Bloggen v 24

Nästan allt har en början och ett slut och vi har kommit till ett slut på vårterminens bloggande, detta blir nämligen terminens sista blogginlägg.

Det här blogginlägget blir framförallt en liten tillbakablick på våra två projekt som Isbjörnarna haft, men även lite annat.

I vårt bondgårdsprojekt har digitala verktyg denna termin fått mycket större plats och gjorts på flera olika sätt.

Den planerade pedagogiska leken vi haft med bondgården har syftet framför allt varit att arbeta med språket och få den sociala träning i grupp, som är början till att erövra förmågan att förstå lekkoderna och bli lekkompetent.

I de estetiska lärprocesserna har vi fått in en bra mix av skapande, dans och drama under terminen både planerade men också spontant såklart.

Projektet ”Skogen” har den här terminen handlat mycket om vattnets kretslopp. Allt började med att barnen ville ha vatten på sin skogsvägg och där tog det hela fart. Vi pedagoger bjöd in grodan Kaj som tog med oss alla på vattnets resa i avloppet. I berättelsen om Kaj fanns fakta om vattentorn som vi tillsammans med barnen förklarade med hjälp av ett hemmagjort vattentorn där barnen fick utforska vattentryck. Det slutade med att vi återkom till skogsväggen där vi tillverkade ett vattendrag och då kom in på vattenmolekyler. Vi träffade Herr Vattenmolekyl som genom dans och drama beskrev vattnets olika stadier, flytande, gas och fastform (is). Det var fascinerande att se hur barnen anamade sina kunskaper och kunde relatera till de i andra sammanhang. ”-titta, klossarna är som is”, klossarna låg tätt brevid varandra, precis som vattenmolekylerna gör i fast form.

Mulle har också blivit en viktig vän till Ugglis och oss. Han väckte lite extra liv i vårt arbete med hållbar utveckling som ständigt finns i bakhuvudet. Barnen känner väl till Plastis, Pappis, Kompostina och några till.

Och som en fin avrundning på vårt skogsprojekt fick de älsta isbjörnarna äntligen komma till skogen. Tillsammans med Brunbjörnarna och Grizzlybjörnarna gick vi till Karlbergs slottspark där vi äntligen fick leka lite skogslekar, leta naturmaterial till en matte uppgift samt testa på att tälja.

Nu på slutet av terminen har båda projekten arbetat med det som hör årstiden till. Vi har pratat och tillverkat insekter, fjärilar, maskar och planterat. Nog har väl de flesta av er hört sången om fjärilens olika stadier, från ägg, till larv, till puppa och som utvecklas till en fjäril…

Tänk vad härligt det är att få träna tillsammans i grupp. Barnen hejar på varandra och samarbetar. Det är så fantastiskt att se hur deras kroppskontroll blivit så bra under året som gått. 

Hur ska vi få Maria Nyckelpiga och Ugglis att flyga?
Hur mycket rörelse blir det inte när man bara leker tillsammans i en lekpark? -Titta vad högt vi kan studsa när vi hoppar samtidigt!
Det gör ingenting om några inte når ner till tramporna, för de lite äldre kompisarna orkar cykla runt i karusellen än då. Sen är det ju väldigt kul att springa och putta på karusellen och det kan alla.
De yngsta har upptäckt att de kan balansera på sandlådekanten, så då tog vi in bondgårdstemat och barnen fick i tur och ordning välja ett bondgårdsdjur var. Tillsammans sjöng vi ”En kossa balanserade på en liten, liten spindeltrååååd”🎶🎵🎶 osv. tills allas djur hade fått vara med och balansera. Det går ju mycket lättare om man håller i något och sjunger😜
De yngsta barnens sommarfest firades med dans till barnens favorit låtar i discokulans sken och avslutades med frukt och bär kalas. Självklart med inslag av årets projekt.

Nu önskar vi er alla en helt underbar sommar med många soliga dagar! Bettan, Cissi, Emma, Lotta, Madde, Thelma & Tina

En kommentar till “Bloggen v 24”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *