Bloggen v 43

Nu har Pandabjörnas familjer fått flytta in i husen. Varje barn fick sätta upp sin dörr/ port i de upptejpade husen på väggen. Några ville bo långt ned i huset och andra ville bo någon våning upp. Det leks en hel del med de ”små” mammorna och papporna, syskonen och sig själva. Några kompisar tycker det är jättekul att besöka varandras hus, det vill säga, att en mamma går och knackar på hos en annan familj. Andra tycker om att flytta om de ”små” familjemedlemmarna i hemmet. Lite konstigt att kunna hålla sin mamma och pappa i handen :-)).

I början av veckan gjorde vi något riktigt spännande och nästan tokigt roligt! De som ville fick lägga sig på ett stort papper och bli avritade. Alla ville mer än gärna, men när det sen kom till ens tur var det inte alla som vågade. Innan vi ritade av kroppen hade vi haft sång och rörelsestund där vi sjungit, pratat om och haft många olika kroppsdelar i rörelse.

Projektgrupperna med Isbjörnarna, Brunbjörnarna och Grizzlybjörnarna fick fortsätta projektet i FN-anda genom att arbeta med hållbar utveckling genom återvinning. Vi tog såklart hjälp av Sopsamlarmonstrena som många av barnen bekantat sig med och till och med känner rätt väl.

När vi kom till skogen denna vecka var det någon som slängt skräp i vårt skogsviste. -”nääää, titta! vem haj skjäpat nej häj?” Isbjörnarna plockade ihop allt skräp i en plastpåse. Vi satte oss ner tillsammans och tittade på fynden och bestämde oss för att ta med det tillbaka till förskolan.

Väl på förskolan delade vi in oss i två grupper där vi fortsatte att arbeta med det vi fann i skogen, nämligen skräp. Ena gruppen läste boken om Mulle och den ledsna fågeln för att därefter få sortera skräpet och göra gemensamma skräptavlor. Ett kexpaket med papp och plastförpackning och en inplastad gurka hittades bland soporna. Det var ju mat….men gillar kompostina papper och plast…nä, det blev till att hälla ur kexen, sortera papperomslaget till Pappis och plasten till Plastis. Vi avslutade med att titta på hur matavfall blir till biogas och gödsel. Tyvärr blev det hela lite utdraget då tekniken och pedagogen inte pratade samma språk.

Vad händer egentligen med allt skräp vi återvinner? Den andra gruppen fick dela med sig av sina hypoteser. Stämde dom? Tillsammans med hjälp av UR fick vi följa med och se vad som faktiskt händer med allt vi återvinner. Undervisningen avslutades med att vi alla gick till vårt soprum för att mata Kompostina och återvinna våra fruktrester in till biogas och gödsel. Tänk va bra det är för vår planet med återvinning.

Medans Isbjörnarna hittade skräp i skogen passade vi Pandabjörnar på att prata om vad som finns och växer i skogen. Vi hade med oss en stor tärning där varje sida innehöll något som fanns/ växte i skogen.
Vi turades om att kasta tärningen. Barnen fick benämna vad tärningen visade och vart i skogen vi kan hitta det tärningen visar.
Kottar, rönnbär, barr och löv kom från träden, men hur är det med pinnar? Dom ligger ju på marken…
Mossa vad mjuk och spännande att känna på, får man plocka den?
Vi tittade på två olika sorters mossa björnmossa och grönmossa, så lika men ändå så olika. Mjuka att känna på var dom iaf.

Vår vecka avslutades med ett höstdisco där vi dansade oss varma och åt oss rätt mätta på majskrokar, linsbollar och ostbågar

Innan vi stänger bloggen för denna vecka vill vi ju återkoppla till den tipspromenad ni gick på FN-fikat. Vi ger er en stor aplåd, för resultatet var väldigt bra hos i stort sätt allihopa. Den fråga som var klurigast var fråga 5…Vi säger bara, ta med en spade om ni går ut i naturen….utifall man behöver ”gå”…

Nu önskar vi er alla en fin helg med eller utan pumpor, spöken och häxor!

Bettan Cissi Emma Nathalie

2 reaktioner till “Bloggen v 43”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *