Bloggen v 3

Ny termin!!!! Vi välkomnar VT-19!

Julen förbi, snön och kylan har kommit och vi går mot ljusare tider…ljusmässigt sett.

Ljusare tider kan tolkas på olika sätt, inte bara att dagarna blir längre och ljusare utan också att se hur vi kan bidra till att vår planet får en ljusare framtid. För några år sedan pratade man om att vi bör värna om vår miljö så att våra barn och barnbarn får växa upp i en bra miljö. Idag vet vi att det inte kommer ske när vi inte längre finns utan det sker NU!

S-E Björnen vill självklart vara med i kampen om att hjälpa till mot klimatförändringen och därför har vi bestämt oss föra att bli ännu bättre i denna fråga. Hur? Jo, genom att ta in nya kompisar på förskolan som kommer tillhöra avdelningen ”Sopsamlarmonstrena”. Våra nya kompisar kommer lära oss mycket nytt inom detta område.

Förra veckan när vi var i skogen fick vi upp ögonen för att det låg så mycket skräp i vårt skogsviste. Vad skulle vi göra? Lämna kvar det där det låg? Plocka upp det? Och varför skulle vi inte lämna det och vad kunde hända om vi lämnade det? Många bra svar fick vi. ” det ser inte fint ut”, ”djuren kan göra illa sig”, ” inte bra för skogen”.

Vi hittade plast, tyg, metall, snorpapper och ”pinnar som man suger på och då kommer det rök” ( cigarretter, vi hittade fimparna).

Senare i veckan träffade barnen de sopsamlarmonstren som nog kommer få mest att göra på vår förskola och det var ”Prassel”, han som gillar papper och tidningar, ” Plastis” som älskar plast och ”Wellmer” som tycker mycket om kartonger.

Vi tog med oss det skräp vi sorterat på förskolan till närmsta återvinningsstation och sorterade det i de rätta kärlen. Det var så roligt, så en av våra Pandabjörnar gick fram till en tjej och frågade om hon hade ”mera tidningar”. Lycka när hon hade det och vi kunde fortsätta mata Prassels tidningskärl.

När Isbjörnarna var där dagen därpå med kartonger och plast fick de se hur deras kärl som de hade lagt kartonger i blev tömt av en stor lastbil med krok som den lyfte upp hela kärlet med. Otroligt spännande!

För att väva in vårt projekt ”Vinter” i vårt underliggare projekt ”hållbar utveckling så gjorde Isbjörnarna ett hem åt Prassel av just tidningspapper och Plastis fick ett hus i plast.

Pandabjörnarna skapade tidningsgubbar av en tidning de fått av Prassel. 

Veckan avslutade vi med detta annorlunda men härliga mellis! Brunbjörnarna och Grizzlybjörnarna har fått sushifeber a la pärlplattor! De har pärlat sushibitar, både maki och nigiri, misosoppa (vissa gjordes 3D)och dessutom besökt sushibarer för att se hur de skulle bygga upp sin egna sushibar här på förskolan.

Självklart ville vi pedagoger göra ngt extra för barnen och det blev att överraska dom med att köpa riktig sushi så att de fick äta och för en del av barnen kanske smaka på det för första gången. Härligt skapande och stor gemenskap där både matematiken , språket, bygg & konstruktion och sist men inte minst, lärt oss om en annan kultur. Är det från  Japan sushin kommer ifrån? 

Nu önskar vi Er alla en skön helg, så ses vi på måndag igen!

Anna  Betta  Madde

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *