Bloggen v.50

Hej Bloggen,

Nu när det lackar mot jul har vi med de äldre barnen gjort en paus i vårt projekt rymden och istället julpysslat massor. Bakat pepparkakor har vi ju gjort i ett par veckor eftersom vi börjar med det tidigt för att kunna vara med i pepparkaksutställningen. 

På tal om pepparkaksutställningen; Ni kommer väl ihåg att gå in på Arkdes hemsida för att rösta på vårt fantastiska rymdbygge. Be gärna era granna och släktingar att också gå in och rösta. Barnen är övertygade om att vi vinner i år 🙂 Nummer 22 är vårt verk!

https://arkdes.se/pepparkakshus/

Den här veckan har barnen däremot fått baka sin egna stora pepparkaka. Vi börjar med att rita en mall över hur vi vill att den ska se ut. Sen klipper vi ut det vi ritat. Nu kavlar vi ut degen, jämför och mäter för att se om mallen får plats på degen. När vi kavlat tillräckligt stort så skär vi ut efter mallen. I år har vi pepparkaksrobotar, granar, hjärtan och strumpor hängandes på förskolan. När pepparkakan svalnat är det dags att dekorera den med god kristyr.

Vi har lärt oss hur man kan göra garntomtar av piprensare, flirtkula och rött garn. Om det ska bli en smal tomte så behövs det inte så mycket garn och det går snabbare medan vill man att det tomten ska vara mer rundlagd så är det bara att snurra på varv efter varv. På med ögon, mun och en luva så vips så var tomten (som flera vill ha sittande i granen hemma) klar. Just nu är alla tomtarna med sina olika utseenden och personligheter samlade för lite häng tillsammans innan de får komma hem till er alla.

Vi har också hunnit med att gjort små miniatyrvärldar av grenar vi hittat i skogen. Små tomtar, granar, julklappssäckar och lite annat oväntat har tillverkats av lera och limmats fast.

Vår adventskalender i år har vi tillsammans med barnen tillverkat själva. Alla har fått tillverka egna luckor. Vi har granar, julkulor, pepparkaksgubbar och stjärnor. I varje lucka sitter en Qr- kod med ett uppdrag som skall göras tillsammans med kompisarna. Uppdragen är kopplade till vår läroplan och undervisning. I en av luckorna har vi fått i uppdrag att spela ”Plockis-spelet” tillsammans med alla kompisar. Ett spel där barnen tränar sitt matematiska tänkande. I en annan lucka fick vi i uppdrag att titta på ”Bästa bokstaven A” tillsammans. Efter det skulle barnen i två mindre grupper komma på så många ord de kunde på just bokstaven A. I en annan lucka har vi fått sjunga på engelska tillsammans med Morris. 

I tisdags hade vi vår sista innegympa för i år. Från och med nästa år kommer vi åka skridskor istället. Så passa på att prova era skridskor hemma så att de fortfarande passar. Den här gången började vi vårt pass med lite yoga. Vi gjorde solhälsningen och andra enklare yogaövningar. Efter det lekte vi både pepparkakskull och julgranskull för att bli varma i kroppen. Vi sprang i en klurig hinderbana där vi kröp under och klättrade över, balanserade och hoppade på stepbrädor. Vi avslutade vårt svettiga pass med moroten. Efteråt utvärderade vi tillsammans, hur har det känts att gympa den här terminen? 

Nu återstår bara att önska er en fin tredje advent och en härlig Lucia med julstök och skoj!
Lotta, Madde och Thelma

En kommentar till “Bloggen v.50”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *