Bloggen v.12Hej Bloggen,

Den här veckan har vi uppmärksammat Nouruz (det persiska nyåret). Vi började veckan med att skapa haft sin bordet. Vi pratar om vad som finns uppdukat på bordet och vad det symboliserar. Varför finns det guldfiskar på bordet? Och vad symboliserar vitlöken? Vi ritar, klipper och klistrar.

I tisdags på femårsgruppen repeterade vi klockan. Vi gjorde en klockövning där vi själva var timvisare och minutvisare. Hur ska vi stå om klockan är halv tre? Vi spelade ett klockspel som heter klockaddition. Det går ut på att kasta två tärningar och sedan addera prickarna på tärningarna. Sen ska du hitta rätt klockslag till rätt antal prickar. Får du en femma och en fyra ska du leta efter klockan nio på pappret. När du fyllt en rad har du fått bingo. Lite klurigt men roligt.

I Brunbjörnsgruppen så fortsatte vi denna vecka med temat  drama. Den här veckan fick barnen vara med och skriva en saga tillsammans som dom själva fick välja ut roller och händelser i. När vi kom på vad den skulle handla om så fick dem i slutet dramatisera detta i en lek, som kallas familjen Olsson, där varje barn får en roll som de sedan ska följa genom den skrivna sagan. Barnen väljer oftast att lägga till kläder eller accessoarer för att kunna gå in i rollen mer. En uppskattad aktivitet hos barnen som ger hela gruppen glada skratt och en god sammanhållning. 

I onsdags när vi var i skogen kom grodan Gronilla på besök. Hon driver ett närodlat café i Kungaskogen. Nu var hon sugen på att öppna ett till sådant café i vår skog så hon bad oss om hjälp. Självklart ville vi hjälpa till. Tillsammans började vi bygga upp ett kök och små odlingar där vi kunde odla både morötter och palsternackor. Det gjordes upp en eld och sattes ihop bord och stolar. Vad skulle det bjudas på i caféet? Jo en Mumsfillibabbasoppa såklart. Det hackades morötter och skalades potatis. Kan man göra pannkakor i skogen? Vad betyder egentligen närodlat?

I torsdags firade vi både Nouruz och Rocka sockorna på förskolan. Vi hoppade över elden och lyssnade på persisk musik. Det skapades fina stilleben med hyacinter i en vas. Hyacinten finns med på haft sin bordet och symboliserar vårens ankomst. Vi målade med fingrarna och det var lite klurigt. Vilka färger har en hyacint? 

Vi avslutade torsdagen med att Rocka sockorna och prata om att vi alla är olika och vad tråkigt det skulle vara om alla vore likadana. Vilken tur att vi människor är som strumpor, olika. Tänk vad mycket roligare livet blir om vi slutar matcha och sortera och istället börjar våga kombinera. Vi sjöng ”rocka sockorna” tillsammans och rockade loss.

Det var allt för denna gång,

Trevlig helg!

Anna & Lotta

En kommentar till “Bloggen v.12”

  1. Ni bidrar med att förankra de viktigaste och mest grundläggande principerna. Tack vare era fantastiska insatser kommer våra barn att ha en bra bas för att bygga en tryggare värld för alla. Uppskattar allt ni gör 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *