Bloggen v. 4

Hej Bloggen,

Måste nog börja med att förklara hur vår sushifeber vuxit fram på förskolan. Det började faktiskt i slutet av förra terminen. De äldre barnen har under en längre tid pärlat mycket pärlplattor. Det börjar ofta med att fylla en hel pärlplatta i många olika färger till att sedan lägga rader i olika färger. Efter ett tag börjar barnen lägga egna mönster på plattan. Sedan har vi pedagoger utmanat barnen genom att leta fram mönster efter barnens intresse. Barnen har sedan letat efter egna mönster och där någonstans upptäcktes den första sushin. Det har sedan smittat av sig väldigt snabbt och barnen har sedan börjat pärla i 3D vilket är riktigt avancerat.

Den här veckan har vi förutom lekt i vår sushibar gjort mycket annat skoj. Vi har bland annat skapat vinterlandskap med hjälp av tidningspapper, lim och vit färg. Vi har pratat om olika geometriska former. I den här skapandeövningen fick barnen klippa ut trianglar i olika storlekar. Dessa skulle sedan limmas på ett papper och sedan svampade och topzade barnen dit snön. Det blev lite kladdigt men väldigt roligt.

I början av den här veckan har barnen gjort egna fågelholkar med fågelmat som våra vinterfåglar ska få äta ur. Vi gjorde holkarna av mjölkkartonger som barnen dekorerat i fina färger. Fågelmaten gjordes av fågelfrön och kokosfett. Vi pratade om hur holken skulle se ut, var måste hålen vara och hur ska fågeln nå maten?

I onsdags åkte vi till skogen för att hänga upp alla våra holkar till fåglarna. Vi pratar om Blåmesen och Talgoxen. Hur ser dom ut och hur kan vi skilja på fåglarna?

Vi räknar hur många holkar vi har. Vi hänger upp hälften i början av skogen och de andra en längre bit in i skogen.

Det dröjde inte länge innan en Talgoxe hittade våra holkar och började mumsa i sig den goda maten.

I torsdags kom Morris på besök. Hen lärde oss hur man gör en snowman. Vi tränar på ord som snow, hat, nose,  big ball, medium-sized ball, small ball…

Nytt för den här terminen är att vi introducerat en bokpåse bland barnen. Veckans värd får med sig bokpåsen hem på måndagen och ska sedan ta med sig en bok dom tycker mycket om till förskolan. Den här veckan har vi läst en helt fantastik bok ”Lejoparden”. Den blev så omtyckt av barnen att vi läst den flera gånger. Den handlar om en lejopardunge som ger sig ut på savannen och ut i djungeln för att ta reda på vad han är för ett djur. På vägen träffar han på massor av olika djur som inte alltid är så snälla. Men han träffar som tur är en pytonorm som han blir bästa kompis med.

Den här terminen kommer vi jobba med ordet integritet, för att lära barnen att du bestämmer över din egen kropp. Redan förra veckan började vi läsa boken ”Barnen i Kramdalen”. Det är en bok som handlar om just integritet. Vi har ju en längre tid jobbat med begreppen ”Stopp min kropp” och vi sjunger sånger och dramatiserar. Vi diskuterar tillsammans i mindre grupper. När är det ok att kramas? Vad ska man göra om man inte vill kramas?

Trevlig helg,

Lotta & Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *