Bloggen v. 35

I förra veckans blogg berättade vi att vi välkomnat sex nya kompisar på vår förskola varav fyra av dom blev nya Isbjörnskompisar, vi som är 1-3,5 år, den yngre gruppen helt enkelt. Det är stort att börja på förskola, oavsett om det är första gången liksom att komma ny till en förskola om man redan gått på en annan förskola tidigare, en stor omställning och upplevelse. För våra ”gamla” barn är denna tid, hösten, också lite omvälvande då de ska välkomna och ge plats åt nya kompisar. Ni vet, gruppdynamik, det är relationer som hela tiden behöver underhållas på olika sätt.

Hur arbetar vi Isbjörnar med att skapa en bra kompisanda och få en trygg grupp då?!? Jo, vi pratar extra mycket med Kanin och Igelkott. Tillsammans med dom två läser vi och pratar kring de böcker som de presenterar för oss och de är också våra kompisar sedan några år tillbaka. De kommer också att fråga oss om hur vi känner och tänker i olika situationer.

Igelkott & Kanin lär oss om hur man är en bra kompis.

Ovan ser ni en av de 10 böcker som Igelkott och Kanin har presenterat. När vi pratade om känslan ”glad” sa ett av barnen när man gör något roligt med kompisarna. Vad är roligt att göra med kompisarna? ”-dega” var ett av svaren. Sån tur att vi inte hade någon deg utan var tvungna att blanda ihop en tillsammans! ”- nu är det min tur att röra, sen du…”- vi gör alla” o s v

Barnen samarbetar när de blandar till en play -doo deg.

i en av samarbetsövningarna gällde det att bygga högsta tornet tillsammans. Tänk vad bra det går när alla hjälps åt.

Tillsammans bygger vi så högt vi kan 😀

Vi har även samarbetat kring antal och färg under veckan.

På samlingarna ser vi till att alla blir uppmärksammade på något sätt vi vet att barnen uppskattar. De yngre tycker verkligen om sina samlingskort där namn och foto på de själva sitter. Vi har precis som Storbjörnarna tagit fram vår stora härliga kotrumma som vi samlats runt och tillsammans spelat på och det är svårt att inte känna glädje tillsammans! Det visas så tydligt genom de glada ansiktena och lusten av att vilja spela mer och mer och mer. Vi har bland annat spelat Olika namnsånger, Lilla Snigel kom till mig samt så har vi spelat starkt och svagt.

Vi spelar tillsammans 🎶🎵🎶

Under fria leken på gården leker barnen tillsammans och här turas de om att tvätta och mata vår gårdsråtta.

Vi hjälps åt att tvätta och mata vår fina gårdsråtta av äkta plast.

Våra yngsta nya kompisar börjar så smått komma in i förskolans värld. Här handlar det om att känna trygghet med oss pedagoger, ta in den nya miljön och allt som finns i den. Under de senaste dagarna har de börjat interagera med varandra i form av att sitta bredvid varandra och leka, dela material ihop, krypa och springa efter varandra för att sedan stanna, titta på varandra och ge ifrån sig härliga små skrattiga ljud! Stundtals är det lite ledsamt och då blir en famn, napp och ”snutte” som bli tryggheten en stund.

Titta, den passar!

Veckan avslutades med rörelse och vi värmde upp med Bamsejympa och när vi var riktigt varma tog vi fram cyklarna och körde runt gården i en slalombana. Här är det samarbete på hög nivå som gäller för om man kör för fort kan man krocka. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen när man både ska trampa, styra och undvika kollision. 😅

Full fart framåt!

Nu önskar vi er en finfin helg!

Bettan, Cissi & Tina

En kommentar till “Bloggen v. 35”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *