Bloggen v.46

Hej Bloggen,

Det känns som tiden springer iväg. Tänk att det bara är fyra veckor kvar till Lucia. Vart tog veckorna vägen?

Vi har som många av er vet, varit med i Arkdes pepparkaks-utställning i flera år. Det kommer vi såklart även vara i år. Temat i år är ”hett”. Efter att vi presenterat temat för barnen och diskuterat en stund kom dom fram till att vi i år ska göra en vulkan och dinosaurier av degen. Detta passar även bra in i vårt pågående projekt som är just dinosaurier. Vi är nu i full gång med att baka allt som skall finnas med i vårt bidrag. 

Vi har inte bara skapat dinosaurier av pepparkaksdeg utan även av ”skräp”. Eller rättare sagt av kartonger i olika storlekar och toarullar. Det har skapats T-Rex, Långhalsar, Triceratopsar och Ankylosaurusar. Vi målar, dekorerar och limmar med limpistolen. Vad hade egentligen Triceratops för färg? Hur ska svansen på en Ankylosaurus se ut? 

I måndags när vi kom till förskolan hade det hänt konstiga saker med våra dinosaurier. Det låg kastanjer över hela golvet och brickan som dom hade legat på var slängd på golvet. Vad hade hänt här över helgen? Många olika dinosaurier stod bland kastanjerna och några av dom åt till och med på dom. Mycket konstigt!! 

Detta har varit ett stort samtalsämne den här veckan.

Vi har även jobbat med green screen i veckan. Vi såg en stor reklamskylt när vi var på väg hem från skogen förra veckan. Det var en pappa som drog en fullastad kundvagn, uppe på ett berg av varor satt ett barn. Är det där på riktigt? Kan man sitta på alla matvaror sådär? Vi har nu gjort egna filmsnuttar med hjälp av vår green screen. Barnen har valt olika bakgrundsbilder och sedan filmat och lagt in olika animerade figurer. ”Hjälp!! En dinosaurie”, ”Titta en långhals” var några av de repliker som barnen använde i sin film. Några barn hann även med en tur till Kinesiska muren.

Vi har som många av er redan vet femårsgrupp tillsammans med en annan förskola en gång i veckan. När vi ses gör vi olika skolförberedande övningar och samarbetslekar. Vi får också en läxa i vår femårsbok som vi går igenom tillsammans. Vi har de senaste två veckorna arbetat med bokstäver. Vi pratar om vad bokstäverna i vårt alfabet heter och hur de låter. I tisdags lekte vi bland annat bokstavståget tillsammans. Ett barn var lok och de övriga barnen var olika bokstäver. Loket åkte sedan runt till olika bokstavsstationer och plockade upp bokstäver för att bilda ord. Vilka bokstäver hör du i ordet glas? Loket svarar och tuffar sedan iväg och hämtar g och sedan vidare för att hämta l och så vidare.

Vi har även skapat olika bokstäver med hjälp av våra kroppar. 

Det var allt för denna gång, 

Trevlig helg

Tina & Lotta

2 reaktioner till “Bloggen v.46”

  1. Underbart att det doftar pepparkaka när man kommer och hämtar. Vad roligt för barnen syrfällning baka. A blev så sugen att vi bakade hemma efter förskolan i veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *