Bloggen v 21

Nu är vi redan framme i slutet av maj och det är inte lång tid kvar på den här terminen. Det är lite svårt det här, med att förstå vad det egentligen är för årstid då det ena dagen är gassande sol och varma vindar, medan det nästa dag fullkomligt ösregnar och är kallt som i november.
-Vädret kanske känner för lite olika sådär. ( citat barn )

Vi har ju vid ett flertal tillfällen haft undervisning, på olika sätt, runt hur planeterna förhåller sig till varandra och i vilken ordning de kommer.
I måndags då vi skapade så var det dags att synliggöra detta ännu en gång genom att göra ” planethalsband”.
Vi använde oss av träkulor i olika storlekar som vi först färglade med pennor. För att kunna se vilka olika färger som finns på planeterna så använde vi oss av en affisch med solsystemet på.

Vi började med en stor kula som fick symbolisera solen ( trots att den inte är en planet, utan en stjärna ) och sedan fyllde vi på med fyra mindre planeter och efter det fyra som är mycket större.
Barnen var angelägna om att få sitt alldeles egna solsystem runt halsen så väldigt snart så kunde vi se fjorton olika skapelser.

När vi skulle ha engelska senast så var plötsligt vår engelska kompis Morris försvunnen. Han hade lämnat oss ett brev där det stod att han rest på semester. Vi pratade om holiday, airplane och boat och fick fritt fantisera om var han tagit vägen. Vissa trodde att han hade rest så långt som till Mars medan andra trodde till Australien eller att det helt enkelt kunde vara så att han helt enkelt bara gömt sig på förskolan.

Efter att vi hade pratat om olika länder i världen så väcktes intresset hos vissa barn om ländernas flaggor och nu tillverkas det flaggböcker som fylls på vartefter.

Rörelse är något som vi på Björnen verkligen tror på och tycker om. Vi har rörelse året runt i olika former. På vintern åker vi skridskor och vi gympar i en sal på Friskis och Svettis när isen på skridskobanan smält. Nu på vårkanten och sommaren har vi rörelse i Vasaparken på fotbollsplanen. Vi tränar vår kroppsuppfattning i olika stafetter. Balanserar en ärtpåse på huvudet. Hoppar på ett ben och springer baklänges.

Vi utmanar oss i olika hinderbanor. Balanserar och snurrar. Vi kastar prick och springer slalom mellan konerna.

Vi samarbetar och leker olika rörelselekar. Med vår stora fallskärm tränar vi på att samarbeta så att vi lyckas hålla ärtpåsen i luften, jätteklurigt. Vi byter plats med varandra och turas om att sitta under fallskärmen.

Grunden för inlärning läggs i samspelet motorik, perception och språk vilket gör att information kan omvandlas till kunskap.

Så kom äntligen dagen då vi fick åka på utflykt igen😊 Som vi längtat! Vi har som årlig tradition att åka till Rönninge by i Täby. Förra året satte pandemin stopp för denna utflykt tyvärr. Så i år bestämde vi oss för att försöka genomföra utflykten på något sätt. Vi slog våra kloka huvuden ihop och kom på den briljanta idén att hyra en buss. Så, så fick det bli. Efter vår bussfärd till Hägenäs väntade en resa med traktorsläp ut till bondgården.

På vår gårdsvandring fick vi lära oss om de olika djuren som finns på gården. Vi fick klappa fåren och små lammungar. Vi såg kossan och kalvarna.

Kaninerna och getterna tyckte inte om regnet så de gömde sig lite under taket. Men kom fram för att hälsa på oss till slut.

I hönshuset gol tuppen så högt att vi fick hålla för öronen. Det fanns sju katter på gården. Den ena var en riktig rackare på att fånga möss. Vi såg den fånga två stycken bara under vår vistelse.

Vi gick in i stallet och hälsade på hästarna. Där låg många hästskor som vi tittade lite närmare på. Hur får man dit dom på hoven? Gör det inte ont på hästen?

Trots det tråkiga vädret fick vi en riktigt härlig dag i Rönninge by. Fina minnen som vi bär med oss.

Det var allt för denna gång.
Ha nu en skön helg med lite sol och värme😎

Lotta Madde Thelma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *