Bloggen v. 47

Nu har vi kommit igenom halva novemburrr utan allt för mycket burrr. Det är ju mycket lättare att röra sig utan alla vinterkläder och det är så svårt att baka kakor med tjocka vantar, så det är vi glada för. Motorik, både grov och fin är något vi jobbar med och utvecklar hela tiden. De yngsta barnens grovmotorik utvecklas i en rasande fart och det ser vi på hur de i början av terminen knappt kunde ta sig till sandlådan och nu klättrar de i och ur som ingenting och vissa hoppar ner från kanten och landar på fötterna.

Vi leker att vi hoppar ner i havet och där simmar vi runt bland hajarna.

Det betyder mycket för barn att träna upp sin kroppskontroll. Både för självförtroendet och för att det är så kul. För barnen är lusten att leka och röra sig lika naturlig som att äta, sova och andas.

Hinderbana på gården.

När vi planerar rörelseundervisningen utgår vi från barnens olika kompetensnivåer vilket gör att rörelsen innehåller både övningar som barnen känner igen och något som är nytt och utmanande. Viktigast av allt är att vi vill att barnen skall känna av glädjen i att röra sig!

När vi går till Friskis och Svettis utmanas barnen ännu mera. Hinderbanan är lite svårare och vi testar nya övningar som kullerbyttor. Svårighetsgraden varierar på övningarna så att barnen känner att det blir en rolig blandning.

Att få till en kullerbytta är inte så lätt, men med lite hjälp går det galant. Ett att sätt att lära är att observera, för att sedan pröva själv.

Finmotorik är förmågan att använda fingrar, ögon och munnen på ett medvetet och ändamålsriktigt sätt. För att ett barn ska utveckla sin finmotorik måste musklerna lära sig hur de ska fungera på ett koordinerat sätt. Det är något som barnen övar på dagligen speciellt under våra måltider. De ska dels lyckas fånga upp maten på valt bestick, för att sedan föra handen till munnen utan att maten trillar av, och använda handledsmotoriken för att slutligen få in den i munnen.

De yngsta barnen äter med sked eller gaffel.

När vi skapar använder vi olika material och tekniker för att barnen ska få träna sin finmotorik på ett varierat lustfyllt och utvecklande sätt. Till vårt projekt har vi skapat björnar och rävar. Björnen ritades först med blyertspenna och vi språkade om björnens utseende. -Hur ser den ut egentligen? Den har en kropp, huvud med öron och nos. Längst ner på benen sitter björnens ramar. -Hur ritar man det.? Om man håller pennan med penngreppet är det lättare att få till detaljerna. Sedan målades björnen och när den torkat fylldes konturerna i. Till räven behövdes det handledsmotorik för att få till garnet och pincettgrepp till ögonen, öronen och nosen som klistrades på.

Idag fredag är det Barnkonventionens dag och det har vi på Björnen såklart uppmärksammat. Temat för dagen är artikel 7. Alla barn har rätt till ett namn. Detta uppmärksammas med aktiviteter där våra namn står i fokus.

Dagen och veckan avslutas med en liten ljusfest där vi sjunger, myser och firar barnkonventionen tillsammans.

Nu önskar vi er en riktigt härlig helg!

Bettan, Cissi & Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *