Bloggen v.34

Hej på er alla bloggläsare,

Som vi skrev i förra veckans blogg har det börjat nya kompisar hos oss på Björnen, varmt välkomna!
I veckan har vi därför startat vårt kompisprojekt inne hos de äldre barnen. Detta är något vi gör vid varje terminsstart för att repetera hur man är en kompis. Den här veckan har vi läst böcker om Igelkott och Kanin som har handlat om hur det känns att komma ny till en förskola, varför det är bra att samarbeta och att vänta på sin tur.

I veckan läste vi även Bamses kompistidning tillsammans. Vi tittar i en tidning två och två samtidigt som en pedagog läser högt ur samma tidning. Det är lite lurigt att följa med i rutorna. Vi diskuterar tillsammans efteråt, hur kan man se om en kompis är ledsen? Vad kan man göra om en kompis är ledsen? Fanns det några i berättelsen som var snälla? Var det någon som inte var snäll? Har du hjälpt någon någon gång?

Vi har även haft skapande verksamhet i veckan. Vi har pratat om olika färger och olika nyanser. Finns det olika nyanser av blå? Hur gör vi för att få till dessa nyanser? Vad får vi för färg om vi blandar blå, grön och vit? Barnen målar med vattenfärger och oljepastell. Vi repeterar några av de geometriska formerna. Triangeln, kvadrat och rektangel som vi använder i vårt skapande. Det ritas hus, torn, slott och radhus. ”Jag ska ha ett fönster i mitt torn”.

När vi målade dessa härliga bilder var det några barn som började prata om regnbågen och alla fina färger i den så därför blev vi sugna på att måla ännu mera.

Den här gången blandades alla färger med vit, vi pratar om glada ljusa färger.

När målningen torkat tog vi fram svart flaskfärg och oljepastellkritan igen men den här gång ritade vi ett självporträtt. Riktigt klurigt med en kladdig krita och en pensel. Vi tittar oss i spegeln och ritar. Var sitter öronen egentligen?

”När vi målar med svart blir det som en skugga” Alla fina självporträtt sattes upp på väggen för beskådning.

I onsdags så gick vi till den nedre av lekparkerna i Vanadislunden och lekte för fullt. Vi upptäckte också en stor ek som började att släppa ifrån sig både ekollon och tillhörande hattar. 

Barnen kom då att tänka på tv-programmet ” Tipp, tapp träd ” ( finns på UR-play för er som missat det ) och bestämde sig då för att plocka hem lite material för att kunna bygga upp en värld. 

Det blev ett spontant skapande där det behövdes limpistol och då gällde det att vara försiktig så man inte brände sig. 

Sedan flyttade de in i en teatersalong/tv och fick underhålla oss därifrån. 

Vår plan för fredagen var att gå och ha gympa, men regnet strilade ju ner, och att springa och ha hinderbana är inte särskilt lätt eller roligt när man har både regnställ och gummistövlar på sig. Därför så bestämde vi oss för att först leka med vattnet som kom ner från stuprännorna och sedan gå in för vidare aktivitet. 

Vi började med att göra en tio minuter lång yoga-aktivitet där vi gick igenom några av de vanligaste positionerna . Det är inte helt lätt, men alla var nyfikna och med.
Flera barn var redan bekanta med yogan hemifrån och delade med sig av sina egna erfarenheter. Vi avslutade med avslappning.
Efter detta så fick barnen höra en massagesaga med tema hösten. Då jobbade vi två och två och turades om att massera varandra. Vill man inte så går det förstås bra att titta på i stället.
Nu återstår bara att önska er alla en trevlig helg så ses vi på måndag!
Lotta, Madde och Thelma

En kommentar till “Bloggen v.34”

  1. Oj vilken spännande vecka! Fint att ni uppmärksammar de nya kompisarna och hur det kan kännas att komma ny.
    Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *