Bloggen v.48

Hej Bloggen,

Hjälp vad fort det går nu!! Det är bara en månad kvar till julafton. Höstterminen går alltid alldeles för fort. 

Vi har den här veckan i vårt projekt om rymden pratat om stjärnor och stjärnbilder. På vårt teaterbesök för någon vecka sedan lärde vi oss att stjärnor har olika färger och att några lyser starkare än andra. Vi repeterar det vi lärde oss och pratar om att stjärnorna bildar olika bilder på himlen. Vilka stjärnbilder kan vi? Lilla Björn och Stora Björn, var det några som visst namnen på. Vi pratar om stjärntecken, vilket stjärntecken är du? Vi repeterar våra födelsedagar och tar reda på vad vi har för stjärntecken. Barnen skapar sedan egna stjärnbilder.

Vi tittar på bilder och ritar av stjärntecknet.

Sen gör vi hål i pappret med en skruv och tejpar fast ett silkespapper på baksidan.

Vi tränar på att skriva vårt stjärntecken och ljudar tillsammans.

Med de äldre barnen jobbar vi med ”veckans bokstav” varje fredag. Där pratar vi om vad bokstaven heter och hur den låter. Vi leker med ord tillsammans. I vårt pågående projekt lär sig barnen nya ord och tränar på att skriva orden vi lär oss. Vi tränar på att hålla pennan med pennfattning och tränar öga-hand koordination. I vår femårsgrupp pratar vi också om bokstäver. Vi sjunger alfabetssånger och pratar om att bokstäverna bildar ord som sedan blir till meningar. Hur ser bokstäver ut i andra länder? På engelska ser de nästan likadant ut, men hur är det med japanska eller persiskan? Vi bildar olika bokstäver med hjälp av våra kroppar. 

Vi tränar på att skriva bokstäverna i vårt alfabet. Att skriva bokstaven S är lite klurigt.

Vi letar efter bokstäver i tidningar. Vi klipper ut bokstäverna i våra namn och limmar fast på ett färgat papper.

Brunbjörnsgruppen har kommit igång med affären efter vi fått tomma förpackningar från hemmen. Vi har fyllt dem med olika innehåll för att få dem mer verklighetstrogna och en mer realistisk vikt. Väggarna har dekorerats med logotyper från kända matvarukedjor och vi har klippt ut reklam för olika varor för att locka kunder till butiken. Det har också varit samtal om att i vissa affärer plockar man varorna själv och i andra så får man handla över disk. Senast så tillverkade vi personliga plånböcker med mynt, sedlar och kort samtidigt som vi fick se hur de såg ut och kunde då jämföra storlek och form. Att göra många egna 500-Kronorssedlar var smart kom flera barn på.

Emergent literacy är en pedagogisk term för att förbereda sig för skriftspråklighet, och detta kan vi tydligt se då barnen ”läser” skyltar, känner igen ord och på så sätt närmar sig det skrivna språket. Barnen ”läser” Ica och Hemköp när vi bläddrar i tidningarna. De väljer sedan att klippa ut dessa ord de känner igen som vi sedan sätter upp på väggen i vår affär.

Under veckan som har gått så har vi sett på tre korta filmer som handlar om de tre syskonen Pi, Ti och Ki som istället för att gå hem och lägga sig, vimsar runt i rymden. Det är väldigt lärorika filmer som några av barnen hade sett tidigare. Nästa vecka ska vi se de resterande filmerna och lära oss ännu mer av dessa små figurer.

Nu önskar vi er en riktigt härlig första advent!

Lotta, Madde och Thelma

2 reaktioner till “Bloggen v.48”

  1. Såååå roligt att få höra alla nya kunskaper hemma. Spännande att framtidsdrömmarna innefattar rymdforskare och astronaut efter det här projektet 😊.
    Trevlig helg!
    /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *