Bloggen v.47

Tänkte börja med att visa hur vårt gamla vilorum ser ut nu i dess ny skepnad. De äldre Isbjörnarna har tillsammans kommit fram till att rummet ska heta Stjärnrummet och de önskade stjärnor i tak och på väggar. Det har blivit ett mycket mer omtyckt rum där de mer än gärna sätter sig i fåtöljerna eller tar fram golvkuddarna, sätter sig med en bok och läser själva, med kompis eller med oss pedagoger.

såhär ser det ut!

I bloggen för två veckor sedan fick ni ta del av den doktorslek som pågår för fullt hos oss. Då introducerade vi och lekte att vi var på BVC. Barnen var vårdnadshavare och dockorna deras barn. På begäran skulle det finnas böcker i väntrummet, för det finns det på ”riktiga” BVC sagt och gjort, nu fanns det böcker på plats!

Förra veckan fortsatte BVC leken och nu fanns ett lättare verktyg för att lättare kunna mäta barnen och tydligt kunna se vems barn som var längst. Kopierat måttband var fast tejpat på bordskanten. Perfekt tillfälle att på ytterligare sätt leka in siffror och tal. Likaså att bli glatt förvånad över att ens kompis var så bra på att känna igen siffror och tal! Så härligt att de uppmärksammar varandras färdigheter/ styrkor.

hur många cm lång är denna bebis…

Denna vecka fick barnen (våra barn) besöka ögonläkaren. Spännande var det att få sitta på stolen, hålla för den vackra spateln för ögat och se vilka bokstäver man kände igen på bokstavstavlan, tala om vilka färger man såg och göra avstånd- och längdbedömningar. Leksessionen avslutades precis som de tidigare gångerna med att besöka fruktcafeet där det serverades äpple, banan och clementin. Tyvärr finns inga bilder som är OK för bloggen, men lovar att ta sådana biler till nästa inlägg, om två veckor.

Apropå mat så har vi under dessa två senaste veckorna också pratat om det som barn har rätt till, nämligen mat, att vi får mat och varför det är viktigt att äta. Vi växer och blir längre, blir starkare och hjärnan behöver energi för att vi ska kunna lära oss nya saker. Vilken mat är barnens favoritmat? De fick göra varsin tallrik med sin favoritmat. Maten formades av saltdeg och målades för att sedan limmas fast på den dekorerade tallriken. Hur får man till runda köttbullar och långa smala spagettis? Ta degen mellan händerna och rulla, men utan att trycka för hårt…rulla och trycka samtidigt som man ska föra händerna utåt sidorna för att få långa spagettis…gisses, öva, öva, öva!

små goda köttbullar och en pannkaka

På gympan idag knöt vi ihop dessa två veckors undervisning när fick undervisning och testa på att springa stafett, från en punkt till en annan. För att göra det kul, lätt och ta med vårt lekprojekt så hade vi med oss bussgrejer och doktorsinstrument som man skulle förflytta från den ena konen till den andra. Oj vad det sprangs emellan. Här, i detta skede behövde man inte stå i kö och vänta på sin tur utan det var bara att springa fram och tillbaka. Nästa steg var att springa ”riktig” stafett där vi gjorde ”high-five” med kompisen som stod vid konen mittemot en bit bort. Det gick riktigt bra, lite skönt att ställa sig i kö och få pusta ut innan man skulle springa igen. De yngsta Isbjörnarna sprang också, fast på egen bana. Nä, alla var inte så roade av löpning, bättre var det när fotbollarna kom fram. Vi avslutade allihopa med fri bollek!

stafetträning! Att springa från punkt A till B, full fart var det

Ja, just det, höll på att glömma berätta om detta: som en liten del av vårt arbete runt hållbar utveckling och kretslopp så har vi varit på teater. Pjäsen vi såg hette ”Bära frukt” och som handlade om Maja och hennes trädgård. Äpple på träd, äppelsktutt i komposten, maskarna äter och bajsar och det blir jord som gör att äppelträdet växer och ger fler äpplen. Ett tydligt och synligt sätt att förstå hur allt är ett kretslopp. Barnen var aktiva under föreställningen och kom med många olika förslag om vad hon kunde göra av alla äpplen. Äppelpaj, äppelsaft och äppelmos var bara några av förslagen.

Vi planterar ju ständigt äppelkärnor här på förskolan, och anledningen till att vi måste fylla på är att det är väldigt frestande att smaska i sig de små äppelskotten som kommer upp. Man måste ju pröva sig fram för att lära sig!

Idag kördes vårt fantastiska pepparkakshus iväg till ArkDes för att vara med i den årliga Pepparkakshusutställningen. Tack till vår Brunbjörnspappa och dennes Brunbjörnsson för hjälpen att frakta det och vilken tur det att det höll hela vägen fram. Poliseskort är bra!!!

Nu tar vi alla helg, kan hända trallar och sjunger barnen på luciasånger, för det är det som skvalar ur högtalare och sjungs på samlingar.

Allt gott!

Bettan Madde Cissi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *