren i Hälsingehöjdens lekpark.

Hästar tycker om att knapra på morötter, och vi har provsmakat några också.
Barnen matar hönan med solrosfrön.

Ett annat djur som de yngre Isbjörnarna har bekantat sig med under dessa två veckor är Blue-Bot. Han ser ut som en insekt och är en robot. Vi har turats om att programmera våran Blue-bot runt på vår bondgårdsmatta, det var både spännande och roligt att se hur roboten reagerar när vi trycker på de olika knapparna på ryggen. Första steget till programmering.

Denna vecka har vi också haft drama i form av rollek, där barnen själva fått välja ett djur dom vill vara i leken, några av oss valde att klä ut sig medan andra använde sig av fantasin.

När barnen själva fått välja vad de vill göra har playdoo stått högt på listan Även här tar bondgårdsdjuren plats. När vi gör de olika djuren pratar vi om hur de ser ut, antal ben, vad de äter och hur de låter.

Nöff, nöff säger grisen…

När barnen själva väljer att läsa böcker blir det oftast de böckerna som har med djur att göra, likaså val av pussel.

Våra äldre Isbjörnar har fått bekanta sig med ett av våra större rovdjur i skogen, vår brunbjörn. Vid ett undervisnigstillfälle möttes vi av detta på vår samlingsmatta. Bilder på björnramar, tofflor med klor och vår gosedjursvän Bamse.

Tillsammans med Bamse fick vi veta att björnar inte har tassar utan ramar och att björnens ramar är enormt stora. Vi jämförde storleken på björnens framramar och bakramar och såg att de är olika stora, men vilka var framramar och vilka var bakramar?

Därefter mätte vi upp, med hjälp av ett måttband hur hög en björn kan bli i mankhöjd, svårt ord. Upp till 135 cm kan de bli! Vi trodde alla att det var en pappabjörn, för tjejer är lite mindre. Vi ritade av våra egna fötter, färglade dom och kom att prata om färgerna…har björnens ramar verkligen färgen blå, röd och gul? Några björnramar färglades också och tillsammans gjorde vi ett spår på golvet av både våra egna fötter och björnens ramar. Spåret ledde till vår björngrotta som är under uppbyggnad. Vi kommer hinna iordningställa grottan i tid, för än ska vi björnar inte gå i ide.

Ett undervisningnstillfälle kan planeras på olika sätt utifrån vad vi önskar få ut av den. Ett av projekttillfällena under dessa senaste två veckorna var just att berätta om att björnen går i ide och vad som sker i idet. Det finns många olika verktyg och sätt vi pedagoger kan använda oss av och utföra i vår undervisning. Exempelvis ta hjälp av en bok, dramatiserat en saga eller ställa frågor till barnen och sedan tillsammans ta reda på svaret. Denna gång tog vi hjälp av ett av alla de fina faktprogram som finns för barn. Ett mycket bra och även uppskattat verktyg av både barnen och oss pedagoger. Vi visade ”Henry möter en björn”, ett 5 min långt faktaprogram för barn.

Vi kommer med största sannolikhet använda oss av verktyg som detta flera gånger i vår undervisning. Vetskapen om att vi människor lär och tar in nya saker på olika sätt har vi kunskap om sedan länge och det här är ett sätt, det visuella ihop med audiella.

Vi hoppas och önskar att ni får en fin novemberhelg!

Bettan Cissi Tina

3 reaktioner till “Blogg v. 45”

  1. Alltid kul att läsa bloggen, vi läser den på storskärm på TV. Fantastiskt sätt att få Ian att stolt återberätta det han lärt sig och visa stora syster alla roliga och lärorika projekt ni styr upp ❤️

  2. Underbart att läsa hur genomtänkt och pedagogiskt allt är. Det märks verkligen på barnens utveckling. Tack för era fina insatser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *