Bloggen v. 38

Hej på er alla bloggläsare,

Vi har ju som ni säkert redan förstått valt att fokusera och djupdyka i olika viktiga ämnen som vi jobbar med och förklara hur vi jobbar med dessa här i bloggen. Vi gör ju fortfarande såklart allt det andra också som vi tidigare skrivit om i bloggen men den här terminen kommer vi istället att fokusera på större områden.
Under en månads tid nu har vi jobbat intensivt med kompis och vår värdegrund på förskolan. Vi arbetar mycket kring våra ledord Glädje- Trygghet- Vilja- Gemenskap dessa ligger till grund för allt lärande hos oss på Björnen. Genom likabehandling ser vi alla människors lika värde och vi vill att alla ska få vara sitt bästa jag varje dag. Det är i mötet med andra barn och pedagoger som grunden till det livslånga lärandet sker. Och lärandet måste ske lustfyllt i en bejakande och positiv miljö, genom lek och socialt samspel. Under de senaste två veckorna har vi pratat om gemenskap och vikten av att vara tillsammans alla barn på hela förskolan.

Bamseloppet är en av flera gemensamma aktiviteter vi gör tillsammans, en återkommande årlig tradition vi har som är väldigt uppskattad av alla barn. Vi springer vårt lopp i Vasaparken vid och runt fotbollsplanen, olika långt beroende på hur gammal man är och vad man orkar.

Vi startar alltid med att värma upp vår kropp till olika sånger och vi sjunger såklart också Bamsesången innan det är dags att ställa sig på startlinjen.

I den första startgruppen var de våra yngre björnar som sprang. De äldre björnarna stod vid sidan och hejade på. Det var så roligt att springa när alla hejade så barnen ville springa flera gånger. I den andra startgruppen sprang våra äldre björnar och då var de dags för de yngre björnarna att heja på. Detta lopp var lite längre, ett helt varv runt fotbollsplanen.När alla kom i mål var det många som ville springa en gång till, vilket de självklart fick. Nu var det även flera av de yngre björnarna som ville springa med. Som de alla kämpade! Sen var det dags för medaljutdelning och alla kompisar jublar och applåderar varandras insats. Det är en mysig tradition hjälper till att lägga grund vår gemenskap på förskolan.

En annan viktigt tradition vi har uppmärksammat den här veckan är Pinwheels for Peace, som infaller på internationella fredsdagen den 21 september varje år. Till den här dagen tillverkar vi vindsnurror tillsammans med barnen. Att färlglägga sin snurra och välja vilka pärlor man önskar kan alla barn, men sen kommer lite pilligare och svårare delar i tillverkningen som de äldre barnen klarar bättre än våra yngre. Vi pratar om vad vi behöver för att snurran ska snurra, alla barnen förstod att vi behövde vind och att vi kan skapa vind genom att springa. Men hur ska vi sätta fast snurran på pinnen så att den kan snurra? Det var lite klurigt.

Vi använder oss av ståltråd och pärlor som vi sedan sätter fast på blompinnen.

Vad betyder fred egentligen? Det har vi pratat om den här veckan, ”Det är när man vill vara ensam” ja det stämmer, när man vill vara ifred. ”Det är när det inte är krig” ja det stämmer också, när man inte krigar och bråkar utan vill ha fred.


Vi planterar våra vindsnurror i gräset och ställer oss i en ring runt om snurrorna och sjunger några av våra kompissånger tillsammans. Våra kompisar från förskolan Tårtan kom och firade med oss i Vasaparken den här dagen. Tillsammans gick vi sedan upp för backen och gjorde oss redo för att springa ner det fortaste vi kunde för att skapa vind till våra snurror. Den här dagen uppmärksammas i hela världen, så inte i Sverige.

Vårt värdegrundsarbete innebär inte bara att vi behandlar varandra med förståelse och respekt utan även att vi månar om vår miljö och natur. Därför jobbar vidare med vårt arbete runt allemansrätten och vikten av att värna om allt levande ute i skog och mark. Nu har vi hunnit med att se ytterligare två kortfilmer med Barr och Pinne som räddar världen. I den ena så fick vi se då Barr och Pinne hjälpte en man som tänkte slänga skräp havet och i den andra så lärde vi oss om vad som hör hemma i toaletten och vad som inte gör det. I dessa filmer är det många upprepningar och detta gör ju förstås att barnen lättare tar till sig budskapet. Vi har märkt att barnen spontant har börjat att leka ” Barr och Pinne ” både på vår gård och ute i skogen. Denna vecka lekte vi och dramatiserade om en slarvig pedagog som tänkte slänga en hel påse med skräp ute i Lill-Jans-skogen. Barnen tog på sig olika roller som de levde sig in i. Allt löste sig till det bästa och skräpet hamnade slutligen i en soptunna där det hör hemma.

De yngre björnarna har också pratat om ordet ”fred”. Vi har lagt det på nivån om att man som kompisar ska vara sams och komma överens. Ett avsnitt av Djuren på djuris illustrerade detta väldigt väl då det handlade om att en ville bestämma hela tiden och att de blev osams för att sedan komma fram till en lösning och bli sams. Isbjörnarna hade inga svårigheter att berätta om egna situationer där de blivit osams och sen sams. Det kom upp exempel som hänt på förskolan och utanför förskolan, framför allt med syskon. Att vi jobbat med att vara ”sams” har visat sig i att de påmint varandra om;

”-bli sams, inte bråka, prata!” (orden uppkom flera gånger bl a vid bygge av tågbana och i rolleken då fler av barnen ville ha samma roll)

I skogen denna vecka fick både Isbjörnarna och Pandabjörnarna samla olika naturmaterial för att sen göra gemensamma naturvävar. Aktiviteten gick delvis ut på att komma överens var de olika naturmaterialen skulle placeras i väven, men också få höra och se vad de olika materialen heter och vidare, framför allt Isbjörnarna, få mer fakta och repetition om allemansrätten.

Vi har i den yngre gruppen också sett till att avsluta påbörjade moment som att göra klart våra spindlar till spindelnätet och oss själva i form av klippdockor. De färdiga resultaten sitter nu vid och uppe i Kompisträdet. Alla är vi kompisar och bäst och roligast är när vi är sams och har kul ihop.

Det var allt för den här gången,

Trevlig helg!

Bettan, Emma, Lotta, Madde, Malin, Nathalie

4 reaktioner till “Bloggen v. 38”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *