Hej på er alla bloggläsare!
Här kommer terminens första blogginlägg. Så här i början av en termin jobbar vi extra mycket med vår värdegrund och med ”kompis”. Detta gör vi dels för att det börjar nya kompisar på förskolan och för att få ihop de nya grupperna. Den här terminen har det börjat åtta nya kompisar, två äldre och sex yngre. Så det blir nytt, inte bara för de nya barnen som börjar utan även för alla de ”gamla” barnen med nya gruppkonstellationer. Hur jobbar vi då med värdegrunden på förskolan?
Jo, det gör vi genom att läsa böcker som handlar om olika dilemman i förskolan som barnen ofta känner igen sig i och något de kan relatera till. Vi sjunger sånger som till exempel ”Jag slog en kille idag” och diskuterar texten tillsammans, får man slåss? Varför tror ni hen slog? Vad hade hen kunnat gjort i stället?
Så varje dag har vi en stund då vi samlas runt en bok, och för att genomsyra hela den dagliga verksamheten med värdegrundsarbetet, så läser vi nu böckerna om Kanin och Igelkott. I dessa böcker uppstår det ibland problem och meningsskiljaktigheter som vi efteråt diskuterar ihop.
-Vad kan man göra om man inte kommer överens?
-Hur kan man säga förlåt? -Finns det olika sätt?

När vi har samling så sjunger vi och fokuserar även där på vikten av vänskap, och att vi tillsammans är ett lag. De sångerna som är mest populära är ”Ingenting-visan” och ”Kramas med dig”. Hör gärna med era barn om ni kan få ett smakprov på dessa hemma. Under några år har ju stor-sångsamligen leget i träda, men nu kommer alla barn och vuxna på förskolan samlas en gång i veckan för att sjunga hop. Det är något vi alla saknat och ser fram mot igen.
Vi gör olika gruppstärkande samarbetsövningar och pratar om att vi är ett lag och att alla behövs. Om vi hjälps åt så går det bättre. Vi pratar också om känslor, och att man kan se i ansiktet hur någon känner sig. Hur ser ansiktet ut när du är glad? Hur ser det ut när du är ledsen? Vi tittar på varandra och gissar vilken känsla kompisen försöker visa med sitt ansikte.
Vi pratar om vad en kompis är och hur man kan göra om man ser att en kompis sitter själv eller inte leker med någon. Vi pratar om hur det kan kännas att komma ny till en förskola när man inte känner någon. Allt för att vi som grupp ska få en stark vi-känsla. En rolig, spännande och ibland lite läskig lek är ”Knuten”.
-Undrar vilka jag kommer att hitta? – Vågar jag ta en kompis hand?
Leken går ut på att gå runt med stängda ögon och hitta några kompisars händer. När händerna väl är sammankopplade så är utmaningen att utan att släppa taget, försöka komma till positionen att gruppen bildar en ring. Inte helt enkelt. Det krävs både kommunikation och tålamod.

Vi har börjat med skapande och även det med kompis-tema såklart. Med hjälp av skumgummisvampar och färg har barnen gjort figurer som föreställer dem själva. Dessa kommer senare att komma upp på väggen vid sidan av varandra likt en kedja som en symbol för att vi är enade och att alla behövs.

Det har också blivit namntavlor i glada färger.
Till detta använde vi oss av vattenfärger och maskeringstejp. Vi har pratat om att den första bokstaven är begynnelsebokstaven och den gjorde vi genom att först rita upp den på pappret. Efter detta så klipptes lagom stora bitar av tejp som sedan tejpades ovanpå den skrivna bokstaven. Sedan vattenfärg över hela pappret och efter det bort med tejpen. Simsalabim så fanns där en vit stor bokstav. Så var det bara att komplettera med resten av bokstäverna.

Vi yngre björnar, Isbjörnarna och Pandabjörnarna läser också böckerna om Kanin och Igelkott, men den varianten som har mer bilder och lite mindre text än de storbjörnarna läser. Den bok i Kanin & Igelkottserien vi koncentrerat oss på har varit den här.

Precis som Kanin och Igelkott gjorde i boken, tryckte sina tassavtryck, gjorde även vi avtryck av våra händer. Att måla insidan av handen var både roligt, lite läskigt och helt fantastiskt! Några barn målade sina händer själva och andra ville ha hjälp. Ville man inte måla i handen så målades det på ett vanligt papper som vi sen klipper ut en hand ur.




Alla våra händer ska få flytta in i vårt ”kompisträd” där det ska fyllas på med pratbubblor, foton et c som har med värdegrund och ”kompis” att göra.
På gympan idag gjorde vi en en samarbetsövning som Kanin och Igelkott gjorde. Här gäller det att tillsammans se till att Björnen har roligt och får flyga upp i luften och åter landa i filten och inte hamnar utanför. Vi testade även med en lätt bandyboll för att se vilken som var lättast att få upp i luften och vilken som var lättast att ha kvar på filten. Alla var överens om att bandybollen var lättast och flög högst.



Isbjörnarna har spelat olika spel som bygger på att hjälpa varandra. Ett av spelen var att para ihop två bilder som hörde ihop. Om man ville fick man beskriva vad bilden visade och då gällde det för oss andra att lyssna till vad kompisen sa. Ville man inte förklara så respekterade vi andra det och frågade då om kompisen ville ha hjälp med att beskriva.

Vårt arbete med kompis och värdegrunden tar ju såklart aldrig slut utan vi jobbar med det kontinuerligt, men vi fördjupar oss i det extra mycket så här vid terminsstart
Nu önskar vi trevlig helg och vi ses på måndag igen!
Alla pedagoger
Tack för härlig fredagsläsning och kul med nya kompisar på förskolan!