Bloggen v 36

Hej Bloggen,

Vi har fortsatt vårt arbete kring kompis med de äldre björnarna även denna vecka. Vi har lekt samarbetslekar och gjort olika lära-känna övningar. Detta är en viktigt del av vårt uppdrag som vi har i förskolan, att låta barnen träna på detta. Samarbeta, ta hänsyn, visa respekt och anpassa sig. Ju yngre barnen är desto färre fungerande strategier har det hunnit skaffa sig, det är därför vi börjar läsåret med aktiviteter baserad på just gruppen. 

När vi haft drama har barnen fått dramatisera ett kompisproblem tillsammans. Vi tittar på en filmsnutt som heter ”Ugglan och kompisproblemet”. Det handlar om en snickare som råkar ha sönder sin bästa kompis bord. Vad ska hon göra? Ska hon låtsas som ingenting eller ska hon säga förlåt? Kan man säga förlåt på olika sätt? Kompisen går till Ugglan och ber om hjälp.

Vi dramatiserar det vi sett tillsammans. Vi diskuterar hur vi tror att det kändes för snickaren och hur kompisen kände sig när bordet gick sönder. Vi lär oss att ”Säga förlåt på riktigt, är faktiskt viktigt”.

Den här veckan har vi även börjat jobba med sagan ”Herr Pinnemans äventyr”. Sagan handlar om Pinneman som råkar komma bort från sin familj och hamnar i trubbel. Hur tror ni Pinneman kände sig när han kom bort från sin familj? Har ni känt er ensamma eller rädda någon gång, vad gjorde du då? Ville Pinneman ha ett äventyr, vad tror du? Om du var en pinne, vad skulle du göra då? Vi diskuterar tillsammans.

Barnen har sedan skapat egna Pinneman av pinnar vi hittade när vi var vid Vanadisparken förra veckan. Det har limmats och dekorerats med knappar, piprensare, tyg och mycket annat. Hur såg hans näsa ut? Hade han kläder? 

Boken ”Herr Pinnemans äventyr” är skriven på vers. Vi pratar om hur det låter och att det blir som en melodi.  När vi idag pratade om veckans bokstav som är A, tränade vi oss i just rim ord. Vad är rim? Kan vi rimma på ordet apa? Apa, rapa, gapa. Det blev många härliga rim och melodier.

Nu har vi äntligen fått träffa katten Morris som kommer att besöka oss med jämna mellanrum framöver. Hen förstår en del svenska med pratar bara engelska och lär oss lite av fet språket. Först var Morris lite blyg, men sedan vågade hen fråga alla barn om deras namn och presenterade sig själv. De barn som ville få en kram fick de. Sedan lärde vi oss att vän heter ”friend” och att ”friendship” betyder vänskap. Nu vilar Morris på en hylla högt upp tills vi ses nästa gång.

Varje fredag så går vi ju i samlad tropp till Vasaparken för gympa och utmana oss i nya aktiviteter. De senaste veckorna har vi lagt mycket krut på att samarbeta och jobba tillsammans som ett lag. En lek som är ny för en del av barnen änden s.k ”kinesiska muren” där det gäller att samla skatter och ta sig förbi vakterna på muren. Det gäller att ha både list och smidighet för att klara sig över. Vi har också provat på fotboll och lärt oss reglerna som gäller. Det är lätt hänt att händerna vill ta bollen, men då blir det handboll och det får vi lära oss längre fram. Vi vill ha en bredd på gympan så att alla kan hitta något som just den gillar och fastnar för. Vidare har vi också tränat inför ”Bamseloppet” som vi kommer att springa senare i september. Så länge vädret tillåter så kommer vi att ha gympa i Vasaparken och så håller vi alla tummar för att vi kommer att kunna nyttja lokalen på Friskis och Svettis i vinter.

Övar inför Bamseloppet
Nu övar vi balans

Nu önskar vi er alla en riktigt härlig helg!

Lotta och Madde

En kommentar till “Bloggen v 36”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *