Blogg v.9

Februari kom och februari försvann lika fort. Veckorna flyter på i väldig fart och vi går med stormsteg mot våren…tji fick vi…igår kom den tillbaka, kylan och något litet virvlandes vitt från skyn. Vissa jublar, andra gör motsatsen, vad nu det är. Jublar du eller gör du motsatsen?

Med de yngsta isbjörnarna har vi utforskat nya delar av Bondgården. Under v 8 fokuserades undervisningen till litteracitet och språk.
En digital ”Knacka på” bok introducerades via projektorn där varje färgad dörr leder till någon eller något som finns på bondgården.

Samt så språkade (sätter ord på barnets handling) vi medan vi körde våra olika traktorer genom svart färg på vita papper. Vart bor traktorn och vad gör traktorn på bondgården? Hur låter en traktor? Vi lyssnade till traktorljud. Hur många hjul, däck har en traktor, hur ser dom ut? Barnen lär sig många nya begrepp genom att vi diskutera med varandra samtidigt som dom aktivt får använda sin kropp. ”Det som görs med kroppen, fastnar i knoppen”

Vi spelade också ett memory där även här syfte och fokus låg på språk. Var och en fick i turordning plocka upp en spelbricka. Först fick man berätta vad bilden föreställde och sen fick man se vilken kompis som ville ha den då denne hade precis samma bild på sin spelplan. I det momentet får man fatt i både barnets talade språk och barnets ordförståelse. För att få tag i barnens olika styrkor hade vi en tvärgrupp där de får möjlighet att lära av varandra.


Ett av förskolans läroplansmål är att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla ”ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,”

Vi är väl medvetna om att högläsning är av stor betydelse för språkets utveckling, kommer ni ihåg att vi hade ett föräldramöte om det? Storbjörnarna har i flera år haft en bokpåse, i år har Isbjörnarna också en! Det innebär att varje vecka får ett barn ta med sig böcker hemifrån som vi läser tillsammans på dagens boktips. Barnen presenterar stolt sina böcker som de själva valt.

Är det sportlov så är det😀 Så vi började sportlovsveckan med landbandy i Vasaparken och matchen slutade oavgjort. Det var vår i luften och vi grillade korv och barnen var överens om att det var den godaste lunchen på länge.


Ett av barnens önskemål var en hinderbana, så då byggde vi en gigantisk över hela förskolan. De yngre barnen följde siffrorna 1-8 och de äldres var i alfabetisk ordning och de klättrade över bord, ålade under, tog sig igenom rockringar, rullade och balanserade uppför en bänk och…
När de kunde banan testade några att gå baklänges och gå istället för att krypa upp för bänken.

Torsdagens sportlovskul blev kurragömma med iPaden. Vi delade upp oss i två lag och sen var det bara att börja. Svårigheten var bara att hitta ett bra gömställe där alla i laget (6st) skulle få plats, LOL! På eftermiddagen fick de som ville baka scones efter detta enkla recept. Det blev riktigt gott och smarrigt att äta till mellis ute på gården.

OBS!!! Det ska vara smör i också, 50 gr, utifall ni får lust att följa receptet i helgen och överraska någon. Just det, gräddas helst i 250 grader i ca 10 minuter.

Trevlig helg önskar
Bettan, Cissi & Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *