Bloggen v.42

Den här veckan har vi haft FN – vecka på förskolan. Med de äldre barnen har vi jobbat mest kring Barnkonventionen och om barns rättigheter.

När vi går till skogen så är det inte alltid vi tänker på att det är en rättighet som vi som bor i Sverige har. Vi har friheten att kunna ströva fritt och leka i skogen, men med detta kommer förstås ett ansvar.
Vi har ju tidigare pratat med barnen om allemansrätten och att det är en unik rättighet för oss att kunna få njuta av naturen.
Senast vi var iväg så friskade vi upp kunskaperna om vad vi får göra och vad vi inte får göra i skogen.
-Det finns blåbär och svamp som man får plocka.
-Kojor får man bygga av grenar som ligger på marken.
-Man får inte ha sönder träden och buskarna.
-Djuren blir rädda om man skrämmer dem.
-Hela skogen kan brinna ner om man eldar.
INTE STÖRA, INTE FÖRSTÖRA!

Under veckan som har gått så har vi jobbat med FN och främst då med barns rättigheter och barnkonventionen som numera är lag i Sverige.

Vi började veckan med att prata om vad FN är och vad dom gör. Många av barnen kom ihåg att vi pratat om det tidigare men hade glömt vad FN gör. Vi repeterar att FN hjälper till när till exempel två länder är osams och inte kan komma överens, de pratar med dom som bestämmer i landet och försöker få dom att komma överens. Barnen skapade fredsduvor på olika sätt och några ville göra FN -flaggan.

Vi diskuterar tillsammans hur det är i andra länder, får alla barn gå i skolan eller på förskola? Får alla barn gå på dans och simskola eller fotboll och taekwondo på sin fritid? Vi pratar om barnkonventionen och att barn har rättigheter. Vi pratar om att det finns 54 artiklar i barnkonventionen. Barnen har fått välja varsin artikel att jobba med den här veckan. De har lärt sig den utantill och skrivit ner den.

Tillsammans har barnen spelat in de olika artiklarna och sjungit sånger de valt och tycker om. Denna ljudfil blev sedan en Qr- kod som kan scannas och lyssnas på.

Det har även skapats ljuslyktor i veckan. Dessa skapades av silkespapper och tapetklister. Det blev väldigt kladdigt men roligt.

Det var lite klurigt att riva sönder silkespappret till små bitar och sedan sätta fast dom på ballongen som inte ville ligga still.🙂

De här ljuslyktorna skulle sedan torka och sedan fick vi panga ballongen och klippa till våra lyktor och sätta i ett värmeljus.

Varje dag så har alla barn, i mindre grupper, fått höra olika sagor med de välkända figurerna Igelkott och Kanin. Alla sagorna knyter an till barns rättigheter och inbjuder till spännande samtal och reflektioner.

Veckan avslutades med ett föräldrarfika och en ”Ljusfest” ute på vår gård. Som vi längtat. Där fick barnen visa sina lyktor och lyssna och scanna sin Qr-kod. Alla fick även chansen att testa sina kunskaper om Allemansrätten i en tipspromenad.


Trevlig helg!

Madde Thelma Lotta

2 reaktioner till “Bloggen v.42”

  1. Tack för fina ljusfesten! Så roligt att se vad ni gjort både med lyktor, sång, barnkonventionen och allemansrätten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *