Bloggen v.4

Oj, nu är vi redan i slutet av januari och till allas lycka så ligger ju faktiskt snön kvar i Vasastan. Vi passar på att åka i backen så mycket vi kan och på gården leks det snöröjning, isglass-kiosk och mycket annat kopplat till snön och isen. Vi hoppas att vi får behålla minusgraderna ett tag till.

Rymdprojektet lever vidare och nu har vi skapat våra egna stjärnkikare av toarullar, färg och dekorationer. På toppen sattes ett papper med respektive barns stjärnbild som symboliserar stjärntecknet. Slutligen så var det dags att göra hål i pappret så ljuset kunde lysa igenom. Lite trixigt att få hålen på rätt ställe men med koncentration och stadig hand gick det bra!

Den här veckan har barnen gjort egna ordlådor. Dessa lådor har sedan fyllts på med ord. Ord som barnen själva kan läsa och skriva. På samlingen pratade vi om olika ord som nästan alla barn känner igen och kan ”läsa”. Polis och Lego var två sådana ord. Vi pratar om hur de olika bokstäverna låter och vi ljudar tillsammans. Den enda metod som har stöd i forskningen är läsinlärning som bygger på att barnen lär sig koppla en bokstavs utseende eller en bokstavskombination till dess ljud. Nästa steg är att sammanfoga ljuden till ord. Ett mödosamt arbete men när det är avklarat, är läskoden knäckt. 

Barnen kom på många olika ord de ville skriva och lägga i sina lådor. Måne, sol, gas och planet är några av alla ord som skrevs på lappar. Lådorna kommer att fyllas på med nya ord varje vecka.

I femårsgruppen har vi jobbat med digitala verktyg och programmering. När använder vi digitala verktyg i vardagen? Vi diskuterar en stund och kommer fram till att vi gör det dagligen. Vi blippar kort när vi betalar eller åker tunnelbana. När vi lyssnar på musik eller sagor. Värmer maten i micron eller när vi frågar Google-assistenten hemma. Vi delar in oss två och två sen testar vi våra robotar vi har på förskolan.

Vi pratar om programmering och lär oss vad begreppen algoritm och loop är för något. Ett barn lägger en algoritm som sedan kompisarna är programmerade att följa. Vi testar att lägga en loop i slutet och ser vad som händer med de programmerade kompisarna då😊

I tisdags var det äntligen dags för skridskopremiär. Som vi har längtat. Det märktes att barnen var sugna och att de hade tränat med sina föräldrar. 

Vi tränade på att ramla och att ställa oss upp.

Vi övade på att bromsa och att åka som en köttbulle och som en spagetti. 

Att åka slalom mellan konerna var lite klurigt. Det kommer vi öva mera på nästa vecka.⛸

På engelskan har vi tagit fokuserat på vinter och snö och Morris lärde oss orden snow, snowman och snowflakes. Vi skapade snöflingor av cirkelformade papper som vi vek tre gånger så att det blev en tårtbit eller en bit pizza om man så vill. I detta klippte vi sedan mönster. Simsalabim, när man öppnade pappret så var det en vacker snöflinga! Sedan snabbt ner i vatten och lika snabbt pudra över socker. Efter att de torkat en dag så fick de pryda trädgrenen i taket.

Brunbjörnsgruppen har jobbat med lika och olika och med förståelsen för att man kan se saker på olika sätt. Vilka tycker du hör ihop och har något gemensamt? Finns det någon som inte passar in?

– Alla har svart på sig.
-Alla har fyra ben
-Kon bor inte på savannen
-Det går att åka med alla.
-Buss, båt, bil. Alla börjar på b.
-Bilen och bussen kan inte vara i vattnet.
-Två är gröna och en är blå.

Nu hoppas vi att ni får en riktigt härlig helg med kanske skridskoåkning och en tur till pulkabacken, så ses vi på måndag!

Lotta, Madde och Thelma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *