Bloggen v.42

Hej Bloggen,

Vi jobbar vidare i vårt projekt om rymden och har nu lärt oss mera om månen. Barnen kan och vet massor om månen. Bland annat att man nästan blir tyngdlös på månen. Det finns fotavtryck kvar på månen efter dom som varit där. Man kan se månen även på dagen. Och mycket, mycket mer. 

Vi forskar tillsammans och tar reda på svar till olika frågor barnen har om månen. Hur lång tid tar det att åka till månen? Jo, det tar 51 timmar att resa dit. Den första hunden som varit på månen är hunden Lajka som var en gatuhund från Ryssland. Hur många personer har varit på månen? Jo, det har 24 stycken men ingen av dom har varit svensk. 

Barnen har skapat egna rymdtekningar där de själva blev astronauter på en resa i rymden. Många valde att göra månen och hunden Lajka på sina målningar. De använde tandborstar för att skvätta stjärnor i bakgrunden sedan letade vi efter olika cirkelformade föremål som kunde ritas av till månen eller andra planeter samt till astronautdräkten. ”Jag vill ha en Sverigeflagga på min dräkt. Precis som Christer Fuglesang har”

Vi använder oss av piprensare i olika färger för att sätta dir ringar runt planeterna. Vi ritar meteoriter och klipper ut och sätter fast på målningen. 

Den här veckan har vi äntligen fått gå till Friskis och gympat igen. Som vi längtat. Det är så roligt att få springa runt i en stor sal med olika redskap. Vi startade vårt pass med att värma upp kroppen. Vi gjorde dansstopp och rymdstopp. På en vissling hamnar vi på ”hoppa på ett ben planeten” på två visslingar hamnar på stormplaneten och tre visslingar köttbulleplaneten.

Vi leker banankull som är en favorit hos många. Efter det gjorde vi en klurig hinderbana. Över, under, åla, balansera och hoppa är några av momenten i banan. Svettigt men roligt😃

Vi avslutade vårt pass med leken moroten och lite avslappning.

Vi samarbetar i ”moroten” så inte bonden kan dra upp sina morötter.

Som vi längtat att det äntligen skulle bli dags för vår belöning i poängjakten! Vi fick ju ett brev av Gruffalon där vi fick veta att vi skulle få ett gosedjursparty för att vi hade lyckats att komma upp i 10.000 poäng. För att nå dit så har vi hjälpts åt att sortera tillbaka leksaker och extrapoäng har även delats ut då man gjort något extra bra och kamratligt. Eftersom vi vill stärka gruppens lagkänsla så har alla insamlade poäng lagts i en stor gemensam pott. Poängsystemet kommer att finnas kvar och vi satsar på att nå hela 100.000 poäng nu. Vi skickar gärna vidare detta tips till er föräldrar, då de allra flesta barn är väldigt tävlingsinriktade. När fredagen kom så var det så dags. Hela soffan var full gosedjur som tittade på när vi lekte lekar och dansade.Barnen var förstås med och valde musiken. Vi tog en välbehövlig paus då det serverades äppeljuice och lite olika snacks. En mycket lyckad fest var vi överens om.

Vi har ju varje vecka ett barn som får titeln ”Veckans värd”,och det är ett ärofyllt och efterlängtat uppdrag. Syftet med detta är att vi vill att varje barn ska få möjligheten att öva att stå i centrum, stärka självkänslan och tron på sig själv. Barnet i fråga får ta med sig några böcker hit som vi läser antingen på boktipset eller vid annat tillfälle.Veckans värd är även ansvarig för att se vilka barn som är här och vilka som är frånvarande. Lite andra praktiska göromål kan man också få hjälpa till med såsom att hänga upp västarna, dela ut handsprit ute i skogen eller parken innan vi äter frukt och att vara allmänt behjälplig till sina kompisar. Alla barnen kommer att hinna med att vara veckans värd två gånger innan läsåret är över.

På engelskan så har vi fortsatt att vara ute i rymden eftersom det är vårt projekt. Vi har pratat om the sun, the moon och spaceship. Barnen har klippt och ritat och limmat fast sina rymdskepp på astronaut-tavlorna. Dessa tavlor växer hela tiden ju mer vi pratar om rymden och de blir bara mer och mer fantasifulla.

Det var allt för den här gången, ha en härlig helg.

Lotta & Madde

En kommentar till “Bloggen v.42”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *