Bloggen v 13

Hej och välkomna tillbaka till bloggen!

I vårt projektarbete om kroppen har vi nu hunnit fram till de inre organen och vad de har för funktion. Vi har känt vår puls och tagit djupa andetag för att förstå hur lungorna arbetar. Många av barnen hade redan väldigt mycket förkunskaper så vi skulle inte bli förvånade om S-E Björnen har fostrat en hel del läkare och forskare. Minns vad ni hörde det först!

På skapandet så fick alla barn välja en figur som saknade sina inre organ och sedan klippa ut dessa från ett papper och klistra på där de skulle vara. Är man lite tveksam så finns det alltid någon kompis som kan hjälpa till.

Vidare så tillverkade vi ännu en ny kropp som också har fått alla organ på plats. Den hänger nu på väggen ihop med skelettet och blodomloppet. Följ gärna med era barn in och titta på vad vi gör nu för tiden.

En dag så gav vi oss iväg på en riktig långpromenad, nämligen till Kronobergsparken på Kungsholmen. Långt att gå, men väl värt det då vi fick uppleva något nytt. Många utmaningar med klätterställningar, rolig snurrgunga och en rutchkana som man kunde hoppa i om man fick upp farten ordentligt. Trötta men nöjda kom vi hem till förskolan efter fyra timmar ute i solen.

När vi träffade Morris fick vi lära oss vad olika kroppsdelar heter på engelska. Vi sjöng ”head,shulders, knees and toes” tillsammans. Vi lärde oss att hjärta heter heart och Morris lärde oss att hjärtat pumpar ut allt blod i kroppen. Vi klippte ut ett hjärta och sydde med blått och rött garn. Vi pratar om varför vi använder just blått och rött garn. Vi avslutade med att leka ”Simon says” med Morris. Det är ”gör si, gör så” fast på engelska. Tänk vad många engelska ord vi kan nu😊 Simon says point at your brain. 

När vi hade digitalisering i veckan gjorde vi något riktigt roligt. Vi jämförde hur stora vi är i förhållande till olika djur. Först tog vi reda på hur långa vi är och sen använde vi oss av digitala verktyg för att se hur stor till exempel en brunbjörn är i vekligheten. Hjälp vad stor den är när den står på två ben. Vi fick besök av många olika djur den här dagen. Helt plötsligt låg det en kungspyton på mattan. Först låg den ganska stilla men efter ett tag började den röra på sig, då blev det lite läskigt. 

Hur stort är ett lejon egentligen? Och är vi verkligen lika stora som en kejsarpingvin?

Eftersom att Rocka Sockorna- dagen var i lördags när vi inte var på förskolan har vi såklart uppmärksammat den i veckan. Vi pratar om varför vi firar den här dagen och varför vi har olika strumpor på oss. Hur skulle det vara om vi alla var likadana. Och tänk om vi alla skulle ha samma namn och se likadana ut?  Vilken tur att vi alla är så olika med så många olika egenskaper. Vi diskuterar tillsammans och avslutar med att sjunga Rocka Sockorna.


Det var allt för denna gång, trevlig helg.

Madde och Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *