Bloggen v 40

Den här veckan ska vi presentera våra projekt som våra grupper kommer arbeta med under terminen, men först lite info…

Hur många förskolor vi är i Sverige…. det kan vi faktiskt inte svara på, men många är det och olika är vi alla förskolor. Inte så konstigt egentligen. Vi ligger geografiskt olika i landet, varje förskola har x antal barn som är individer liksom pedagogerna. Ingen förskola kan ju bli den andra lik, det säger ju sig självt. Det som är likt för alla förskolor är det häfte innehållande 16 sidor som beskriver det uppdrag varje huvudman fått av regeringen. Vad vi syftar på är vår alldeles egna läroplan, vilken vi tog emot med stolthet 1998. Då hette den Lpfö98. Några årtionden senare och efter reviderade former heter den idag Lpfö18 och började gälla 1 juli 2019.

Läroplanen talar om hur verksamheten/ utbildningen i svensk förskola ska bedrivas. Ena delen tar upp förskolans värdegrund och uppdrag. Det står att vi ska främja barns utveckling och lärande på ett livslångt och lustfyllt sätt. Det är ett väldigt stort uppdrag, kan tyckas lite för stort ansvar ibland. Den andra delen handlar om mål och riktlinjer för verksamheten. Det vår läroplan inte talar om för oss är ”hur” vi ska göra för att få med alla delar i Lpfö18. Med andra ord är det tolkningsbart och vi har fria händer att forma utbildningen inom ramarna.

Vi på S-E Björnen har liksom många andra förskolor valt att arbeta med längre övergripande projekt där kortare projekt ingår.
Här är våra projekt för hösten -22.

Projekt ”Vem bor här”

I projektet ”Vem bor här” har vi, Grizzlybjörnar och Brunbjörnar börjat prata om djuren som bor i vår skog. Vi märkte att intresset för djur i vår skog fortfarande är stort, trots att vi djupdök i myrorna och deras värld förra terminen😊. Vi hittar alltid några spännande djur när vi är i skogen. Ett djur som vi nyligen upptäckte och forskat lite kring är Pantersnigeln. Vi har lärt oss vad dom äter och hur dom lever. Dom kan bli upp till 20 cm långa och deras ögon sitter på tentakler på huvudet. Och visste ni att de äter Mördarsniglarnas ägg?

Det har nu tillverkats egna Pantersniglar av lera som vi mätte så att de inte blev för långa. Vi pratar om vad en centimeter är och hur vi använder oss av en linjal. När sniglarna torkat målades dom i svart, brunt och grått. Det har även ritats sniglar med akvarellpennor och skrivits fakta på digitala verktyg och med penna och papper.

Den här veckan har vi forskat om ett annat djur som bor i vår skog, nämligen igelkotten. Den äter tyvärr Pantersnigeln till fredagsmys men annars tycker vi om den. Vi har lärt oss att den kan ha 5-7000 taggar och att den är laktosintolerant. Så ställ inte ut mjölk till igelkotten. Nu har vi lärt oss vad ordet dvala betyder eftersom att igelkotten går i dvala okt-mars. Det har skapats igelkottar av olika naturmaterial som löv och kottar.

En igelkott kan bli 30 centimeter lång och den bor under lövhögar. Så när vi var i skogen i onsdag letades det efter igelkottar samt att vi byggde bon åt dom.

I vårt arbete kring Pantersniglarna och igelkotten har vi fått med naturkunskap, språk, matematik, digitala verktyg samt estetiska läroprocesser ur våra läroplansmål.

Projekt Pippi

Med våra Pandabjörnar har vi startat Projekt Pippi. Alla våra yngsta känner igen Pippi, Lilla Gubben och Herr Nilsson. När de vill lyssna på musik så är det ofta Pippi som kommer upp, så varför inte. Vi pedagoger ser också att vi kan få in läroplanens strävansmål på ett lärande och roligt sätt. Vi började med att prata om Pippi, vem är hon och hur ser hon ut? Vilka färger kan vi se på Pippi?

För att väva in projektet i naturen tog vi med oss Pippi till skogen för att se om vi kunde hitta hennes färger i naturen. Vi hittade oranga, röda och gula löv som återspeglar sig i färgen på hennes hår och kläder. Kottar som av regnet blivit svarta blev Pippis skor. Den färgen vi inte hittade var blå. Hade vi gjort detta tidigare i höstas hade vi hittat blåbär, men alla blåbären hade vissnat.

Vidare har vi låtit barnen få göra en tavla med Pippis färger. De har fått använda sig av olika material i skapandet, färgat papper, skinnbitar och garn som de sen fått klistra fast på ett papper med flytande lim. Syftet är att barnen ska få möta färglära och och se att man kan hitta de färger som finns på papper och i flytande form (färg) även finns på andra ställen, som ute i naturen.

Projekt Pyjamashjältarna

Våra Isbjörnar har sedan terminens start lekt och pratat om Pyjamashjältarna, så det var inte så svårt att besluta vad terminens projekt skulle vara.

Starten av projektet blev att barnen själva fick berätta vad de visste om Pyjamashjältarna. Vi delade in dei två grupper för att alla skulle få chans att komma till tals och för att väntan inte skulle bli för lång. Visst hade de koll på mycket. Att de hjälpte till i staden, jaga tjuvarna, att de heter Ugglis, Gecko och Kattpojken och att de alla hade olika superkrafter som de fick från händerna. Det vi fick lära oss var att det är tre vänner som är sexår och bor grannar med varandra. På svenska heter de Amanda, Jens och Oscar och med hjälp av en amulett får de superkrafter i händerna och förvandlas till Ugglis, Gecko och Kattpojken som löser uppdrag i staden. Ugglis har sin superkraft i vingarna och flyger fort Gecko kan klättra överallt då han är en ödla med klibbiga tassar och Kattpojken blir snabb som det snabbaste kattdjur vi har.

Alla fick välja en varsin karaktär att färglägga. Här tränar vi penngrepp, tekniken för att färglägga så färgen håller sig inom kanterna och så tittade vi på vilka bokstäver som ingick i vardera namnen. Vilka har ett A och hur många av oss har ett A i sitt namn o s v.

Orden som vi pratat om och förklarat för varandra är HJÄLTE, AMULETT och FÖRVANDLA. Hjälte är man om man hjälper någon med något. Om det är litet eller stort spelar ingen roll. Amulett är ett föremål som är magiskt och som man kan få kraft ifrån och förvandla är att något eller någon blir något/ någon annat/ annan, ändras.

I dramat fick var och en ta upp en amulett som var utskriven på papper, vända på den och få uppläst vad de skulle förvandlas till. Det var allt från katt till snickare. Snickare var roligast att få förvandlas till för då fick man prova på att spika. Att skjuta rygg som en katt var också kul, men att förvandlas till en groda var mindre roligt, det var ju jobbigt att hoppa som en (hahaha).

Precis som Pandabjörnarna, letade vi också efter färgerna som Amanda, Jens och Oscar representerar. Resultatet blev detsamma som för Pandabjörnarna. Alla färger utom blå hittade vi. Däremot upptäcj¨kte vi många olika nyanser av grön, gul och brun. Varför tycker ena kompisen att ett löv ser grönt ut och den andra brunt? Kan ett löv upplevas som både grönt och brunt… ?

Den frågan får ni ta med er in i helgen.

Vi hoppas att de som varit sjuka i veckan och de som insjuknat under veckan kryar på sig och blir friska OCH att inga blir sjuka under helgen!!!

Ha en fin fin helg!

Bettan Emma Lotta Madde Malin Nathalie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *