Blogg vecka 43

Hej i höstvädret!

Nu känner vi verkligen av att det är höst i vårt land med kalla vindar och regn. Det blir väldigt tydligt för barnen att vi har olika årstider med olika klimat. Det är ju så roligt att hoppa i vattenpölar och slänga upp torra löv i luften och se dem singla ner. Att man kan säga att löven dansar i luften är något barnen tagit till sig. En smula märkligt kan tyckas att det heter ”dansande löv”, men roligt att lära sig nya uttryck.

För några veckor sedan så tog vi ju oss upp på Obervatoriekullen för att se vad som kunde flyga med vindens kraft och vad som inte kunde det. Som en uppföljning till detta så gjorde vi ett teknikexperiment hemma på förskolan med hjälp av en hårfön. Vi hade samma material som vi provat utomhus och la till en sten, en kotte, en gren och ballonger. Barnen fick fundera och reflektera över om vad som skulle kunna flyga upp i luften och vad som skulle ligga kvar på mattan. Vilken lycka att se att det mesta kunde sväva iväg! Det var bara grenen och stenen som inte rörde på sig. Kotten rullade och det var kul att få jaga den runt i rummet.

Vi har också jobbat med vardagsteknik genom att låta barnen prova att öppna burkar med olika tekniker. Även en dragkedja fanns med som en utmaning. Snabbare än vad vi hade kunnat tro så satt de rätta teknikerna. Många nöjda leenden blev det över att kunna lösa ett problem. De som var lite snabbare än andra, var hjälpsamma och delade med sig av sin nyfunna kunskap. Samarbete och lärande av varandra på tydligt sätt. Så härligt att se stoltheten lysa i ögonen!

Inne i Pandarummet och i Galaxen har ni nog sett att det pö om pö tillkommer kreativa saker till vårt höstprojekt. I Pandarummer har det tillkommit en björk, där vi tydligt ser att löven har ändrat färg och nedanför, i jorden ska våra härliga maskar få boa in sig. I Pandarummet har även Nalle Bruno och Majsan har flyttat in under lönnen där även några svampar tittat opp. I Galaxen har en tall med härligt gröna barr, vilka Isbjörnarna varit med och klippt, växt upp och även några färgglada svampar finns vid stenarna. 

Förra veckan när vi var i skogen hade vi tänkt göra två olika aktiviteter för våra Pandabjörnar och Isbjörnar, men det blev en aktivitet som varade länge….var och en av barnen fick göra sin egen lövgubbe. Insamling av löv av olika dess slag och färg, trä dom en och en på en grillpinne och slutligen sätta ett huvud på den. Väl tillbaka på Björnen ritades det dit ögon och många fick hår. En uppskattad aktivitet där mängd, storleks- och färglära lektes och nöttes in på ett roligt sätt.

I den fria leken råder just nu sjukhuslek, närmare bestämt leken utspelar sig i operationssalen där kirurger, narkosläkare och operationssjuksköterskor tar hand om små som stora, till väldigt stora patienter. Vi har haft fördelen att få riktiga instrument och kläder från vår arbetskollegas mamma. Gissa om det är uppskattat och kul att följa denna kreativa rollek!!!

Denna vecka har vi på hela förskolan arbetat med FN, utifrån barnens åldrar och vi har hos oss yngre björnar pratat om Sverige och vad de har för anknytning till olika platser, vem som bor där och hur man tar sig dit. Så kom då torsdagen då alla var varmt välkomna att se vårt arbete. Det var roligt att se uppslutningen och hur nöjda barnen var att få visa upp vad vi hade lärt oss.  Tack för alla uppmuntrande ord och glada miner från alla er som kom!

Hoppas ni får en riktigt bra helg!

Anna, Bettan och Madde

2 reaktioner till “Blogg vecka 43”

  1. Tack för en jättetrevlig FN-fika! Vad fint ni gjort och vad mycket barnen har lärt sig. Önskar er alla en fin helg och vecka och tack för det underbara jobb ni gör för våra små!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *