Bloggen v 22

Så här när sommaren står för dörren är det ett väldans liv inne hos våra Isbjörnar. Det är djuren på bondgården som pratar och låter. De vill ha mat och vatten och då gör alla djur sitt egna läte, vilket gör att det blir liv på gården. Dessutom fick ju djuren ungar tidigare i våras och nu håller vi på att lära oss vad de olika ungarna heter. Vi vet mycket väl att hönan och tuppens barn heter kycklingar, att kattens barn heter kattunge och att det finns lamm, men vad heter lammets mamma och pappa? Det är många nya bondgårdsord i omlopp och de lär sig utifrån sin egna förmåga och hur långt man har kommit i sin språkutveckling. Det viktiga är att de får höra orden ihop med bild eller figur så de får möjlighet att fortsätta sitt lärande.

Samtidigt som vi pratar om djurfamiljen och vad de heter så har vi också tittat närmre på vad vi människor får ifrån några av djuren på bondgården. Fram åkte kon, hönan och bonden.

Vad gjorde vi sedan med detta? Jo, vi bakade såklart! Vi gjorde muffinssmet tillsammans. Här var det bra att kunna sin tidiga matematik och räkna till tre, för allt i receptet handlade om antalen 1-3. Att knäcka tre ägg gick galant! En kompis klappade i händerna av förtjusning och resten av kompisarna hakade på. Det är inte alltid man får så härlig respons vid äggknäckning!

Det gjorde ingenting att väntetiden blev en aningens lång för det var så spännande att titta på när kompisen fick hälla i socker, mjöl och….nä, smöret är ”-vamt, bara Bettan hälla”. Sen fortsatte vi med mjölk och lite salt. Därefter var det till att röra och ta i med armmusklerna. Det togs i med hela kroppen ibland.

Vi bjöd även in de lite äldre björnarna då detta låg så bra i tid inför deras bondgårdsbesök som ni kunde läsa om i förra veckans blogg. Deras uppgift blev att göra pannkakssmet.

Tanken var att vi skulle vispa grädde till smör, men….det gick inte helt efter planering… sån händer och ingen större fara skedd, men visst, en miss av mig som pedagog att inte ha dubbelcheckat mixerstaven innan…

Att baka visade sig vara en riktig hitt hos det yngsta isbjörnarna. Vi har bearbetat bakandet både ute på gården i vår sandlåda…

…samt i vårt egna berättande. De yngsta isbjörnarna har denna vecka fått skapa en egen berättelse med rekvisita på vår bondgårds matta.
Det var en gång… Barnen fick dra varsitt djur ur vår samlingspåse och med dessa djur började berättelsen ”muffins” Ska djuren baka muffins? ”jaa” Då behöver vi ägg, vem ska vi gå till för att hämta ägg? ”kossan” ”hönan” ”Ja, hos hönan kan vi hämta ägg, sen kan vi gå till kossan, vad kan vi få av kossan som behövs för att baka muffins? ”mjölk”

De äldsta isbjörnarna har ofta med Ugglan, numera kallad Ugglis på undervisningen, för som barnen säger är Ugglan Ugglis klok som en bok. -Det är viktigt att man ska göra böcker och läsa dem, berättar barnen. Så nu har vi påbörjat vår egen faktabok, för att genom den få syn på det som undervisningen den här terminen handlat om och på så sätt knyta ihop säcken.

Ugglan är med och läser en bilderbok med fakta om brandstationen.

Vi pratar mycket om miljön och om återvinning. Ugglan Ugglis hade lite saker i sitt bo som skulle till återvinningen och då passade vi på och tog med det som fanns samlat hos Plastis, Pappis och Welmer.

Plastis hejar på barnen som matar återvinningskärlet med plast.

Vi önskar er alla en solig helg och ett härligt nationaldagsfirande!

Bettan, Cissi, Emma & Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *