-”Ett, tå,te, åtta, tioooooo….”, ja kunde jäkna”! Visst är det roligt och härligt att lyssna till yngre barn som lär sig talramsan och som så småningom lär sig innbörden av siffran och talen.
Parallellt med projekt ”jaget” har Pandabjörnarna och Isbjörnarna fokuserat extra på matematik. Några av kompisarna är alldeles i början av sitt matematiska undersökande medan andra kompisar är mer bekanta med det.
Med Pandabjörnarna har vi i projektet räknat antalet familjemedlemmar, barn och vuxna, kroppsdelar och använt ord som bland annat kort och lång, flera, många o s v. I första hand handlar det om att få höra det matematiska språket.
Matematikundervisningarna har gått i att spela spel med tärning, aktiviteter med en till en principen och sagoberättande där matematik varit en stor del i sagan. Två klassiker är ”Bockarna Bruse och ”Petter och hans fyra getter ”. Jo, sjungit och ramsat har vi också gjort.
Vi berättar ”Bockarna Bruse” Här sjunger vi anksången om mamma anka som har fem små ellingar. Ni ser även de olika formhusen, vilka vi jämfört i höjd och storlek.
Sifferplattorna är ett av alla material där vi pedagoger kan ha en åldersblandad grupp i undervisningen och möta barnen utifrån varje individs förutsättning och kunskaper. Här sker undervisning med Pandabjörnar och Isbjörnar ihop.
Först uppmärksammade vi de olika siffrorna, därefter lade vi ut tallinjen 0-9. Sen hamnade alla siffror huller om buller på golvet. Här gällde det att hitta siffran och ställa sig vid den. För de barn som kommit längre i sitt matemaserande gällande siffror och räkning använde vi addition för att komma fram till vilken siffra som skulle letas upp. Samarbetet och hjälpsamheten till varandra var stor!

Med hjälp av play-doo formades de olika siffrorna och till varje siffra fick de lägga play-doobollar. Ett lekfullt sätt att visa på och lära sig de olika siffrornas betydelse
Några av boktipsen har även de gått i den matematiska banan. De två girafferna Randan och Rutan har förklarat olika begrepp som barnen sen fått prova på i praktiken. Här berättar Randan och Rutan om sortering och vad ett par är.
Här sorterar vi strumpor efter mönster, färger. Ett par kan se olika ut beroende på vad man sorterar efter. Knepigt…
Grizzlybjörnarna, Brunbjörnarna och Isbjörnarnas projektgrupper.
Som vi berättat i tidigare bloggar har barnen varit uppdelade i två projektgrupper, som under en tvåveckorsperiod arbetat med ett och samma pedagogpar. Efter den perioden har vi gjort nya grupper och nya pedgaogpar och även bytt inriktning inom projektet ”Jag och min familj”. När vi utvärderat och lyssnat på barnen så har det framkommit att barnen blivit sugna på att få göra samma sak som den andra gruppen gjort. Inför den nya tvåveckorsperioden tog vi med oss detta i planeringen vilket resulterade i att vi bytte grupperna rakt av. Det innebar att de barn som under de två gångna veckorna fått programmera och skapa film nu fått göra sina sprattelgubbar med dess olika finmotoriska övningar och vice versa.
För oss pedagoger gav denna lösning oss tillfälle att få ”göra om, gör bättre”. Vi som hade teknik; programmering och filmskapande valde att lägga mer tid på ett av momenten än tidigare gång, liksom använda oss av en annan form av lera som var mer tillämpad för det de skulle göra, nämligen lerfigurer i form av sig själva. Däremot behöll vi samma upplägg av introduktion och genomgång som vid tidigare vecka.
Eftersom alla barn är olika och ligger på olika nivåer blir undervisningstillfällena inte exakt lika dana, men själva ”temat” är kvar.
Nu önskar vi er alla en trevlig helg!
Alma, Bettan, Cissi, Emma och Nathalie
Spännande med projekt som innefattar programmering och filmskapande. Det vill jag oxå va med på 😀
Tack för denna vecka!!
Nya spännande ramsor och sånger möts vi av varje vecka. ”Mamma sjung med!” JA – det är lättare sagt än gjort när det är en helt ny sång, och en två och halvt åring som sjunger med delvis egna ord. Men det är väldigt härligt!
Tack för finfin läsning.