Bloggen v. 40

Hej Bloggen,

Veckorna springer verkligen iväg och vi är redan inne i oktober månad. Det känns att det är höst i luften även om det är fortsatt ganska varmt och behagligt ute.

Vi har med de äldre barnen påbörjat vårt nya projekt rymden. Efter att ha lyssnat in barnen ett par veckor märkte vi att det fanns ett stor intresse för rymden i vår barngrupp. Det frågades mycket om universum, gravitationen, de olika planeterna och om det finns människor på Mars. Tillsammans med barnen bestämde vi oss då för att forska och ta reda på mer om rymden.

Barnen har skapat planeten Jorden med silkespapper och bomull. De river silkespappret och tussar till det innan det limmas fast på pappret. Vi pratar om hur vår planet, Jorden ser ut. Vilka färger har den? Vad är det blåa och gröna för något? Vi diskuterar tillsammans. 

Vi pratar om vårt solsystem. Vi lär oss att vi har åtta planeter och en dvärgplanet i vårt solsystem. Vår planet Jorden har en måne. Hur ser det ut i universum och vad är det för färg? Mörkt, hur ska vi måla det? Hur många stjärnor finns det egentligen. Barnen skapar en bakgrund med olika mörka flaskfärger. De skvätter stjärnor med hjälp av vattenfärger och tandborste.”Vi måste ha en måne också”.

På draman har vi också förflyttat oss ut i rymden. Vi satte oss i våra rymdskepp, spände fast säkerhetsbältena och gav oss iväg. Först landade vi på månen. Där blev vi viktlösa och svävade runt i universum. Sen åkte vi vidare till hoppa på ett ben planeten efter det åkte vi till Mars och där träffade vi marsianer. Vi åkte till dansplaneten, hoppa på rumpan planeten, gå baklängesplanet och avslutade med ett stopp på sovplaneten innan vi åkte hem till jorden igen. Vilket äventyr det blev☺️

Brunbjörnsgruppen träffas ju som ni alla vet på tisdagar, och vi har under de senaste veckorna sett till att fortsätta att jobba mycket med sammanhållning, gemenskap och samarbete. Vi har lekt danslekar som ”En bonde i vår by” och ”Vi komma ifrån Riara” och även haft fallskärmslek, räkneutmaningar och uppgifter då barnen ska försöka att samsas på en allt mindre yta. Efter vi gjort klart vår aktivitet så har vi gått till en ny lekpark varje vecka och på så sätt fått variation. Ofta har det vi gjort innan fortsatt i parkerna helt spontant.

När vi var i skogen senast så hittade vi något märkligt……. Plötsligt så låg det två glänsande stenar på marken som vara väntade på att bli upptäckta. Barnen bestämde sig rätt omgående för att det måste vara en meteorit, rymdintresserade som de är. Vi kände på dem om de var varma eller kalla och funderade på om vi kunde ta med den till förskolan. För att få veta så ringde vi upp meteoritexperten Gunnar på Naturhistoriska riksmuseet som berättade att det kunde vi göra om vi hittade något mjukt att transportera den i. I ryggsäcken fanns som tur var en mjuk handduk som vi kunde använda. Nu finns den att beskåda i en upplyst låda på förskolan. Huruvida Gunnar kommer på besök till oss eller om vi ska skicka stenen till museet vet vi inte ännu.

Fredagen den 9 oktober så kommer vi att ha gosedjurs-party. Detta har vi fått som belöning av Gruffalon efter att vi har samlat ihop hela 10000 poäng tillsammans. Vi samlar poäng genom att sortera leksaker, ställa upp i ledet extra snabbt och genom att generellt sett vara snälla mot varandra. Det är viktigt att ställa upp för laget!!!

Nu hoppas vi att ni får njuta av en riktigt härlig helg i höstens tecken.

Lotta och Madde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *