Bloggen v 11

Vårvindar friska….ja, det har ju blåst friskt. Friska…allt är relativt, men vår värld anses väl inte vara vid så väldigt bra vigör. Däremot har vi klivit in i årstiden VÅR vilket känns otroligt skönt!!!

Ja, vad har vi Isbjörnar gjort sedan vårt förra blogginlägg? Jo, detta nedan:

Förra veckan kopplade vi vårt Barbapapa projekt till Barnkonventionen genom att tillsammans med Barbafamiljen berätta om att ”alla har rätt till ett namn”. Barbapapa och Barbamama visste om Barnkonventionen och därför gett namn åt alla Barbabarn, vilken tur! I och med detta fick barnen göra den första bokstaven i sitt namn, sätta ögon och mun på dom och vips hade vi gjort ett gäng Barbabokstäver. De äldre Isbjörnarna skrev sin bokstav själva med blyerts och sedan hjälptes vi åt att forma bokstaven i tjockare format tillsammans. De yngsta var glada i att måla sin. Nu ska de alla få hänga och dingla i fönstret. Det är stolta bokstäver som hänger där.

Bokstäver blir ord, som blir meningar, som blir stycken och som sedan kan bli en berättelse/ saga och bli bl a en bok. Den här veckan tog vi hjälp av projektorn när vi hade vår dagliga högläsning som vi kallar för boktipset. Vi projicerade upp bokens och sagan på väggen helt enkelt. På så sätt får man en härligt stor bok att läsa utifrån. Boken bli mer levande för vissa barn genom att bilderna blir större och de kan interagera mer under läsningen genom att på ett lätt sätt gå fram till bilden på väggen och peka och berätta om vad de ser. Lättare att få fokus på boken och dess innehåll. Först läste vi boken ”Barbapapas zoo” tillsammans. Sen fick barnen berätta sagan för varandra utifrån bilderna.

Vidare var vi såklart varit i skogen och vår skogsundervisning innehöll nått grönt, skönt och ett annorlunda ägg. Det som hände veckan innan var att barnen började borsta bort mossa från en sten och upptäckte hur mjuk den var. Till nästa skogsvistelse planerades undervisningen att gå i mossans tecken vilket resulterade i att vi gick på ”mossjakt” med Barbazoo och letade efter olika sorters mossa och studerade och jämförde dem med hjälp av ett förstoringsägg. Förstoringsägget kopplades till en padda och det förstorar upp till 43 gånger, så ni kan säkerligen se framför er barnens ansiktsuttryck när de upptäcker detta!

När vi kom tillbaka till förskolan sökte vi på paddan för att artbestämma de två olika mossorna som barnen framför allt ville undersöka närmare och de fick rita av dem. Kom gärna in och studera vår dokumentation.😏

I denna vecka kom vår vän Bee-Bot fram och ville säga hej till Barbazoo. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Vi visade Barbazoo hur Bee-Bot fungerar, att han är en robot och att han behöver hjälp av oss för att ta sig olika vägar fram till fruktbitar som ligger utlagda på hans Bee- Bot matta. Till vår hjälp hade vi denna gång lappar med pilar på för att förtydliga hur många steg fram eller bak man skulle programmera Bee- Bot och också åt vilket håll han behövde svänga för att gå den väg man tänkt att han skulle gå. Det gick fantastiskt bra! Och önskan var stor att fortsätta, så efter vilan kom Bee-Bot flygandes tillbaka till oss för att leka och lära med oss.

I tisdags tog några av oss bussen till Skansen för att besöka Plupps kåta och renar, men då vädret inte var på vår sida valde vi att titta på de busiga roliga sälarna och sedan gå in på LillSkansen. Tror att våra några av våra Isbjörnar tyckte det var minst lika bra! Så roliga mössen och råttorna var som sprang i sina gångar och att få komma hem till Kapten Reko var ju helt makalöst kul! Däremot var våra barn lite bekymrade över att vi inte hade kunnat gå ända fram till Plupps hem och hans renar. Vi tar det nästa gång vilket vi hoppas är snart. Detta Covid-19 ska bara lägga sig en smula så det känns säkert att använda sig av kollektivtrafiken igen.

Nu önskar vi er alla en fin helg!

Bettan Tina Gun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *