Bloggen v.12

Hej Bloggen,

Så kom äntligen ljuset tillbaka😊 Det är ljust när vi kliver upp på morgonen och ljust när vi går hem på eftermiddagen, sååå härligt. På förskolan har cyklarna fått komma ut igen och då är det vår.

På tal om vår, vi har i veckan uppmärksammat högtiden Nouruz som har firats i många länder runt om i världen. Det infaller på vårdagjämningen och räknas som det iranska folkets nyårsdag. Nouruz firas för att välkomna våren och solens återkomst. Dagen före Nouruz ordnar man med den speciella nyårsdukningen. Vi har fått lära oss att det heter haft sin vilket betyder dom sju saker som börjar på s på persiska. Det är väldigt viktigt att dessa finns med på bordet. Vi målar egna nyårsdukade bord och vi får lära oss vilka saker som ska finnas på bordet och varför.

Man samlas hemma hos den äldste i familjen och äter god mat, men det bästa av allt är nog att den iranske tomten kommer med julklappar till alla barn.

Det råder just nu Pokémonfeber på förskolan, det pratas, pärlas, leks och forskas om dessa små digitala djur. Vi lär oss mycket nytt varje dag. Visste ni att en Pokémon kan utvecklas till en annan Pokémon och dom har olika egenskaper. När barnen pärlar dessa söta figurer tränar dom sitt matematiska tänkande. De räknar och följer mönster. Ibland färdiga mönster som vi skriver ut och ibland gör de egna mönster. De måste räkna ut hur många pärlor de behöver av varje färg och fundera ut var de ska sitta. De tränas i färg, form, antal och mönster.

Ibland blir dom så stora så att vi behöver använda flera pärlplattor för att Pokémonen ska få plats.

Förutom att skapa pärlplattorna har vi skapat rymdstationer eller en ”Alienstad” som ett barn sa. Vi använder oss av toarullar och ritpapper. Det var väldigt klurigt att bygga upp dom på höjden. Det blev lätt ostadigt och det behövdes limmas dit extra ben för att stödja upp.

Det blev lättare högre upp. Hur många våningar kan vi bygga utan att det välter? ”Vi måste bygga en hiss så dom kan komma högst upp eller dom kanske kan åka tefat?”

Våra rymdstationer fick stå bredvid våra planeter och figurer som vi skapat av gips och lera.

I förra veckan så hade vi vårt efterlängtade pyjamasparty. Vi har ju kämpat för att komma upp i 10000 poäng under rätt lång tid. Men genom att plocka undan, sortera, vara rädd om våra saker och vara en bra kompis så kom vi slutligen fram till målet. Denna gång så hade vi en sluten omröstning bland barnen då de fick uttrycka sin vilja genom att rösta på maskerad, pyjamasparty eller gosedjursparty. Alla var spända på resultatet eftersom ingen visste vad kompisen skulle rösta. Stämningen var på topp redan på morgonen, då alla tyckte det var så skönt att inte behöva byta från sovkläderna till vanliga förskolekläder. På festen så gjorde vi bland annat dansstopp och tidningsdansen, då man är i par och ska tränga ihop sig på en liten tidning där musiken pausas. Är det väldigt trångt så funkar det att lyfta kompisen också. Vi hann också med lite snacks och dryck också. Nu har räkneverket nollställt och vi siktar på att hinna upp till 10000 poäng igen innan sommaren.

I måndags så firade vi, liksom många människor runt om på vår jord, ”rocka-sockorna-dagen” Det är en tradition som vi har hör på förskolan. Vi samlades och pratade om olikheter och likheter och alla människors värde. Som avslutning så sjöng vi ”Rocka-sockorna-sången” med alla våra färgglada strumpor i mitten av samlingsringen.

Brunbjörnsgruppen har just nu mycket fokus på bokstäver på olika sätt.
Jag vet vilka bokstäver som finns i mitt namn, men hur var det nu med ordningen? Och vad heter alla?
Ena veckan så tog vi fram tråd och bokstavspärlor och gjorde armband och halsband med vårt egna namn. Det fanns de som utmanade sig själva och även gjorde med andra namn.
– Man kan ju ge bort dem i present!
Nästa vecka så gjorde vi namntavlor då alla bokstäver låg huller om buller och man fick leta reda på sina egna. Sedan klistrades de upp, i rätt ordning, på ett papper och som avslutning blev det ett självporträtt!

Vi önskar en en härlig helg med påskpyssel och annat mysigt!
Lotta, Madde och Thelma

En kommentar till “Bloggen v.12”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *