Bloggen v.19

Hej Bloggen,

Vi är redan inne i majmånad och det är inte många veckor kvar på den här terminen. Den här veckan har vi börjat öva sommarsånger på samlingarna det finns många favoriter. En av dom är ”Sommarlov”. Den sjungs det på när barnen pärlar, spelar spel och är ute och leker.

I vårt projekt om rymden har vi skapat egna raketer av Pet-flaskor. Barnen började med att göra en ritning av hur de ville att deras raket skulle se ut. ”Jag ska ha fönster på min”. ”Min ska ha eldflammor som en riktig raket”.


Efter ritningen var det dags att skapa vår raket. Det limmades med limpistolen och dekorerades med träplattor. De valde olika färger och limmade dit. Hur ska vi göra för att den ska kunna stå? Vi gör vingar av kartong. Barnen mäter och klipper. Att klippa i kartong var riktigt klurigt.

Om några veckor är det dags för uppskjutning av alla raketer. Oj vad vi längtar!! Kommer dom verkligen flyga på riktigt? Hur långt upp i luften kommer dom?

Det har även skapats med digitala verktyg i veckan. Barnen har ju som ni säkert minns skapat rymdmålningar av pastellkritor och vattenfärger. Dessa skrev de även sagor till och berättade vem som åkte i rymdskeppet. Nu har tekningarna fått liv.Japp det är sant, med hjälp av digitala verktyg😊 Vi använde oss av appen keynote. Barnen tar en bild av sin målning. Sen kan de jobba med bilden i appen.

De klipper ut sina skapelser, väljer effekter till bilden och lägger till ljud. ”Det blir som en film”.


Vi diskuterar tillsammans och pratar om källkritik. Är det på riktigt? Barnen testar och frågar hur kan jag göra så att det blir eld? ”Jag vill göra så mitt skepp åker”. De visar stolt upp sina filmsnuttar för varandra.


Äntligen så har vi kommit iväg till skogen igen. Då vi inre åker buss ännu så har vi valt att återvända till vårt lilla guldkorn, skogsplatsen vid Karlbergs slott.


Vädrets makter var på vår sida så vi tillbringade den första riktigt varma vårdagen ( eller var det sommardag ) i den härligt grönskande naturen som svämmade över av backar med vitsippor.Vi hade tagit med oss potatisskalare som är utmärkta att använda om man liksom Emil i Lönneberga vill tälja en träbit som kanske till och med får liv och blir en del av leken.

Det fanns också ett naturbingo med 16 rutor där det gällde att hitta olika saker ifrån naturen. Vissa saker var förstås svårare än andra att hitta men till slut så fanns allt på plats.


Under det senaste läsåret så har vi ju mestadels befunnit oss i rymden i vårt projekt, men inte tittat så mycket närmre på vår egen planet jorden. En sak vi har lärt oss är att den enda planet som forskarna helt säkert vet att det finns vatten på, är just jorden.

Och varför är då vatten så viktigt? Vi frågade barnen om deras teorier och det som allt mynnade ut i var att vatten behövs för att allt ska kunna leva. Med denna kunskap i bagaget så fick vi se en kortfilm om kompisarna Barr och Pinne som räddar världen från nerskräpning på olika sätt. I denna film lyftes havet och kretsloppet fram och vikten av att vara rädda om vår miljö. Det finns fler filmer i serien som går att hitta på ur.play

Efter vi hade sett filmen så ritade några barn saker som var bra för våra hav och vattendrag, medan andra valde att rita saker som inte hör hemma i vattnet. Det blev en salig blandning av fiskar, sjögräs, trasigt glas och brandfarliga ämnen. Dessa klistrades sedan upp på två stora papper.

Hoppas alla får en riktig solig och rolig helg

Lotta, Madde och Thelma

En kommentar till “Bloggen v.19”

  1. Vad spännande att få bygga en egen raket! Härligt med sommarsånger, vi längtar efter att få höra barnen sjunga dem hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *