Tjohooo! Nu är vi tillbaka efter flera veckors uppehåll här på bloggen. Varför? Jo, det är tydligen en pandemi som härjar i världen och trot eller ej, men den drabbade oss rätt hårt och då är man tvungen att prioritera arbetsuppgifterna. Det var enkelt att prioritera, barnen, säkerheten och utbildningen går före allt annat, så då fick bloggandet ta semester.
Vad har vi då gjort dessa veckor då ni inte har kunnat följa oss?
Under de senaste två veckorna har vi fokuserat och arbetat vidare med matematik och språk. Vi har uppmärksammat att många av våra yngre Isbjörnar visar stort intresse för matematiserandet så då gick undervisningen i matematikens tecken. Enligt forskning visar det på att barn som i tidig ålder fått med matematik i sin vardag, har i vuxen ålder lättare att fatta beslut och vara lösningsorienterade och då inte enkom inom matematiken.
Vi följer mönster och talar om begrepp som stor, större, liten, mindre, framför och bakom.
När vi spelar spel med barnen tränar vi också både matematik och språk. Vad ser du på bilden? ”kycklingar” Hur många kycklingar är det på bilden? är det lika många som på din bricka?, vi räknar.
Även i det den fria leken kan vi se hur matematiken utforskas av barnen. som på bilderna nedan.
Barnen räknar tillsammans siffrorna på mattan och hjälper varandra. Vad hette den här siffran? hur många har du, hur många har jag Ett sorterande där våra tredimensionella djur paras ihop med tvådimensionella kort.
Vi har även haft ”biovisning” på förskolan där vi läst upp böcker och samtidigt projicerat upp bilderna på väggen med hjälp av projektorn. Ett bra sätt att läsa och samtala kring en bok. En av böckerna var Dåligt humör.
Vad gör man när kompisen är på dåligt humör? Hur gör du för att bli glad när du är på dåligt humör? Vad gör dig glad? Vi fick med oss mycket bra tips på hur man kan bli glad om man har en dålig dag.

Den här veckan har vi varit full styrka igen och det har känts fantastiskt att träffat allihopa igen!
Vi har ju redan hunnit in i sista månaden i årstiden Vår, så självklart har vi pratat om vad som händer i vår natur på våren.
På vår bondgårdsvägg har det nu flyttat in flera otroligt vackra fjärilar. Barnen fick själva välja vilka färger de ville ha. Vi tryckte tillsammans ut färg på ett papper som var vikt på mitten och tryckte till färgen ordentligt så den spred ut sig. När vi sedan väcklade ut pappret hade det blivit fjärilens kropp, huvud och vingar. När den torkat ritade barnen dit ögon och antenner och andra små detaljer. Det svåraste var att därefter klippa ut den och de yngsta fick klippa tillsammans med en vuxen.
Nu väntar vi bara på lite vackert väder, så vi kan spana in livs levande exemplar.

Vi sjunger olika sånger om fjärilar och gör rörelser till, och favoriten är ”Fjäril” med Mora Träsk.
🎶 🦋 🎵 🦋 🎶 🦋
Det var en gång en fjäril som la ett ägg Och ägget blev en larv med många ben Och larven blev en puppa så lång och hård Och puppan blev en fjäril som la ett ägg…
Och så fortsätter sången i all evighet , precis som fjärilens livscykel 😃



De äldsta Isbjörnarna har också fokuserat kring fjärilar. Det hela startade med att Ugglan var med på samlingen och frågade barnen om det uppmärksammat att det händer saker i naturen under den här årstiden.
”- känner ni att något har hänt och ändrats sedan det var ”vinter”?.
”-ingen snö”, ”- det är varmare ute, jag har vårjacka”, ”- djurungar kommer”, ”- fjärilar”, ”- nyckelpigor”, ”-maskar”,
Utifrån de vårtecken barnen själva sagt fick välja vad de ville teckna och färglägga. Det blev en nyckelpiga med lite fler än sex ben vi räknat till, dock med prickar och två antenner, två fjärilar med fyra vingar eller två par som man också kan säga. Vad är ett par? Vi har en massa par om vi utgår från vår kropp.
”- jag har två par tår”.
”- nä, man har tio tår!”
”- men jag har två lillatår”.
”- två ögon, ett par!”
En av kompisarna tecknade en daggmask med gördel och segment. Två nya ord för alla och inte helt lätta att faktiskt komma ihåg, men får man höra de tillräckligt många gånger i sitt sammanhang, så lär man sig tillslut ordet och dess innebörd.
”- min fjäril har två stora och två små vingar” ”- jag gör en mask” Här hjälps de åt limma fast insekterna på vår skogsvägg.
Dagen efter tittade vi på en faktafilm om fjärilen och hur den kommer till . För att konkretisera detta fick de göra fjärilens livscykel. Vi använde oss av bland annat ett för barnen nytt och kul material i skapandet, nämligen pasta. I denna undervisning blev det lite finmotoriska övningar både i klippandet och skrivandet. Språket fick ta plats också, för nu fick vi in ytterligare nya ord som hör till ämnet.
Först ritar vi bladet som fjärilsmamman lägger sina ägg på. Barnen fick själva välja vilken nyans av grön de ville ha. Därefter ritade de bladets nervtrådar och klippte sen ut det.
Ris blev till fjärilsägg, piprensare till larv, en pasta penne som puppa och sedan valde de alla en pasta farfalle som fjäril. För att få in ytterligare lite finmotorik och språk fick de välja ett av de fyra ämnesord vi pratat om för att skriva ned. Orden var ägg – larv – puppa och fjäril.
Vi önskar er en härlig helg, även om kylan ska vara kvar och välkomnar er åter på måndag ihop med varmare grader!
Bettan. Cissi. Emma. Nathalie och Tina
Efterlängtat härligt inlägg! Vad ni har kämpat och kämpat.. Vi är så glada att ni alla är tillbaka och mår bra. Heja er!