Bloggen v.23

Hej Bloggen,

Så kom äntligen sommaren och värmen, vad härligt. Vi har fortsatt att träna våra sommarsånger inför vår avslutning nästa vecka. Barnen har nu i flera dagar sagt att det är bra om vi sjunger sommarsånger för då blir det sommar och inget regn. Hm vet inte riktigt om det funkar😉 Men det är ett bra sätt att träna sånger på.

I fredags kom äntligen dagen vi väntat på så länge, dagen då vi ska skjuta upp våra raketer. Vi fyllde raketerna med vatten och begav oss till fotbollsplanen i Vasaparken. Det är viktigt att raketerna står stadigt så vi fyllde en stor papperskorg med sand som vi också tog med oss.

För att fylla raketen med luft använde vi oss av en cykelpump med en nippel på. Nippeln sitter fast i en kork som sedan sätts fast i raketen. Nu gäller det att pumpa riktigt ordentligt. Kompisarna räknar ner 10, 9, 8, 7…

Sen flög raketen iväg, högt upp i luften. Och vi blev blöta😊

I femårsgruppen har vi också jobbat med teknik i ett par veckor nu, barnen har byggt egna drakar. Vilket material ska vi använda? Är papper, tyg eller plast bäst? Barnen diskuterar och försöker komma överens. De gör ritningar över hur draken ska se ut. ”Jag vill ha en hajform”, ”Nej, jag vill ha en fågel”. Efter ett tag och lite klunsande med sten, sax, påse är vi överens.

Efter att de klippt ut formen på sin drake måste stommen av blompinnar limmas fast. Sen är det dags att dekorera draken.

Det används plastband, fjädrar, bomullspinnar, bjällror och mycket annat fint för att dekorera med. När konstruktionen är färdig är det dags att ta reda på om dom flyger.

Barnen har planterat solrosor som nu börjat växa sig stora och dessa tar barnen omsorgsfullt hand om. De vattnar och ser till att de får solljus. Vi har även målat blommor, maskrosor. Vi pratar om hur blomman ser ut, vad har den för färg och vi tittar på bladen. ”Den blir vit sen och då kan man blåsa på de”

Vi målar blommorna med bomullspinnar och kartong vi klippt som borstar. Penslar används det också.

Vi hade en alldeles underbar dag i skogen i förra veckan. Solen sken, grönskan var så vacker som den bara kan vara på försommaren, och alla var glada.
Naturen är ju en fantastisk miljö att kunna få leka i, och kunna använda sin fantasi, så en stor del av tiden i skogen var det fri lek.
Många gånger under den spontana leken så kan vi se att det oftast är flera lekar som pågår och som ibland smälter ihop och blir en stor gemensam lek.

Varje gång som vi är i skogen så har vi bestämt en del av läroplanen som vi vill fokusera på och denna vecka hade vi matteövningar.
Vi delade upp barnen i två grupper som fick uppdrag där det krävdes både klurighet och samarbetsvilja.
Första uppdraget var att fylla en meter långt streck med stenar. Vissa stannade kvar på platsen och samlade stora och små stenar där medan andra gick längre bort till en grusstig och hittade stenar där.

Nästa uppdrag var att hitta sju små pinnar, få dem att stå stadigt och sedan sätta ihop dem som en kon, likt en lappkåta.
Ganska snart så kom någon på att det var mycket lättare att klara uppdraget om man tog små pinnar.

Det tredje uppdraget var att på fem minuter lyckas att bygga ett så högt torn som möjligt. Det fanns många olika teorier ( och viljor ) om hur man skulle gå tillväga.
– Jag tar massor av löv.
-Det måste vara något starkt i botten.
-Det blir för vingligt.
-En stock, eller flera stockar.
-Stenarna ramlar ju.

Denna vecka skulle vi ju som vanligt till skogen, men det fullkomligt ÖSREGNADE , och nästan alla var lika blöta som om de stigit ur duschen precis, redan innan vi skulle gå. Så vi bestämde oss för att ha skogen på förskolan.
Vi fortsatte på temat matematik och nu övade vi på begreppen hälften och dubbelt.

Vad blir hälften av tio klossar?
-Man kan räkna, en till ena högen och en till andra.
-Det går att se med ögonen vad som är hälften.

Hur mycket är en meter?
Vad använder man sig av för att mäta?
Hur långt är ett barn?
Vi är olika långa!


Efter att vi hade använt oss av måttbandet så var det många barn som ville veta hur långa de var så vi mätte mot väggen och konstaterade att vissa är längre, andra är kortare och en del är precis lika långa som en kompis.
Vi kom också underfund med att det inte alltid är så att den äldsta är längst och den yngsta är kortast.


Sommaravslutning redan nästa vecka så vi har mycket att stå i.
Barnen har gjort kransar att ha i håret, långa halsband av pärlor och silkespapper och små tavlor.
Vi har också hunnit med att göra flaggor som vi ska pynta med.

Passa nu på att njuta av ännu en härlig sommarhelg!
Lotta, Madde och Thelma

En kommentar till “Bloggen v.23”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *