De här veckorna som gått har vi både i undervisningen och i utbildningen lagt mer fokus på matematik och musik, både i och utanför våra projekt för alla våra Isbjörnar.
Forskning visar tydligt på att grunden till barns matematiska förståelse läggs redan i förskoleåldern. Får barnet ett positivt förhållningssätt till matematik, så lär de sig mer i ämnet. Vilket visar att när barnen blir äldre så utvecklar dom sin kommunikation och förmåga att lösa problem lättare. Oavsett om det har med matematik att göra eller inte. Det gäller att vi pedagoger på förskolan är väl medvetna om vad matematik står för och hur vi ska belysa matematiken för barnen. Nedan får ni läsa om hur vi iscensatt en matematikundervisning som var lärande och lustfylld för barnen.
I tidigare blogg berättade vi om hur vi träffade Kai, grodan som tog oss med i vattnets väg från att åka ut i avloppet hemma till att åter komma in i våra hem via reningsverket och upp i vattentornet. Vi har fortsatt att prata om vatten eftersom barnen visat så stort intresse för det.

En ny kompis, ”Vattenmolekyl” gjorde entrè och vi fick i uppdrag av hen att tillverka fler Vattenmolekylkompisar. Tillsammans hjälptes vi åt att reda ut vilka av kloten och cirklarna som var stora, vilka som var mindre och vilka som var minst. Vi tittade på ”Vattenmolekyl” och hen´s delar, vilka var tre till antalet. Var alla tre lika stora? Nä, efter en stunds diskuterande och jämförande kom barnen och jag fram till att det var en stor och två mindre delar. De två mindre delarna skulle vara lika stora, det skulle inte vara tre olika storlekar. Tillsammans hjälptes vi åt att reda ut vilka av kloten och cirklarna som var stora, vilka som var mindre och vilka som var minst.
Nästa steg i undervisningen var att de tillsammans skulle få måla ett stort papper i vattnets nyanser. I rummet vi gjort i ordning möttes de av ett stort fyrkantigt kvadratiskt papper.
”-wow, vilket stort papper”!
-Ser ni vilken form det har?
”-fyrkantigt”
-Precis, en fyrkantig kvadrat. Nu ska ni sätta er två och två på varje sida av papperet.
Två och två runt det kvadratiska papperet Glädje att få måla på stort papper!
Med hjälp av varandra och lite hjälp av oss som pedagoger hamnade de brevid varandra och mittemot varandra o s v två och två i par. I en enkel skapandeaktivitet som att måla ett papper fick vi in matematik på ett lekfullt sätt. Det fanns sen ingen hejd på målandet!
I väntan på att färgen skulle torka berättade vår vän Vattenmolekyl för oss att vatten kommer i tre olika former, Flytande – Fast (is) – Gas (ånga). När alla vattenmolekyler var tätt ihop och nuddade varandra, i vilken form var vattnet då? Flytande, fast (is) eller gas (ånga)?
När färgen torkat var det ett gemensamt beslut hur vårt vattendrag till vår skog skulle se ut. Det blev ett vattenfall som mynnade ut i en sjö. De drog en parallell till vattenfallet och poolen i Tegnerparken, så ville de ha det. För att det skulle bli extra tydligt att vatten bildades av Vattenmolekylen och hen´s alla vänner, satte vi fast dom i vattenfallet och i sjön.
På fredagar har vi hos isbjörnarna sångsamling. Vi sjunger, dansar, spelar instrument och utforskar ljud. Förra veckan skapade vi egna instrument utav saker vi hittat på förskolan, så som bestick, ”kartongburkar” och plusspluss.

Musiken följde med oss ända till mellisbordet, där vi spelade på glas, samt blåste i glasflaska. Det finns mycket att upptäcka när det kommer till ljud och musik.
Musiken är även den starkt kopplad till matematiken. Vi klappar takt, vi sjunger om siffror, det låter högt och det låter lågt, det går snabbt och det går långsamt. En av våra stora matematiker Gottfried Leibniz, ansåg att ”musik är den njutning människan själv erfar av att räkna utan att vara medveten om att hon räknar”
Matematiken för alla våra Isbjörnar blev lysande och strålande bra när vi använde ljusbordet. Här bygger barnen på höjden och bredden, sorterar efter storlek, färg och form. De undersöker olika matematiska former som kuber och halvklot. Barnen bygger och placerar gärna ett halvklot som avslutning högst upp på tornet.
-Mitt torn är högt, och -vårt torn är högst och det är högre än oss! Vilken lycka att kunna bygga högre än sig själv och hinna räkna våningarna innan det rasar. De samtalar och diskuterar matematik utan att veta att det faktiskt är det de gör. Vissa räknar en, två, tre, många. Medan andra har koll på ett till ett principen. Det är spännande att höra att även de allra yngsta ramsräknar och har förstått att kunna räkna är en viktig sak att kunna.

Det matematiska tänkandet avspeglas i den fria leken, då de tycker om att rada upp saker och räkna dem. De sortera dem efter färg och form för att sedan börja räkna. Vardagsmatematik använder barnen utan att reflektera över att det är faktiskt är matematik.

Trevlig helg önskar
Bettan, Cissi, Emma och Tina
Det är så härligt att läsa bloggen och se vilket genomtänkt arbete det ligger bakom de nya orden som Ian lärt sig, det diskuteras flitigt om molekyler och kondens här hemma.