Hej Bloggen,
I vårt projekt kring rymden har vi nu kommit till planeten Mars. Vi har bland annat lärt oss att den kallas för den röda planeten för att den har ett damm med rödaktig färg som täcker ytan. Planeten Mars har det högsta berget i hela vårt solsystem och har dessutom två månar. Finns det ”marsianer” på Mars? Hur ser dom ut? Vi diskuterar och fantiserar tillsammans. Vi målar en stor röd planet. Sedan skapar vi egna ”marsianer” som får flytta in på vår nya planet.
Som många av er vet har vi under flera år nu deltagit i papparkasutställningen på ArkDes. Detta vill vi såklart även göra i år trots att det kommer bli lite annorlunda detta år på grund av pandemin. Vi kommer inte kunna åka dit och rösta på vårt hus men vi kan alltid rösta digitalt. Årets tema är avstånd, ett tema som passar in i vårt projekt rymden. Vilken tur! Tillsammans har vi nu bestämt att vi ska bygga vår planet Jorden och vår måne samt planeten Mars och en raket och en massa utomjordingar. Allt detta ska göras av pepparkaksdeg.😅

Vi kavlar, mäter och smakar lite på degen, kavlar lite till och skär ut utomjordingar. Vi behöver två långa sidor till raketen. Toppen ska vara som en triangel.
Vi gör kristyr i olika färger. Det blir blått och grönt till Jorden. Vi mäter upp fyra deciliter florsocker, en tesked ättiksprit och en äggvita. Det blir mycket matematik i vårt bakande. Barnen spritsar och brer på kristyren på planeten.
Den här veckan har vi även uppmärksammat barnboksveckan. Vi läser böcker varje dag på förskolan, men ibland är det viktigt att uppmärksamma läsningen lite extra. Vi har nämnt några av våra mest kända barnboksförfattare och deras böcker. Astrid Lindgren, Rune Andre’asson, Gunilla Bergström, Sven Nordqvist och Gösta Knutsson. Vi läser böckerna och lär oss lite om författaren.

Vår engelsktalande katt Morris har varit på besök och lärt oss att stjärna heter star och att det finns en engelsk text till ”Blinka lilla stjärna”. Den lyssnade vi på och sjöng med. Efter det så gjorde vi en prick-till-prick med siffrorna ett till fem ( och tillbaka till ett ) och simsalabim så hade det blivit en stjärna som färglades.

På onsdagarna går vi ju med stora kliv till Karlbergsskogen. Numera går det både snabbare och lättare att ta oss dit så övning ger färdighet som det så klokt brukar sägas. Det blir väldigt mycket olika lekar i det fria och fantasin vet inga gränser i den inspirerande miljön. Vi har vid några tillfällen medvetet delat in barnen i olika grupper med en pedagog i varje grupp och sett hur leken utvecklat sig beroende på gruppdynamiken. Vi har då kunnat konstaterat att leken blir på olika sätt beroende på vilka som sätts ihop i respektive grupp.Det är väldigt spännande och lärorikt för oss alla. Det vi har kunnat se är en gemensam tråd, lekarna handlar om rymden så vårt projekt lever i alla miljöer!

Äntligen så kunde vi få möjligheten att gå på teater igen. Det har vi längtat efter! Det blev ju inte sämre av att vi dessutom hittade en föreställning som hette ” Stjärnor-en rymdresa”. Det passar ju oss perfekt då intresset och engagemanget runt rymdprojektet fortfarande är stort. Vi fick träffa Stella , en kanin och den kloka ugglan som gav oss nya kunskaper om stjärnor och rymden. Vi fick också se då hon visade oss olika stjärnbilder som finns på himlavalvet. Betyget från barnen blev tummen upp!


Nu återstår bara att önska er en härlig helg även om det ska bli grått och ruggigt, men det kan ju ha sin charm också.
Lotta, Madde och Thelma