Bloggen v.5

Om ni var ute i skogen och promenerade och plötsligt fick syn på ett hus, skulle ni då våga gå in i huset? Det var frågan våra Pandabjörnar fick när vi började vårt projekt ”Sagor” med sagan ”Guldlock och de tre björnarna”. Vi tog fram flanotavlan, alla bilder och så hjälptes vi åt att berätta den. Stundvis blev den lite läskig och ledsam, som när pappa björn fick väldigt mörk röst och när lilla björn blev ledsen för att hans stol gått sönder och att någon ätit upp all hans gröt i den lilla skålen. 

Lättsammare blev det när vi sedan målade björnar som ska vara med i vårt sagoprojekt. Björnarna fick såklart ögon, nos, ögonbryn och det blev även kläder till mamma björn och pappa björn. 

När vi nästa gång berättade sagan hade vi med björnarna barnen gjort och vi tog fram annan rekvisita som tillägg till flanobilderna. Alla hjälptes åt att koka gröt i den lilla kastrullen. Därefter slevades det upp gröt i tre skålar i olika storlekar, ”stor” – ”mellanstor” och ”lilla”, ord som sagan bygger på. Vi delade även ut skedar i dessa storlekar så björnarna skulle kunna äta gröten. Det blev en härlig aktivitet denna sagostund. En av kompisarna fortsatte att koka gröt under hela sagostunden. Ville inte riktigt lämna ifrån sig sleven och kastrullen.

Vi kommer arbeta med denna saga ett tag till, så håll utkik i bloggen!

För Isbjörnarna har vi presenterat matematikkompisen Minus. Innan jul kom hans kompis Plus till oss och tillsammans med honom gjorde vi juice av de frukter som Plus samlat ihop i trädgården. Det här är en bokserie som på ett lätt och kul sätt presenterar våra matematiska räknesätt. Vi upplever att Isbjörnarna är riktigt bra på matematik och det här är ett sätt att utmana och hålla intresset vid liv. Minus spelade ekollonspelet med oss som just handlar om addition och subtraktion. För att dessa nya matematiska termer ska vara levande i vår miljö fick de som önskade välja vem av Plus och Minus de ville göra och såhär blev de! 

Forskargrupperna 

Brun och Isbjörnarna som jobbar med Troll, fick denna gång tillverka sina troll utifrån sina teckningar de gjorde förra gången. Det var uppdukat med olika material på borden och på en modul som stod på golvet. Vi samlades först för att gå igenom vad det fanns för material att tillverka av. Därefter fick var och en hämta det de behövde. Några valde att måla papprullar till kropp, andra valde att stoppa en kropp med hjälp av nylonstrumpa och vadd. Hår, ögon, mun och öron gjordes av bland annat garn, mossa och lav. Det tog längre tid än tänkt och alla blev inte helt klara med sitt troll, så vi gör klart dom efter hand. Vi pratade om att en skogsmiljö ska byggas upp och då också en grotta av sten där trollen ska bo. 

Presentation av materialet

Forskargruppen som jobbar med stenåldern har den här veckan pratat om vad de använde för verktyg och hur de tillverkades. Vi har pratat om hur de fångade fisk, de la stenar i en smal damm och en korg som fisken fångades i. De tillverkade krukor av lera som de kunde koka maten i över elden istället för att grilla den.

Vi har börjat bygga upp en egen stenålders by tillsammans. Det har tillverkats en eldstad, stengrotta och hyddor.

Stenåldersmänniskor har skapats av piprensare och tyg. Det har limmats fast hår och kläder.

Det har skapats olika djur av kottar och en segelbåt av pinnar och barkbitar. Vi kommer bygga vidare på den under nästkommande vecka.

Det var allt för denna vecka, ha en fin fin helg!

Alma Bettan Emma Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *