Bloggen v 20-21

Hej Bloggen,

Vad hände med den härliga vårvärmen vi hade förra veckan? Fy vad kyligt och kallt det blev, inte allt det väder vi beställde. Men som tur är har vi kunnat vara inne lite på förskolan den här veckan och det har varit riktigt skönt.

Vi har jobbat vidare med vårt projekt ”kroppen” och pratat om våra muskler. Vad är muskler gjort av? Vart på kroppen sitter det muskler? Har vi muskler i ansiktet och när använder vi dom egentligen. Vi tittar på varann och listar ut att vi använder dom när vi ler, pratar, ser arga ut och skrattar. Vi pratar om att det finns muskler som heter triceps och biceps och att de sitter i armarna.Vi gör olika övningar med kroppen för att se och känna vilka muskler vi använder.

Vi har tittat på bilder och sett att det finns väldigt mycket muskler i vår kropp, närmare bestämt 600 stycken som vi kan styra med viljan. Dom kallas för skelettmuskler. Sen finns det andra muskler som till exempel hjärtats muskler och dom kan vi inte styra med viljan. Vi ritar eller färglägger våra muskler. Dessa sitter för beskådning på förskola.

Vi tog tillsammans reda på att muskler består till mestadels av protein och vatten. Så den här veckan när vi ätit vår lunch har det pratats mycket om vad som är protein på tallriken för att barnen vill äta mycket proteiner för att få starka muskler som de sedan behöver föra att orka leka i parken. Och leker och rör oss gör vi ju massor i dessa tider så tänk vilka starka muskler vi får😊

Vi har även i vårt arbete om våra sinnen skapat egna självporträtt. Vi har både skapat ett med hjälp av papper och kartong och ritat ett. När barnen ritade sitt självporträtt sätt de länge och tittade noggrant i spegeln. Vilken färg har jag på mina ögon? Har jag ögonfransar både uppe och nere på ögat? Hur ska jag göra för att rita näsan? Man ser ju inte öronen när håret hänger ner, äh jag struntar i att rita öronen.


Vi har precis som våra stora Björnar fått upp ögonen för insekter. Det började när vi en dag uppmärksammande alla vackra blommor och att det på blommorna satt en stor humla!
Barbazoo kom på besök och vi berättade för honom vilka andra insekter vi kände till . Fram kom fjäril, humla, bi och såna som har snabel och det kliar…vi blev eniga om att det var myggor vår kompis beskrev. Barbazoo berättade och visade på olika fjärilar och vi googlade fram fjärilar som fanns i de länder vi kände till. Grekland, Mauritius, Thailand och Sydafrika hade många vackra fjärilar. Barbarskön och Barbaflink kom till vår skapande undervisning och tillsammans räknade vi antalet vingar på en fjäril, form på kropp och pratade färger. Självklart gjordes det fin fina flygfän.

våra äldre Isbjörnars insektsvägg
De yngre Isbjörnarna gjorde härliga fjärilar genom handavtryck.

Nästa insekt att tillverka blev de vackra humlorna. Dessa gjorde vi på egen hand utan Barbazoo, Barbaflinks eller Barbasköns hjälp, för nu visste vi ju vad vi skulle titta efter för att skapa efter ett foto. Form, färg och antal behöver man ha koll på. ”-Varför sitter humlans ben från huvudet?”

Eftersom det var på blommorna vi såg insekterna gjorde vi barnen uppmärksammade på det fina rosa körsbärsträd vi har på vår gård. Vi blandade till två olika nyanser av rosa, tog fram tops och sen var det bara att ”dutta” fram körsbärsblommorna på papperet. Det gick extra bra att dutta när man sa ”dutt, dutt, dutt” högt för sig själv.

Det var allt för denna gång,

Trevlig helg

Bettan & Lotta

2 reaktioner till “Bloggen v 20-21”

  1. Roligt att se alla fina verk! Alex berättade att det hade varit väldigt roligt att inte använda penslar utan öronpetare att dutta med. Trevlig helg!

  2. Burr ja vad kyligt ni och vi alla har haft det. Är imponerad över hur ni lyckas hålla upp både humör och värmen dessa dagar.

    Slutar aldrig att förvånas över era fina skapelser ni gör som självporträtt, handavtryck och fina skapelser. Tack och vi får hoppas att ni får komma in i era lokaler snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *