Bloggen v 5

Förra veckan hade vi pedagoger planeringsdag. Dagen då vi går igenom rutiner, policys och sätter verksamheten i stora drag alla tillsammans, liksom avdelningsvis. Inga konstigheter, men viktigt! Det konstiga är att det inte finns några barn att arbeta med och att vi pedagoger får äta lunch tillsammans…ute på restaurang…

Det vi kom fram till på planeringsdagen var att vi denna termin hos Isbjörnarna ska ha Barbapapa som projekt. Intresset för den familjen väcktes redan i slutet av förra terminen och tittar man närmre på Barnfamiljen så har var och ett av barbabarnen koppling till vår läroplan. Att de sedan kan kopplas till bl a Sopsamlarmonstrena som vi arbetat flitigt med det senaste året är ju bara ett plus.

Barbazoo och Stubben. Båda värnar de om djur och natur.

I veckan introducerade vi projektet genom att vi fick besök av Barbapapa och Barbamamma. De yngre barnen fick måla Barbapapa och Barbamamma efter stencil medan de äldre Isbjörnarna fick välja vilket Barbabarn de villa rita och måla. För att få in färglära i det hela så fick de välja på Barbazoo (gul), Barbaflink (blå) och Barbastark (röd), grundfärgerna. Utifrån dessa färger ska vi sedan blanda till färgerna till resterande barbabarn.

Här blir Barbazoo till. Först har vi ritat formen med blyertspenna och sedan fyller vi i med färg.
Vad har Barbapapa för färg?
Vilket humör är Barbapapa på?

När vi var i skogen vid Stora Skuggan hittade vi en stock som genast fick namnet Stocke. Barnen tyckte att Stocke såg lite frusen ut, så de satte på henne en mössa och vantar. Andra gången vi träffade Stocke fick hon ögon, ögonbryn och en glad mun. Det var väldigt viktigt att munnen var glad, för Stocke blir ju väldigt glad när hon får lite kläder på sig och när barnen leker med henne. Sist vi var där stod Stocke och väntade på oss och hon var så sugen att leka och en av favoritlekarna är björnen sover.

Stocken Stocke leker med oss i skogen!

För att Stocke ska förstå varför man ska ha mössa och vantar på sig när det är kallt ute gjorde vi ett experiment. Vi hällde hett vatten i två små vattenflaskor. -Hoppsan, vad flaskorna blev små… Vi klädde på den ena overall och mössa och den andra fick vara nakenfis. Barnen kände på flaskorna och funderade på vilken som var varmast och vilken som skulle bli kall först. -Den med kläder på är inte lika varm att hålla i, den kommer nog frysa först. Flaskorna fick leka med Stocke en stund medans vi åt frukt. Sedan gick vi tillbaka och kände på flaskorna och då var … kallast. Fråga barnen, och låt dem förklara varför?

Nu har Barbafamiljen flyttat in i bussen, och är redo att följa med oss på nya äventyr.

Nu önskar vi er en riktigt mysig helg,
Bettan, Gun & Tina

En kommentar till “Bloggen v 5”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *