Bloggen v 43

Tänk att vi kommit halvvägs på denna hösttermin. Det står inte på förrän julmusik fyller våra rum, men först ska vi hinna med att lära oss lite mer, som det vi pratat om den här veckan tillexempel. Imorgon lördag är det FN-dagen och vi har den här veckan tittat närmre på ett av de 17 Globala målen som alla medlemmar i FN enats om gällande hållbar utveckling för vår värld.

Vi har såklart dragit ner dessa stora mål till en nivå som blir förståeligt för vår barngrupp.

Ugglan och Stubben hade en frågestund med oss om vad vi trodde vi fick göra i skogen och naturen och vad vi inte fick göra. Det kom många härliga positiva saker barnen kände att man kunde göra i skogen så som leka, kramas, springa, hoppa, leta ”smådjur”. Dom hade också god koll på att man inte får slänga skräp, ”-men äppelskrutt får man slänga, för det är inte sånt skräp…”. Vidare får man bara plocka pinnar som ligger på marken och de barn som sa att man fick ta pinnar från träden fick snabbt reda på att så icke var fallet!

Varje barn fick i uppgift att ta med sig något som de tyckte var skräp och som man inte får slänga i naturen. De visade allt skräp för Ugglan som blev mycket imponerad av deras kunskap. Det var många skräpsaker som vår vän Plastis (plast) gillar och även några saker till Pantonomen (burkar och fläskor med pant).

Det här skåpet hade barnen med sig till Ugglan.

Ugglan och Bettan läste sen en saga om en pojke som var i skogen och som lämnade en massa skräp efter sig. Kommer ni ihåg vem som kom fram till pojken då och lekte skräpleken med honom? Jo, Mulle!

För att riktigt tydliggöra detta med skräp tog vi hjälp av två digitala verktyg, projektorn och Ipaden och spelade ett spel från webbsidan ”Håll Sverige Rent” Titta på bilden och be ditt barn berätta.

Här letar vi efter skräp på bilen och sätter post-it lappar över för att det inte hör hemma i naturen

Våra äldre björnar, Brunbjörnarna och Grizzlybjörnarna har såklart också arbetat med frågan om hållbar utveckling utifrån deras projekt Rymden. Dom kom fram till många saker som man behöver tänka på för att vår jord ska må bra och att vi är en viktig del i det arbetet. De gjorde jordgloben och ljuslyktor av gamla glasburkar, återbruk!

Parallellt med detta har vi sett till att våra träd på våra projektväggar fått löv i höstens olika färger. Alla har vi tittat på löv, tagit fram flaskfärg och stöpplare för att sedan göra färggranna trädkronor till våra trädstammar och grenar som våra händer och armar utgör.

De yngre björnarna har också denna vecka fått bekanta sig med våran Green Screen. Vi projekterade upp det Ipaden ser, så att barnen kunde se sig själva när dom befann sig på bondgården. Det var både konstigt och spännande, men framförallt roligt.

En del av veckans gympa såg ut så här! Återigen använde vi oss av de digitala verktygen Ipaden och projektorn.

Veckan avslutar vi tillsammans allihopa med att ha en ljusfest där vi tänder våra vackra ljuslyktor vi under veckan skapat.

Trevlig helg!

Bettan, Cissi, Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *