Bloggen v.48

Hej på er alla bloggläsare,

Så blev det äntligen december, som vi längtat!
Vi har ju med de äldre barnen läst böckerna om familjen Knyckertz en tid, så när vi hörde att det skulle bli årets julkalender på SVT blev vi glada. Och nu är det äntligen igång. Det pratas mycket om de olika karaktärerna och vad som kommer hända😊

Vi har ju såklart en adventskalender på förskolan också. Årets kalender är en egentillverkad julgran med 24 luckor.

I luckorna finns det en Qr-kod som ett barn får scanna. Där gömmer sig ett uppdrag som ska utföras tillsammans med sina kompisar.

I den första luckan fick den som scannade i uppdrag att dela in sina kompisar två och två för att sedan göra en massagesaga tillsammans. Den här gången hette sagan ”Julbaket”, den handlade om Tomtemor och en tomtenisse som ska baka lussebullar till jul.

Det ska bli spännande och se vad det gömmer sig för uppdrag i de andra luckorna.

I våra två projektgrupper har vi i den ena gruppen jobbat vidare med våra sprattelkroppar och sjungit nya sånger som har blivit väldigt omtyckta bland barnen. Den ena heter Boogiwoggi- dans och den andra Proteiner och kolhydrater. Den andra gruppen har jobbat vidare med sina filmer i appen ”Stop motion”. Vi har nu pausat våra projektgrupper för den här terminen och kommer julpyssla, baka och sjunga luciasånger ett par veckor. Mysigt 🎅🏻

I femårsgruppen har vi jobbat med bokstäver och vårt alfabet i ett par veckor. Vi pratar om vad bokstaven heter och hur den låter. Att det finns stora och små bokstäver, gemener och versaler. Vi har tränat på att skriva bokstäver.

Barnen har även letat bokstäver i tidningar. De letade efter bokstäverna i sitt namn och i andra namn. De fick även prova på att göra enkla korsord. Lite klurigt men roligt. Vi har pratat om att bokstäverna bildar ord som sedan bildar meningar som kan bli sagor. Vad heter din favoritsaga? Vi dramatiserade ”Rödluvan och vargen” för varandra. Det blev en sådan succé så att de visade upp sagan för sina yngre björnkompisar senare under dagen.

Brunbjörnsgruppen har också jobbat med bokstäver. I lera har varje barn fått göra sitt namns begynnelsebokstav. Sedan har vi gemensamt gjort ”simsalabim-målningar”
Det man gör då, är att man tar ett papper och så droppas färg i mitten. Därefter viks pappret ihop på mitten. Alla trycker på pappret och rör händerna över det och säger den magiska ramsan:

ABRAKADABRA SIMSALABIM SIMMELI MAKA KUCKELI KAKA ÄRTAN PÄRTAN PIFF PAFF PUFF.

Och när pappret viks ut igen så hade det blivit en fantastiskt färgstark målning. Barnen tyckte det var spännande, att trots att de valde samma färger så blev det olika motiv.


Som ni alla märkt så kryper temperaturen neråt, och det är viktigare än någonsin att vara fysiskt aktiv för att hålla värmen och humöret uppe. Senast då vi var i skogen så bestämde vi oss för att ta med lite olika redskap för att göra en hinderbana med olika utmaningar.
Det blev till att springa slalom, krypa under rep, klättra över ett stort omkullfallet träd och balansgång. Många varv blev det och vi hann även med att hitta en ny koja och upptäcka att det fanns is på vattenpölarna.
Vad fungerar bäst för att hugga hål i isen?
En liten pinne? En större pinne? Kanske rentav en stock? Eller funkar det med en stor sten?
Idéerna var många och likaså hypoteserna.
Det hela slutade med att samarbete med olika ”verktyg” och till slut var isen borta.

De dagar då vi har projekt så startar vi ju vår undervisning vid klockan 10 och då tillbringar vi förstås tiden innan på vår lilla, med kära gård.

Har ni någonsin funderat över om vad vi roar oss med här?
Vi kan lova att det finns utrymme för de flesta lekar och aktiviteter.

Det är emellanåt som vi får vara med om de olympiska spelen.
Och visste nu att ”helvetesgapet” från Ronja Rövardotter finns mitt i sandlådan.
Pokemonfigurerna är många och svåra att fånga.
Café och restaurangerna är flera och föränderliga och variationen stor.
I bokhörnan är det mysigt att drömma sig bort i sagornas värld.
Musikklubben öppnar redan 09.00 och musiken är just nu inriktad på de svängigaste jullåtarna. De som tagit mod till sig låter oss gärna vara publik då det är uppträdande på scenen.
Det finns även ett zoo med all världens djur. Ibland dyker det även upp någon nyfiken gråsugga.
Snöänglarna kan faktiskt flyga—på riktigt!!!

Så om barnet hemma säger att det inte lekt något ute idag. Fråga en gång till för här finns sååååå mycket fantasi och energi.

Nu återstår bara att önska er alla en riktigt härlig helg och andra advent!
Lotta, Madde och Thelma

2 reaktioner till “Bloggen v.48”

  1. Härlig läsning inför helgen! Kul att höra om allt som kan hända på gården. Viktigt att komma ihåg att man som vuxen ibland fastnar i att det bara är ”en liten gård” medan barnen ser helt andra möjligheter!
    Tack för veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *