Vår! Den var här en kort stund iallafall och då passade vi på! Pandabjörnarna ägde stora gården! Vi cyklade, lekte banankull och hade en supermysig frukt stund i solen.

Pandabjörnar
Vårat arbete med Bockarna Bruse fortskrider genom att vi dramatiserat mer.Vi pedagoger har också fått agera bockarna Bruce och troll vilket har varit roligt. Framförallt att se barnens reaktioner. En del tyckte trollet var läskigt, hon var ju så stor och hade konstig röst. Det var lite läskigt att gå över bron till en början men trollet var ganska snäll ändå.
Våran saga, ”Den glittriga regnbågssagan” som de äldre Pandabjörnarna började författat på för några veckor sedan har nu fått en fortsättning. Bockarna var ju på väg till affären för att handla och där träffade de trollet som var så hungrig och arg och ville äta upp bockarna. Men bockarna bjöd hem trollet på mat, spagetti med köttfärssås, som trollet tackade ja till.
Det lagades mat, spelades instrument och spel. Trollet somnade men blev väckt av en trumma… Maten var god tyckte trollet och blev mätt och glad. Snipp snapp snut så var sagan slut.
Utöver dramatiseringen och författandet har vi även inom projektet ”Sagor” tillverkat ett troll till våra bockar.
I veckan pratade och arbetade vi kring känslor utifrån projektet. När vi ser ett troll, vad tänker vi då? ”-ganska fult”, ”-äter inte god mat”. Vi drog detta till oss själva, hur skulle vi känna om någon tyckte att vi var fula?
Känslorna vi pratade om idag var GLAD och ARG. Hur ser våra glada och arga ansikten ut och hur ser en glad kropp ut respektive en arg kropp?. Vi ritade figurer med glada och arga ansiktsuttryck och alla fick berätta vad man blir glad för och arg över. Avslutningsvis läste vi boken ”Berit vill inte” som resulterade i bra samtal. Får vuxna säga vad och hur de vill till barn? Vem säger åt dom när dom inte är snälla? Summa summarum blev i alla fall att vi är mest glada och lite arga…. fast ibland kan det vara tvärtom.
På fredag var det dags för skogen igen! Isbjörnarna och de äldsta Pandabjörnarna fick gå på skattjakt och hitta olika skogskatter för att tillverka en trollansikte. Innan de gick iväg fick de intstruktioner om antalet, längd, tjocklek och sort på material de skulle leta efter. Pinnar till hår, kottar till ögon och näsa, löv skulle bli öronen (och såklart behövde dem var stora!). Det mest spännande för alla var själva letandet i skogen. Vad var skillnaden mellan grankottar och tallkottar? Hur många pinnar har vi och hur många till behöver vi tills vi har 10? Det är bra att vi har 10 fingrar så vi kunde lista ut det! Skapandet av ansikten var också lite klurig. Var ska allting vara så det blir en ansikte? Till slut blev det 2 skogstroll som skulle stanna i skogen.
Vi har också spelat naturbingo i skogen med pandabjörnarna. Barnen delades in i två grupper där de fick olika uppdragskort och en tärning. De fick turas om att kasta tärningen och utföra de uppgifter som visades på bilderna.
Det var alltifrån att samla antal pinnar,hoppa över stenar, krypa runt ett träd. Var det svårt fanns det många hjälpsamma kompisar man kunde be om hjälp.
Forskargrupper
Brunbjörnarna och isbjörnarna har fortsatt med projektet om troll då intresset fortfarande finns kvar.
Denna vecka inledde vi med en saga om en kompis kompis som sett en trollsvans slingra sig in bakom en sten i skogen, och som där fann en stor skattkista full med guld och ädelstenar.
Trollens egna skattkista!
Men, våra stackars troll hade ju ingen skattkista så vi bestämde oss för att tillverka en med de mest glimrande smycken inuti.
Kreativiteten var stor och koncentrationen på topp.
Är det lite svårt att få till det så finns det alltid någon hjälpsam kompis som kan visa och stötta.

Vi avslutade undervisningen, med att som så ofta annars, utvärdera vad vi gjort, för att på så sätt uttrycka sin egen åsikt och våga stå för den.
De allra flesta var mer än nöjda med upplägget och sin insats.

Grizzlybjörnarna som forskar om vikingar har den här veckan fått baka vikingabröd. Vi blandade mjöl, salt och vatten i en bunke. Sedan plattade vi ut brödet med händerna.
Vi stekte sedan brödet i en stekpanna fast på vikingatiden skulle brödet stekas över elden. Brödet användes ofta som en tallrik, som sedan åts upp i slutet av måltiden.
Vi har även börjat prata om Asagudarna som vikingarna trodde på. Alla barn har valt en gud som de sedan ska få forska lite kring. Den här veckan har vi målat den gud vi valt. Vi använder oss av akvarellpennor.
Det är spännande att se vad som händer med färgen när vi tar penseln på det vi målat. Nästa vecka ska vi jobba vidare med vår bilder.
Nu önskar vi trevlig helg och hoppas på varmare grader nästa vecka!
Bettan Emma Malin Nathalie