Bloggen v 36

Hallå på er trogna och nya bloggläsare! I förra veckans blogg glömde vi den lilla detaljen att vi den här terminen kommer att blogga varannan vecka, d v s jämna veckor.

Den här veckan välkomnade vi ytterligare en kompis till den yngre gruppen och därmed är vi fulltaliga på Björnen! I bloggen för två veckor sedan skrev vi om att en ny termin innebär mycket nytt för alla på Björnen, nya som gamla kompisar. Nu, efter ytterligare två veckor ser och känner vi att grupperna har tagit form och vi har en fin bas som vi nu fortsätter att bygga på.

Värdegrunden är det vi på förskolan fortfarande har fokus på. De första veckorna har genomsyrats av hur man är en bra kompis. Vi skrev om det i förra blogginlägget. Veckan som gått och kommande har och ska vi djupdyka i ett annat område av värdegrundsarbetet, nämligen den här, ”… vi som förskola ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp”. För att göra detta på ett konkret sätt har vi tagit hjälp av några olika vänner som finns att tillgå både digitalt som analogt. Nu ska ni få läsa om vilka vänner vi träffat!

Vi Isbjörnar har fått bekanta oss med en gammal trogen S-E Björns vän som heter Allemansråttan. Hen hoppade upp ur ryggsäcken och var med oss under vår undervisningsstund vi hade i skogen. Denna lilla råttan kan allt om vår allemansrätt. Vad får vi göra i skogen? Vad får vi inte göra i skogen? Hen frågade till exempel om vi hade tänkt på att vi är i djurens hem när vi kommer till skogen? Vi fick veta att vi får röra oss fritt i naturen, men vad vi måste tänka på för att ta hänsyn till våra kompisar djuren. Får vi skrika och prata jättehögt i skogen?

Vår Allemansråtta är väldigt platt, men ack så spännande ändå

Barnen fick berätta vilka djur de visst bodde i vår svenska skog och de hade bra koll på detta. Sen spelade vi tillsammans ett memory om djuren i skogen. Spelet gick ut på att para ihop två likadana bilder. Här fick vi ett ypperligt tillfälle att hjälpa varandra och samarbeta. Kan vi tillsammans para ihop skogens djuren? Självklart lyckades vi mycket bra, men det krävdes lite tålamod med att vänta på sin tur, låta kompisarna prata och lyssna på svaret, kommunicera helt enkelt.

Vi avslutade undervisningen i skogen med att leka Björnen sover. För att björnen, aka kompisen ska somna, har vi infört att vi klappar på kompisens rygg och huvud, MEN, vi måste fråga kompisen först om vi får. Återigen, fråga och lyssna till varandra. Därefter agera efter svaret och respektera varandra.

Pandabjörnarna fick också bekanta sig med ordet ”skog”, en plats där det finns många eller faktiskt massor av träd. Allemansråttans vän ekorren Elton på besök och hans andra vänner i skogen. Precis som Isbjörnarna, hade Pandabjörnarna koll på djur i skogen. Vi sjöng om spindeln, ekorren och björnen som sov. Vi lekte också Björnen sover med vår mjuka goa björn och ställde frågan om Björnen ville att vi klappade på honom medan vi sjöng och som tur var fick vi det.

Därefter fick de som ville, hjälpa till att tillverka träd. Det blev träd i olika höjder och med olika många grenar och löv. Vad heter trädets olika delar? Vad är en stam, gren, löv och trädkrona? Vi fick bekanta oss med några nya ord. Dessa ord skrev vi ut och har nu satt upp vid vårt Kompisträd.

Man behöver trycka en stund för att grenen ska fästa på stammen. Limmet var lite rinnigt, men härligt kladdigt!
Se så härliga träd vi gjort. Elton gillar dessa träd skarpt. Det kommer fyllas på med fler träd och djur.

Vårt ”Kompisträd” har vi sett till att dess namn blivit fullständigt med alla sina bokstäver. Några av Isbjörnarna har själva fått skriva sina ”kompisord” med hjälp av ipaden. Tillsammans med dessa ord och våra nya ämnesrelaterade ord blev trädet än mer levande.

Parallellt med vett och etikett i skog/ natur fortsätter vårt arbete med ”kompis”. Isbjörnarna har pratat, gjort övningar och tittat på Djuren på Djuris avsnittet ”Lyssna nu”

Även de äldre björnarna har lagt stort fokus på värdegrunden och allemansrätten. Vi har vid två undervisningstillfällen sett två korta filmer om vad allemansrätten innebär, och vikten av att inte skräpa ner i vår natur. Filmerna finns på urplay.se och heter ”Barr och Pinne räddar världen”. Ta hand om miljön och låt den vara grön. Vi lär oss av Stickan att vi ska tänka på hur vi beter oss i naturen så det blir bra för både dig och djuren.

När vi kom till skogen så hade vi efter en stunds lek en samling och pratade runt det vi hade lärt oss i filmerna.

-Man får inte bryta grenar eller skrika högt, men däremot får man ta pinnar som ligger på marken.

-Det är djurens hem och vi är på besök hos dem.

– Inte lämna kvar skräp. En räv kan råka äta en plastpåse, och det är inte bra.

-Men man får kissa och plocka bär och blommor.

-Man får inte bryta grenar eller skrika högt, men däremot får man ta pinnar som ligger på marken.

Vi pratade om skillnaden på löv och barrträd och visade på kottar från både gran och tall, men vi kommer lära oss. Innan vi lämnade skogen bestämde vi oss för att ta med pinnar, kottar, barr och löv för att tillverka egna ”Barr & Pinne” på förskolan. Tillbaka på förskolan igen tog vi fram limpistol, plastögon, garn och tyg för att göra egna Barr och Pinne. Kom in och titta på dom!

I skogen passade vi på att göra samarbetsövningen ”Flätan” som vi provat på hemma på förskolan tidigare. Så här går den till. Den som ska flätas in korsar armarna och tar tag handen på kompisen som står bredvid. Sedan kommer ramsan. ” Vem ska vi fläta i flätan in, vi ska fläta ( barnets namn ) i flätan in. Därefter fortsätter det på samma sätt till alla har flätats in. Lite knepigt men roligt. Alla blir sedda och får höra sitt namn och vi blir ett lag som håller ihop. Denna lek kommer från Bornholmsmodellen.

När alla barnen blivit inflätade i flätan är det dags att fläta ur alla i flätan. Det är riktigt klurigt, här gäller det verkligen att lyssna på varandra och samarbeta för att det ska fungera.

Önskar er en fin, varm och härlig helg, så ses vi på måndag igen!

Bettan Emma Lotta Madde Malin Nathalie

En kommentar till “Bloggen v 36”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *