Bloggen v 39

Hej Bloggen,

Välkommen hösten, för den här veckan tycker i alla fall vi att hösten gjort sig påmind. I måndags var det ju riktigt kyligt, vantar, mössor, halsduk och en tjockare jacka behövdes. Sen i förrgår då kom höstregnet, inte fullt lika kallt, men härligt blött. Vattenbanan och stuprören åkte fram, hoppandet i vattenpölarna och tvätt av en och annan bil i sandlådan var aktiviteterna. Avklädningen i hallen tog sin tid, för nu var det ännu ett lager kläder som skulle av. Sandig och blöt om fingrarna blev man också. Inte till alla Isbjörnas belåtenhet.

Något som är till stor belåtenhet är just nu ugglor och vår Ugglis följde med till skogen. Han pratade om årstiden vi har nu, hösten och så gav han oss i uppgift att leta reda på tre barkbitar, varav en stor och två mindre som i sin tur skulle vara lika stora. Hemma på förskolan skapade vi sen kompisugglor till Ugglis, som nu ska få bo…ja, det får ni se.

Pandabjörnarna fick i uppgift att leta upp träd och väl hemma så målade vi trädstammar. Färgen kom där den var menad att komma….och på andra ställen. Upptäckarglädjen med färg och pensel var stor och kommer nog så vara även nästa gång och gången därpå. Att måla på och med händerna är alltid kul oavsett om man är ett år eller sex år. 

Sånger som gillas är bl a ”Hoppe Hoppe Hare”, både av Pandabjörnarna och Isbjörnarna. Man kan sjunga sången rakt upp och ner, men roligare är ju när vi sjunger med rörelser och inlevelse. Fångar barnens uppmärksamhet gör man absolut. På dramat med båda grupperna har vi lekt och dramatiserat sånger med rekvisita.

Med Pandabjörnarna dramatiserar vi till Björnen sover, Jag leker träd och Gumman i lådan. För att våga vara björnen i mitten av cirkeln och kanske till och med ha en filt över sig bygger på att man känner sig trygg och känner tillit till de som är med och miljön. Framöver kommer vi fylla på vår dramaskatt med fler roliga och utvecklande sånglekar  och dramalekar.

Isbjörnarna dramatiserade just sången Hoppe hoppa hare. Alla fick turas om att gestalta olika rollfigur och de som ej hade ngn roll just då fick agera kör och publik. Att stå i centrum, spela en roll och sen få applåd…det är inte alla helt bekväma med…inte först, men sen agerar de som om de aldrig gjort ngt annat. De färgglada stavarna som ligger på mattan är de goda bär som haren mumsar på.

I vårt fortsatta lärande om äpplet, provade vi på att göra äppeltryck.             ”-får man måla på äpplet?” ”-det är en stjärna där”. Ja, delar man äpplet på  bredden så får kärnhuset den formen. 

Vi följer våra äppelkärnor vi planterat och det har kommit upp tre små skott till vår stora glädje! Varje dag sitter majoriteten av barnen och pillar ut kärnorna ur kärnhuset för att få lägga i krukan. Till sommaren kommer vi ha en hel äppelskog att behöva plantera ut. Till mellis härom dagen fick vi äppelmust som en av våra kompisar sett till att göra av alla äpplen de fått på sitt landställe. Alltid härligt och roligt att få egenodlad frukt och även i form av dryck. Det passar ju så bra då vi haft det på tapeten.

Vi välkomnar helgen och hösten och fyller på med energi inför nästkommande vecka…v 40!

Allt gott och trevlig helg

Bettan Anna Madde

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *