Bloggen v.15

Hej Bloggen, 

Vi kommer den här veckan fortsätta att skriva och berätta om hur vi tänker och jobbar med rörelse hos de äldre barnen. 

Tyvärr visar all forskning idag att barn i Sverige rör på sig alldeles för lite. Hela 86% av alla barn i Sverige lever ohälsosamt. Det är alldeles för mycket skärmtid och stillasittande barn idag vilket är riktigt tråkigt och skrämmande. Vi på vår förskola tycker att rörelse är både roligt och viktigt för barns utveckling och välbefinnande. Vi vuxna är viktiga förebilder. Barn behöver röra på sig minst en timme om dagen för att må bra. På Björnen får alla barn mer rörelse än så vilket vi är både stolta och glada för. 

Det är viktigt att vi pedagoger är med och är delaktiga, visar vi att det här är roligt så tycker barnen också att det är roligt. Vi utmanar barnen och tror på dom, vi hejar på och bidrar med glädje. 

Nu när det äntligen är vår ute har vi plockat fram hopprepen. Vi tränar på att stå inne i bågen och hoppa. Det är inte så lätt i början. Efter ett par försök går det bra. Då räknar vi hur många hopp det går att hoppa innan bågen bryts. Sen när det blir många hopp utmanar vi barnen genom att ge dom tips och förslag på nya sätt att hoppa. Kanske du vill prova att hoppa ballongen? Eller vaggan? Ska vi prova om det går att ni hoppar in i bågen flera stycken, när vi vevar och hoppar ut utan att bågen bryts. Några barn vågar även testa att hoppa double dutch. Och för er som inte vet vad det är, så är det när man hoppar dubbelt så snabbt i två bågar samtidigt. Vi testar att hoppa blixten och sockerbiten. Kanske kan vi hoppa samtidigt som vi kastar en boll i luften, vi testar.

Det är inte många barn i förskoleåldern som får chansen att prova att hoppa långrep på förskolan tyvärr. Men på Björnen ser vi barnen som kompetenta, det är vi vuxna som sätter gränserna för vad som är möjligt. Barn i 4-5 års åldern vill testa och prova nya saker dom växer av att lyckas. När vi inte hoppar rep på vår gård leker vi andra rörelselekar. Både klassiska och nya lekar. Vi leker ”röda lyktan stopp” och ”under hökens vingar”. Just nu är bläckfisk-kull många barns favorit, den leker vi varje vecka. Vi cyklar och spelar bandy eller fotboll också. När vi cyklar och leker olika lekar är vi pedagoger självklart med och cyklar eller springer för att utmana barnen i deras rörelse. 

Planerad rörelse är något som sker kontinuerligt på förskolan. En dag i veckan har vi på Björnen planerad rörelse i olika former. Där vi ser till att få med alla de grundläggande motoriska utmaningar barn i den anpassade åldern bör och ska lära sig behärska under sin tid på förskolan.

Forskning visar på att det idag är vetenskapligt kartlagt att en bättre grovmotorik ger ett bättre detaljminne och finmotorik. Man kan även dra ett signifikant samband mellan rörelse och inlärning av matematik och språk.Vilket tyder på att det är viktigt att barnen introduceras för grovmotorisk träning redan i förskolan. 

I förskolan bygger nämligen rörelsen på barnens egna rörelsemönster samt rörelseglädje vilket främjar inställningen, lusten och viljan till rörelse vilket i sin tur leder till betydande hälsovinster både för den nuvarande samt den långsiktiga hälsan.

Den planerade rörelsen på Björnen är säsongsindelad.

På vintern åker vi skridskor, där barnen tränas mycket i bland annat balans, kroppsuppfattning, vilja och styrka.

På våren och hösten, hyr vi tillsammans med förskolan Röhran en lokal hos Friskis och Svettis. Där vi tillsammans har uppvärmning, lek, hinderbana samt avslappning. 

När vi rört mycket på oss under ett gympa pass är det också viktigt att låta kroppen vila och återhämta sig, därför avslutar vi alltid med en kort avslappning innan det är dags att hoppa in i duschen. Under denna period tränas barnen i olika former av hinder där barnen får träna kroppskontroll i tillexempel rullning, kullerbyttor, krypa över, åla under samt rumsuppfattning. 

Under sommarmånaderna har vi utegympa, då testar vi bland annat på olika bollsporter samt friidrott.

Mycket av de olika exemplen vi tagit upp kan låta likadant, men det är olika typer av till exempel kroppskontroll som tränas på skidskor gentemot på friskis och Svettis eller i ett friidrottspass. Och det är viktigt att inte glömma bort att all rörelse är viktig och vi har därför alltid ett syfte med hur vi planerar vår rörelse på Björnen.

Som ni alla vet så tillbringar vi ju ofta dagar i olika lekparker som finns i närheten. På senare tiden har det även blivit så att vi gått längre bort för att variera oss lite och hitta nya utmaningar. 

Just utmaningar är ett ord som vi ofta har i bakhuvudet då vi bestämmer var vi ska ta vägen. Ibland har vi vuxna bestämt oss för målet, medan andra gånger så är barnen själva med och bestämmer. 

Generellt sett så kan vi se att det finns så mycket vilja i barnen att lyckas. Det kan vara att våga sig upp i klätterställningen, att hitta en teknik för att få en gunga att svinga högre och högre eller att hitta något nytt att pröva på. 

Att se deras stolthet och lycka över att ha kämpat och kämpat och till slut klarat av sin egen utmaning är obetalbar!

När vi går till parkerna så har vi nästan alltid med oss t.ex fotbollar eller bandyklubbor för att kunna erbjuda annat än just det som finns i lekparken. Vi anser att det är viktigt att alla ska kunna hitta någon fysisk aktivitet som de tycker om. 

Självklart är vi vuxna aktiva och delaktiga i barnens lekar och fotbolls/bandymatcher,  och då vi alla är vinnarskallar så sporrar det ofta barnen att kämpa ännu hårdare 😂

Trevlig helg!

Cissi, Lotta & Madde

3 reaktioner till “Bloggen v.15”

  1. Spännande att höra alla olika sätt som barnen rör sig och får öva kroppskontroll. Roligt att se hur båda mina barn utvecklats både fysiskt och psykiskt! Balans är något som vi verkligen kan se skillnaden på.

  2. Härligt och så otroligt viktigt att barnen får röra sig på så många olika sätt. Och att ni pedagoger deltar och utmanar barnen! Hemma berättas ofta om när vårt barn testat och lyckats med nya saker. Tack för genomtänkta och bra aktiviteter och förhållningssätt!

  3. Det är så härligt att se er i parken. Att ni pedagoger är med och leker istället för att övervaka skapar engagemang hos barnen. Underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *