Bloggen v 2

Hej Bloggen,

Så var det äntligen dags för det första blogginlägget för vårterminen. Att skriva vårtermin känns härligt, vi går mot ljusare tider och det känns skönt på alla sätt.

Så kom äntligen vintern och snön till Stockholm så den här veckan har vi jobbat med snö på olika sätt. Vi har åkt madrass och stjärtlapp i en riktigt hal backe i Vasaparken. Det gick väldigt fort och det var nästan omöjligt att komma upp för backen igen. I torsdags var det bättre i backen för då hade det kommit massa ny snö under natten.

Som ni vet vid det här laget så skapas det ju med kreativitet och fantasi här på Björnen. Vi har skapat egna snögubbar på olika sätt. I början av veckan skapade vi i papper. Vi klipper och klistrar papper i olika färger. Vi repeterar de olika matematiska formerna tillsammans. Min snögubbe ska ha tre cirklar. Halsduken har formen av en rektangel. Min snögubbe ska ha en rosa keps, det är nästan en halv cirkel. Moroten blir en triangel.

Kan man göra snögubbar av all snö? Vi har pratat om att det behöver vara kramsnö för att det ska bli bra. Går det att göra egen snö? Vi bestämde oss för att göra ett försök och göra konstgjord snö. Vi blandade majsstärkelse och balsam.

”Den känns len och varm”. ”Det är jättemjukt och skönt”

Vi formar och skapar snögubbar och andra skapelser.

Vad händer om vi tillsätter vatten? Vi testar….

Vi har även hunnit göra ett experiment med snö. När vi var ute på gården och lekte i veckan var det en av våra kompisar som ville göra snön till vatten. Hur gör vi då? Jag måste värma den så att den smälter. Hur lång tid tar det för snö att smälta? ”Kanske två dagar eller 1 timme” ”En dag eller 6 timmar”. Vi kan ta in snön och se hur lång tid det tar. 

Efter två timmar…

Efter sex timmar….

Hm, vad smutsigt vattnet är. Snön var vit när vi lade den i hinken men vattnet är ju smutsigt. Det tog nästan sju timmar för snön att bli vatten.

Då vi tycker att det är viktigt att komma i kontakt med olika tekniker och material så provade vi i veckan att måla med raklödder blandat med lim. Effekten av att kombinera dessa två ingredienser blev att de efter ett tag reste sig upp och blev tredimensionella. Vi fick se snögubbar, snöflingor, en snöplanet och en rymdraket med snö på.

Vi har använt oss av flanosagan ”Vanten” på samlingen, då barnen först hört sagan och sedan så har de dramatiserar den ihop. Vad gör man om två vill vara haren men sagan säger att det bara är en? Då kan man diskutera med varandra och komma fram till att det går hur bra som helst att det just denna gång är två harar som gemensamt hoppar in i vanten.
Då vi ser att det var något som barnen tyckte om så kommer vi att dramatisera den flera gånger till.

Det var allt för denna gång. Ha en härlig helg! Madde, Lotta och Thelma

En kommentar till “Bloggen v 2”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *