Bloggen v 18-19

Ja, det känns som om vi vill börja denna blogg med att hylla vår fantastiska sjukhuspersonal som sliter mer än några andra yrkeskårer i dessa tider och det känns hårt när just någon ur den yrkesgruppen får lämna jordelivet för att hjälpa ”oss” patienter. Det är en kår färre och färre vill bli en del av men som ”alla” tar föregivet ska fungera och ge oss vård i alla lägen.

En liknelse kan dras till den yrkeskår vi representerar, förskolepedagoger. Går dock inte att jämföra oss med vårdsektorn…, men vi på S-E Björnen är inne i en period som sätter just oss pedagoger på större prövning än vanligt, men oj vad bra det går! Tack vare våra barn som bidrar till skratt, energi, värmande ord, kramar och ett och annat nytt grått hårstrå, ihop med vårt teamarbete pedagoger emellan och er vårdnadshavare så har vår undervisning och utbildning fortgått på en mycket god nivå med tanke på vårt miljöombyte.

Vi har och kommer under dessa veckor när vår gård renoveras att hyra Taekwondolokalen några timmar varje förmiddag tack vare att en av våra vårdnadshavare har god kontakt med ägaren. Att flertalet av våra äldre barn även utför sporten där gjorde det hela ännu bättre och kanske enklare att få nyttja den. Vi tar med oss olika aktivitetslådor till lokalen så att barnen kan rita, spela spel och leka när vi är där.

Isbjörnarna har blivit mer introducerad till Barbafin denna vecka. Alla Isbjörnar ska få trä ett halsband åt Barbafin med olika svårighetsgrad. Här får vi in färglära för alla, finmotorik och öga-handkoordination.

De äldsta Isbjörnarna har invigts i läran om vad ett mönster är och hur olika mönster kan se ut. Det halsband de ska trä, ska träs enligt ett mönster som de själva lägger. Vi tog hjälp av Randan & Rutan, två giraffer som gillar matte högt och lågt. Sen gjorde vi en mönsterbana med hjälp av taekwondomaterial för att sedan komma tillbaka till pärlorna och göra mönsterhalsband till Barbafin. Alla de olika momenten har vi gjort i omgångar under de senaste veckorna. Repetition ger färdighet och att göra det på olika sätt blir till stor hjälp.

Ute fick barnen frågan av Barbafin vilka färger de tyckte om, vad dom blev glada av (en fin gest) som andra gjorde för/ åt dom. Fint och vackert kan ses på så många olika sätt. Uppgiften de fick var att leta efter sina favoritfärger i den miljö vi var i och här ser ni resultatet.

Svart, rosa och orange var inte så lätt att hitta just i denna utemiljö….tills de själva kom på att de hade färgerna på sig i olika klädesplagg eller accessoarer!!! Glädjen var stor!

Vi Brunbjörnarna och Grizzlybjörnarna har under veckorna jobbat vidare med vårt pågående projekt kring kroppen. I början av veckan pratade vi om hörseln. Vi lyssnade på olika ljud bland annat havsljud, fågelkvitter och regn. Det ljud som var svårast att gissa sig till var havsljudet, många av barnen gissade att det var storm eller blåst. 

Vi har tidigare pratat om luktsinnet. Då fick vi lukta på olika saker och sedan gissa vad det var vi luktat på. Det var inte så lätt att känna att det var kaviar i den ena. Men det var mycket lättare att känna att det var tandkräm och kanel i burkarna. 

Under dessa två veckor har vi fått uppleva alla våra fyra årstider, vädermässigt. Förra veckan var det ju så varmt och skönt medan denna har bjudit på det motsatta kan man säga… Oavsett väder så är vi ute i olika parker och när vi är ute och går till och från parkerna i vårt närområde ser vi många små insekter. Vi har sett nyckelpiga, citronfjäril, getingar och humlor. Något barnen har reagerat på är att humlorna är så stora. Vi pratar om att att det är för att de humlor vi ser ute nu är drottningar. Det är nämligen bara drottningen som övervintrar, resten av hennes samhälle dog i höstas. Nu flyger hon runt och letar efter en grästuva eller skreva för att bygga bo. Visste ni förresten att hon sen kommer att föda upp ungefär 500 ungar.

Här ser ni en Hushumla

Visst är den söt!

Den här veckan har vi besökt många olika parklekar. Enkehusparken och Övre Vanadis vid vattentornet är några av favoriterna.

Det var allt för denna gång!

Trevlig helg😊

8 reaktioner till “Bloggen v 18-19”

 1. NI är helt fantastiska! Att ni lyckas hålla tempot uppe och fortsätta stimulera och utmana barnen trots den mycket ansträngda situationen är beundransvärt.
  Tack!
  Nu håller vi tummarna för att vädret vänder så att det blir mer tacksamt för er att vara ute.

 2. Roligt att ni testat att göra mönster på halsband. Vi har trätt pärlor tidigare men inte försökt oss på mönster. Då gör vi det hemma också.

 3. Så roligt att se och läsa, och så jäkla imponerad över all den positiva energi och uppsluppna stämning som helt oavsett väderlek och dessa utmanande omständigheter alltid omsluter våra barn. Ni gör ett helt fantastiskt jobb! Ojämförlig nivå och engagemang. 👍🙏😊

 4. Tack tappra ni för hur ni hittar på så många kluriga och roliga saker för barnen och inte minst nu när det blir att vara ute i ur och skur. Önskar er många fler sköna försommardagar och säg till om det är något ni behöver eller vi kan göra för er. Virtuella varma kramar önskar familjen Höglund

 5. Blir alldeles rörd av att se hur ni sliter för våra barn. Tack!
  Hemma får vi veta allt om vilken färg som är vems i Barbafamiljen, om humledrottningar som nu vaknat och mycket mer!

 6. Ni är ovärderliga för barnen och riktiga superhjältar, det arbete ni gör i denna tid är helt fantastiskt. På inget sätt märker man någon oro hos barnen över att världen är upp och ner just nu, ni levererar på högsta nivå varje dag, precis som vanligt. ❤️

 7. Det är verkligen få förunnat som barn att få växa upp på SE Björnen, tack för att vi får hänga med er🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *